A. Kaušpėdas ir Jazzu - apie savo draugystę ir „antišką“ nuotykį

"Jis man – kaip bičiulis, vyresnysis brolis ir tėvas. Aš visada mylėjau brandžias sielas, tai jokia paslaptis“, – apie A.Kaušpėdą sakė Jazzu.<br>R.Šeškaičio nuotr.
"Jis man – kaip bičiulis, vyresnysis brolis ir tėvas. Aš visada mylėjau brandžias sielas, tai jokia paslaptis“, – apie A.Kaušpėdą sakė Jazzu.<br>R.Šeškaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („TV antena")

2014-12-14 13:37, atnaujinta 2018-01-19 05:25

Algirdas Kaušpėdas (61 m.) ir Justė Arlauskaitė-Jazzu (26 m.) susipažino prieš dvylika mėnesių. Dabar jie vienas į kitą kreipiasi „tu“, šimtais tūkstančių skaičiuoja kartu įrašytos dainos peržiūras internete ir rengiasi šventiniams „Anties“ koncertams, kurie taps ryškiausiu metų pabaigos Lietuvos muzikos įvykiu.

Dviejų Lietuvos įžymybių pažintį galima nupasakoti iki smulkmenų. Pernai gruodį tai įvyko restorane Vilniaus centre – „Lietuvos rytui“ pakvietus Algirdą ir Justę kartu duoti interviu kaip apdovanojimų M.A.M.A. nominacijų lyderius.

Algirdas atėjo su dovanomis – savo knyga ir naujausiu „Anties“ albumu. Justė – be dovanų.

Algirdas atėjo laiku, Justė vėlavo. Bet pokalbis buvo toks, kad po mėnesio skirtingų kartų atlikėjai pradėjo regzti bendrą muzikinį planą.

Gruodžio 20-ąją – Šiaulių, gruodžio 29-ąją – Vilniaus „Siemens“, o gruodžio 31-ąją – Kauno „Žalgirio“ arenose įvyks teatralizuoti šventiniai „Anties“ koncertai „Zombiai atrieda, atidunda!“, kuriais grupė paminės savo trisdešimtmetį.

Justei juose numatytas svarbus vaidmuo – kaip ir kitiems koncertų svečiams Merūnui Vitulskiui ir Rafailui Karpiui.

Lapkričio pabaigoje internete atsirado vaizdo klipas „Nauji metai“ – „Anties“ hitą grupė šįkart atliko su Jazzu ir jos kūrybos partneriu Leonu Somovu.

Vilniuje ir Londone sukurtas klipas per porą savaičių peržiūrėtas daugiau nei pusę milijono kartų – akivaizdu, kad menininkų komanda pataikė į dešimtuką.

Kad šią dainą būtų smagu atlikti kartu, nusprendė A.Kaušpėdas, įžvelgęs, jog Justės balsas ir nauja aranžuotė papuoštų šviesaus liūdesio kupiną kūrinį.

„Daina – nebanali, kartu žaisminga ir gili. Puikios siurrealistinės Gintaro Patacko eilės. Jis man sakė, kad rašydamas šį eilėraštį kažkur sėdėjo uždarytas“, – prisiminė A.Kaušpėdas.

„Dabar aišku, kodėl joje tiek vienatvės ir ilgesio“, – nusijuokė Justė.

Suderinti jos ir „Anties“ lyderio balsus – nelengvas iššūkis. Justė prisipažino, kad kartą net norėjo viską mesti.

Dabar džiaugiasi, kad nemetė. O iššūkių bus daugiau, ir gana pikantiškų.

Gruodžio pabaigoje vyksiančius koncertus režisuoja Lietuvos kino išsišokėlis Emilis Vėlyvis.

Švelnių sprendimų iš jo geriau nesitikėti, bet tai atlikėjų negąsdina.

„Emilio filme sutikčiau būti nužudoma ir dar kad ką nors negero su mano kūnu darytų. Labai patinka jo darbai.

Jo dėka koncerte bent kartą gyvenime būsiu šventoji. Bet būsiu ir kalė“, – juokėsi Justė.

Režisierius dainininkei sugalvojo vienuolės vaidmenį, bet su scenomis, į kurias skaisčios mergelės paprastai nepatenka.

„Ji atsidurs tarp zombių, girtuoklių, aš šalia būsiu su keturių metrų degtinės buteliu ir lašeline.

Galų gale, kad įrodyčiau, jog mes labai rimti, sušoksiu striptizą. Per tą striptizą scenoje iš kažkur atsiras Justė“, – porą siužeto detalių atskleidė Algirdas.

„Bliamba, kaip aš to striptizo laukiu“, – susimąstė Jazzu.

Atrodo, „Antis“ rengia šou, kokiam nebus lygių Lietuvos muzikos istorijoje.

Justės, Merūno ir Rafailo atsiradimą šiuose koncertuose A.Kaušpėdas aiškina „Anties“ prigimtimi – grupė visada buvo linkusi į bendravimą su kuo daugiau menininkų.

„Įdomiausia, kad aš iki šių metų nebuvau įrašęs dueto su moterimi dainininke, o Justė – su vyru dainininku. Abiem – debiutas. Iki šiol maniau, kad nesu duetų žmogus“, – prisipažino A.Kaušpėdas.

Nė vieno svečio atsiradimas koncertuose nėra atsitiktinis. Justės ir Algirdo pažintį surengė „Lietuvos rytas“, kitus du atlikėjus „Anties“ lyderis pamatė koncertuose.

„Šįmet Merūnas fantastiškai padainavo M.A.M.A. ceremonijoje. Žiūrėjau ir galvojau – oho, kaip galingai jis galėtų padainuoti mūsų dainą „Krantas“. Man trijų mėnesių repeticijų reikia, kad taip stipriai išdainuočiau.

Su Rafailu – kita istorija. Mano geras draugas Viktoras Diawara „Lofte“ suorganizavo ansambliuką, kuris dėjo dešimties „Anties“ dainų programą.

Rafailas tada atliko mūsų dainą „Kada kada“ – geriau nei aš. Iškart nusprendžiau, kad jis turi būti mūsų koncerte“, – pasakojo A.Kaušpėdas.

„Scenoje turėsiu tris nerealius vyrus. Pati augau su klasikine muzika, apie Merūną neseniai esu sakiusi – mano galva, jis yra ryškiausias mūsų dainininkas per šį dešimtmetį.

O Rafailą puikiai pažįstu, kadaise kartu dainavome grupėje „Pieno lazeriai“. Kai scenoje toks branduolys, nieko bloga negali nutikti“, – pritarė Justė.

Jazzu vieta šiuose koncertuose – vis dėlto ypatinga. Ir ne tik todėl, kad ji bus vienintelė moteris scenoje. Dainininkės balsas skambės net aštuoniuose kūriniuose. Be to, dainos „Pokštas“ tekstą A.Kaušpėdas net specialiai pakeitė dėl dueto su ja.

„Ji dainuos – „aš be tavęs viena jaučiuosi, gražuoli būtame laike“, – nusikvatojo „Anties“ lyderis.

Dėl „Anties“ šou Justė pirmą kartą gyvenime Naujuosius sutiks Kaune, o Algirdas įgyvendins svajonę – surengti koncertą didžiausioje Lietuvos arenoje norėjo jau seniai.

„Ir fejerverkas bus, ir eurą sutiksime, ir barai iki paryčių dirbs. Su Juste keturi ekipažai draugų atvažiuoja.

O mes darysime viską, kad žmonėms būtų įdomu. Dėl koncertų stengėmės suburti kuo daugiau gabių menininkų – nuo vaizdo projekcijų kūrėjo ir šokėjų iki puikios pučiamųjų grupės.

Tai ambicingiausias „Anties“ sumanymas“, – neslėpė A.Kaušpėdas.

Prieš metus apie vienas kitą Algirdas ir Justė žinojo nedaug – pažinojo tik iš kūrybos. Ką žino dabar?

„Gal aš pradėsiu. Algirdas – inteligentiškas ir vyriškas, labai žavus, bet tai buvau pastebėjusi ir anksčiau.

Jis be galo charizmatiškas ir drąsus. Tai net baugina. Šalia jo pasijunti kvailas. Bendravimas su juo – lyg amžina paskaita, jis visada turi ką pasakyti.

Turėjome ne vieną nuoširdų pokalbį iki vėlyvo vakaro. Dabar jis man – kaip bičiulis, vyresnysis brolis ir tėvas. Aš visada mylėjau brandžias sielas, tai jokia paslaptis“, – prisipažino Justė.

„Yra keli Justės bruožai, kurie man labai patinka. Bendraudamas su ja nejaučiu amžiaus skirtumo. Esame draugai, tai labai veža. Kita vertus, aš susimąsčiau, kad apskritai neturiu vyresnių už save draugų.

Kitas dalykas – Justė yra sudėtinga. Čia kaip Saulės sistemoje – kai kurios planetos ryškiai matomos, o kitos nelabai.

Iš Justės visada sulauki naujienų. Ji vis nustebina drąsa ir bekompromisiu požiūriu. Kartais net vengiu ją jaudinti, kad neužsiraučiau. Truputį ją saugau nuo jos pačios.

Trečias nuostabus dalykas – muzikoje ji yra tikra profesionalė. Akimirksniu pagauna niuansus, kaip kompiuteris. Turi emocinį mentalitetą, o tai muzikoje labai svarbu.

Juk būna taip – žmogus dainuoja puikiai, bet nepagauna jausmo, ir viskas.

Manau, mūsų bendravimas po šių koncertų plėtosis – jei ne muzikoje, tai kur nors kitur“, – šyptelėjo A.Kaušpėdas. 

Žada įspūdingą šou

Didžiausia Lietuvoje antis, 4 metrų aukščio „Zombių“ degtinės butelis, tris mėnesius rengtos atstatytų Kauno ir Vilniaus pilių 3D projekcijos – visa tai tilps „Anties“ koncertų scenoje. Žadama, kad bus parodytas ir krauju vemiantis Leninas.

Šią savaitę atskleista, kad visas koncertų biudžetas siekia 800 tūkst. litų. Ypatingos investicijos ir talentinga kūrybinė komanda užtikrins Lietuvoje dar neregėtą šou, stebinantį muzika, įspūdingomis dekoracijomis, ugnimi bei specialiaisiais efektais.

Bendras ekranų, per kuriuos bus rodomos vizualizacijos, plotas – beveik 200 kvadratinių metrų. Šie ekranai sieks 8 metrų aukštį ir užtikrins, kad visi atėjusieji jaustųsi tarsi stovėdami prie scenos.

„Anties“ šou pasižymės ir profesionalia pirotechnika. Pasak pirotechnikos specialisto Artūro Zumero, kuriančio šiuos efektus koncertams, pasirengimas trunka apie du mėnesius. Koncertų lankytojai išvys ugnies spjaudyklių, šaltų garų patrankų, sprogimų ir šūvių.

Kvapą užgniauš ir scenografija. Vienu metu scenoje pasirodys daugiau negu 30 žmonių, tarp jų – pati „Antis“, kiti muzikantai, atlikėjai ir šokėjai. Visi jie pasipuoš ypatingu – zombišku grimu.

„Anties“ su Leonu Somovu ir Jazzu įrašytos dainos „Nauji metai" klipas:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.