Vienos orkestro koncertu atidaroma nauja renginių salė Vilniuje

Vilniuje – nauja renginių erdvė. Sekmadienį Johanno Strausso festivalio orkestro iš Austrijos koncertu oficialiai atidaroma koncertų salė „Compensa“.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas")

Dec 5, 2014, 5:35 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 8:41 PM

Salė, kurioje galės tilpti iki 3500 žmonių, atidaroma judrioje Vilniaus vietoje greta „Siemens“ arenos, „Ozo“ prekybos centro ir „Vichy“ vandens parko.

„Tai – vidutinio dydžio renginių vieta, kokios Vilniui jau seniai reikėjo“, – neabejoja salės renginių koordinatorė Austė Bagdonavičiūtė.

Nuo miuziklų iki roko

Naujos salės savininkų užmojai iš tiesų ambicingi – kitais metais čia tikimasi surengti net 120 renginių.

Keletas jų jau aiškūs – pavyzdžiui, šiandien paaiškėjo, kad 2015-ųjų kovo 7-ąją čia viešės garsus prancūzų kompozitorius, filmo „Amelija iš Monmartro“ muzikos autorius Yannas Tiersenas.

Gruodžio 17-ąją čia koncertuos populiari Vokietijos grupė „Gregorian“, gruodžio 26-ąją – Andrius Mamontovas, kitų metų vasario 25-ąją – serbų režisierius Emiras Kusturica su grupe „No Smoking Orchestra“, vasario 26-ąją – JAV dainininkė Macy Gray.

Žadama, kad kitais metais žiūrovai čia pamatys ir miuziklų bei klasikos koncertų, ir roko renginių bei spektaklių visai šeimai.

„Salė, aplinka tinkama visų žanrų renginiams.

Netinka tiktai sportui“, – sakė A.Bagdonavičiūtė.

Renginiai – vidutinio dydžio

Koncertų rengėjai jau keletą metų kartoja, kad sostinėje trūksta patogių erdvių, kuriose galėtų vykti vidutinio dydžio renginiai.

Pavyzdžiui, yra atlikėjų, kurių koncertuose logiška tikėtis 2 ar 3 tūkstančių žiūrovų, bet iki šiol rengėjams dėl to tekdavo kreiptis į didžiausias šalies arenas, kuriose telpa kur kas daugiau žmonių.

Naujos salės įkūrėjai „Lietuvos rytui“ sakė, kad orientuojasi į renginius sostinėje, kuriems „Siemens“ arenos erdvės per didelės.

Kaip pagrindines konkurentes jie mini Teatro ir Pramogų arenas, taip pat – Kongresų rūmus ir „Forum Palace“ centrą.

Koncertų salė – dviejų aukštų. Parteryje gali sėdėti iki 1200, balkone – 1100 žiūrovų.

„Kėdės balkone – stacionarios, o parteris gali būti ir stovimas.

Tokiu atveju koncertą gali stebėti iki 3500 žmonių“, – pasakojo A.Bagdonavičiūtė.

Daug dėmesio akustikai

Įėjimas suplanuotas taip, kad sklandžiai pasiskirstytų žiūrovų srautai: pirmame aukšte įrengta rūbinė, antrame – erdvi fojė ir du barai.

Trečiasis nuošaliau esantis mažesnis baras bus skirtas uždariems vakarėliams.

Itin daug dėmesio skirta akustikai – dėl to konsultuotasi su renginių įgarsinimo kompanijos „Mex Pro“ specialistais.

Teigiama, kad salė yra puikių akustinių savybių, todėl per artimiausius kelis mėnesius bus stengiamasi surengti kuo įvairesnių žanrų renginių, kad žiūrovai galėtų įvertinti, kaip salėje skamba įvairi muzika.

Pradžią paskelbs orkestras

Keletas uždarų renginių ir TV laidų filmavimų arenoje jau įvyko, tačiau sekmadienį vyksiantis J.Strausso festivalio orkestro pasirodymas simboliškai laikomas oficialia šios sostinės arenos veiklos pradžia.

Kolektyvas, vadovaujamas dirigento Peterio Gutho, gyvuoja jau 36 metus. 2012-aisiais Vilniuje teko skelbti papildomą jo koncertą – į pirmąjį buvo parduoti visi bilietai.

Kai 1978-aisiais P.Guthas įkūrė šį orkestrą, jis jau buvo akademinės muzikos pasaulyje gerai žinomas smuikininkas. Vienos muzikos akademijoje, Maskvos konservatorijoje savo meistriškumą ugdęs orkestro vadovas.

„Tai stilingiausiai J.Strausso tradicijas perteikiantis muzikas“, – taip apie P.Guthą atsiliepė įtakingas klasikinės muzikos žurnalų „Gramophone“.

Komplimento tikrumą patvirtina tai, jog šio eksperto konsultacijos prašė daugiau negu šimtas garsių orkestrų ir klasikinės muzikos festivalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.