„Vienuolių“ grupė „Gregorian“ lietuvius sveikino su Kalėdomis

Nors Vilniaus gatvėse telkšo balos, pora tūkstančių sostinės žiūrovų trečiadienio vakaras galėjo pasijusti kaip per tikras apsnigtas Kalėdas. Žiemos šventėms skirtų gastrolių po Europą koncertą Vilniuje surengė dainuojantys „vienuoliai“ - Lietuvoje labai populiari grupė „Gregorian“.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2014-12-17 21:08, atnaujinta 2018-01-18 22:51

Vienuolių abitais pasidabinę dainininkai iš Didžiosios Britanijos, atliekantys muziką grigališkojo choralo stiliumi, Lietuvoje lankosi jau ketvirtą sykį. Ir po ne itin ilgos pertraukos – keliuose šalies miestuose koncertavo pernai pavasarį.

Tačiau lietuviai nenustoja pirkti bilietų į grupės koncertus. Šįmet „Gregorian“ pasirodymą net teko perkelti į didesnę erdvę – iš Kongresų rūmų į naują koncertų salę „Compensa“.

Grupės istorija – gerai žinoma, bet iš šnabždesių salėje buvo galima suprasti, jog dalis žiūrovų mano, jog prieš juos stovi tikri vienuoliai.

Tai, žinoma, netiesa. „Gregorian“ projektą prieš 16 metų sugalvojo vokiečių prodiuseris – buvęs grupės „Enigma“ bendražygis Frankas Petersonas.

Surinkęs britų bažnytinių chorų dainininkus, jis pasiūlė jiems sudainuoti keletą roko ir popmuzikos hitų, nelabai pritinkančių vienuoliams.

„Įvaizdis domina žiūrovus. Kai kur mes sulaukiame klausimų, ar nesame tikri vienuoliai. Tiesa ta, kad tikrai nesame. Po koncertų sulaukiame ir nemažai moterų dėmesio“, - prieš keletą metų lrytas.lt atviravo grupės narys Richardas Collier.

„Gregorian“ albumuose vienuoliškomis giesmėmis virto dainos apie kūnišką meilę ir neištikimybę, prarandamą tikėjimą ir kai kuriuos gana žemiškus dalykus. Idėja prigijo, repertuare atsirado „Metallica“, „Rammstein“, U2, „Dire Straits“ ir kitų žinomų atlikėjų dainos, šįmet išleistas albumas „Winter Chants“ - jau dvyliktasis.

Jo pavadinimas („Žiemos giesmės“) išduoda, kad albume skamba kalėdinės giesmės ar bent jau šiam metų laikui tinkami kūriniai. Produktas, puikiai pritaikytas švenčių rinkai - „Gregorian“ šią žiemą rengia net 58 albumo pristatymo koncertus.

Kai kurie jų vyksta bažnyčiose, nors yra šalių, kur grupei nebuvo leista koncertuoti šventovėse – vien dėl keleto repertuare esančių ne itin dorovingų dainų.

Su vienu iš turo koncertų į Vilnių atvykę „Gregorian“ pasirodymą pradėjo prietemoje - giesme „Ave Maria“. Ją kartu su „vienuoliais“ sudainavo nuo karjeros pradžios juos lydinti dainininkė Amelia Brightman – britų žvaigždės Sarah Brightman sesuo.

Su muzikantų grupe pasirodantys septyni vokalistai koncertą tęsė kita populiaria Kalėdų daina „Have Yourself A Merry Little Christmas“, po kurios atsiprašė už tai, kad pradėti vėlavo pusvalandį.

„Įstrigome mašinų spūstyse“, - prisipažino dainininkai.

Septyni „Vienuoliai“ juodais abitais ir sniego baltumo drabužiu pasipuošusi Amelia – akį traukiantis kontrastas. Kaip ir koncerto repertuaras – šalia giesmės „O Holy Night“ grupė į pasirodymo programą įtraukė ir Erico Claptono baladę „Tears In Heaven“, Robbie Williamso hitą „Angels“, Johno Lennono „Happy Xmas (War Is Over)“, Eltono Johno „Sacrifice“ bei daugybę kitų populiarių dainų.

Apie šou numerius irgi pagalvota. Užsidegančios rankos per „Coldplay“ dainą „Fix You“, pirštinės su lazeriais, „vienuolių“ daužomi būgnai, ant dainininkų galvų krentantis sniegas – paprasti, bet smagūs šių gastrolių akcentai, kuriuos „Gregorian“ paruošė ir Lietuvos publikai.

Kai kurie kiti dalykai nesikeičia – kaip ir per ankstesnius vizitus, „Gregorian“ primygtinai siūlė fojė nusipirkti grupės kompaktinių plokštelių, o po koncerto žadėjo ir dalyti autografus.

Tai neblogas verslas – per gastroles diskų parduodama tiek, kad grupės prodiuseriai griežtai vengia įrašus dėti į srautinės muzikos transliavimo programėles, tokias kaip „Spotify“ ar „Deezer“. Parduoti albumus – tiesiog pelningiau.

„Kartais scenoje mes vos tramdome šypseną“, - lrytas.lt yra prisipažinę dainininkai, kurių grupės idėja šiek tiek kvepia komedija. Stebėti, kaip šie linksmi vyriškiai manieringai žingsniuoja po sceną, pamaldžiai sunėrę rankas, yra labai linksma.

Tačiau formulė veikia – skambūs balsai, „vienuolių“ siluetus išryškinantis apšvietimas kuria egzotikos įspūdį, o ji žiūrovams dar niekada nepakenkė.

Beveik visi bilietai į „Gregorian“ koncertą buvo išgraibstyti – neseniai atidarytoje salėje „Compensa“ liko tik kelios dešimtys laisvų vietų. Nauja salė tapo papildomu magnetu – publikai buvo smalsu pamatyti, kaip atrodo tik prieš dešimt dienų oficialiai atidaryta renginių vieta.

Minkštos kėdės ir puiki akustika nenuvylė - „Gregorian“ muzika skambėjo be priekaištų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.