A. Kaušpėdas: „Norime surengti geriausią šou šalies istorijoje“

Daugiau nei metus brandinta „Anties“ idėja virsta kūnu – šeštadienį Šiauliuose prasideda grupės jubiliejinių koncertų serija „Zombiai atrieda, atidunda!“.

A.Kaušpėdas: „Norime surengti įspūdingiausią lietuvišką koncertą istorijoje“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Kaušpėdas: „Norime surengti įspūdingiausią lietuvišką koncertą istorijoje“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas")

2014-12-20 14:10, atnaujinta 2018-01-18 17:35

Dekoracijos, ekranai, dešimtys šokėjų, skandalingojo Emilio Vėlyvio režisūra, kartu scenoje pasirodysiantys Jazzu, Merūnas Vitulskis ir Rafailas Karpis – „Antis“ pasistengė, kad grupės 30-mečio šventė būtų išties išskirtinė.

Prie išvardytų dalykų pridėkite visai Lietuvai žinomas grupės dainas – ir taps aišku, kodėl „Anties“ lyderis Algirdas Kaušpėdas žada geriausią šou lietuviškos muzikos istorijoje.

Koncertų seriją trijose arenose „Anties“ nariai pristatė prie Gedimino pilies, pasipuošę zombišku makiažu.

Tai atspindi pagrindinę koncertų idėją – vidinių zombių išvarymą ir žmogaus kelionę į geresnį save.

Prasidėjusi Šiauliuose, „Anties“ jubiliejaus šventė baigsis paskutinėmis metų valandomis, kai Naujųjų metų proga grupė savo gerbėjus pasveikins Kauno „Žalgirio“ arenoje.

„Pastarąjį mėnesį nebeturiu laiko niekam daugiau – tik pasiruošimui šiems koncertams. Tik dabar suprantu, koks gigantiškas tai projektas“, – „Lietuvos rytui“ prisipažino A.Kaušpėdas.

– Zombių varymo idėja šiemet lyg ir į antrą planą nustūmė „Anties“ sukaktį – 30-mečio jubiliejų. Kodėl? – paklausėme grupės lyderio.

– Tiesiog švęsti gimtadienį, pūsti žvakutes ant torto arenose būtų banalu. Mes švenčiame sukaktį, bet kartu ir rengiame teatrališką šou su konkrečia tema, mintimi. Taip sukrito kortos – reikia tokių koncertų, norisi ir galim.

– Dauguma Lietuvos atlikėjų koncertų seriją didžiausiose arenose gali surengti vieną sykį gyvenime.

– Taip. Ir galima drąsiai sakyti, kad į šiuos šou „Antis“ ėjo 30 metų. Prieš dešimtmetį surengėme koncertą Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose. Visi pripažįsta, kad tai buvo tuo metu įspūdingiausias lietuviškas koncertas.

Dabar yra visai naujos galimybės – aš kalbu ne tik apie arenas, bet ir apie išsilavinusius, reiklius žiūrovus. Man džiugu, kad lietuviai eina pasiklausyti lietuvių. Atsirado solidarumas.

Pas mus atvyksta užsienio megažvaigždės. Sunku įsivaizduoti ką nors geriau nei Peterio Gabrielio ar Erico Claptono koncertas. Bet nevarykime į kelnes, būkime savimi, palaikykime vieni kitus.

O mes, muzikantai, turime jausti atsakomybę, kad atėjusiems žiūrovams nebūtų gėda. Juk jei padarysime gerą šou, publika liks patenkinta, pakelsime ne tik jos, bet ir jų savivertę.

Tai galioja viskam – nuo gardžios duonos iki gero laikraščio. Juk zombiai pirmiausia stengiasi mus paversti vergais, aukomis. Kad liūdėtume kaip nevykėliai.

– Yra šių koncertų akimirkų, kurių dabar labai laukiate?

– Tai kruopščiai surežisuotas, dinamiškas šou.

To pasigendu kai kuriuose kituose pasirodymuose. Mes norime surengti geriausią lietuvišką šou istorijoje.

Koncertas padalintas į devynias dalis. Jas vis nutrauks naujienų transliacijos – milžiniškame televizoriuje bus skelbiama, kad „Kažkas atsitiko“ (vienos populiariausių „Anties“ dainų pavadinimas. – Red.).

Virš galvų kabės milžiniška antis. „Pink Floyd“ turi kiaulę, o mes turėsime antį. Ji turės papildomą funkciją, bet tegul tai lieka staigmena.

Scenoje bus zombiai, žmogžudžiai, girtuokliai – dešimtys artistų. Juos prižiūri Gytis Ivanauskas – tikras šou specialistas. Bus net dvi scenos – kad visa arena įsijaustų į veiksmą.

Bus milžiniški ekranai su vaizdais, kurie įsilies į scenografiją. Galiu atskleisti, kad juose pamatysite ir krauju vemiantį Leniną.

Man pačiam teks pagulėti karste. Bet šou vis dėlto baigsis šviesiai – kaukių nusiėmimu. Tuo, ko labai reikia Lietuvai, – nusiimti kaukę, nusimesti abejingumą, pajusti vieniems kitus.

– Ar „Antis“ dar bus po šių koncertų?

– Net jei būtų paskutiniai grupės pasirodymai, to nesakyčiau. Šiuo metu planų kitiems metams mes neturime.

Galbūt jau pavasarį vėl koncertuosime, o gal nutarsime, kad turime svarbesnių reikalų.

– Koks „Anties“ vaidmuo šių dienų Lietuvoje?

– Aš vengiu sureikšminti „Anties“ misiją. Didžiuojuosi, kad per „Anties“ gretas perėjo daug menininkų. Tai – daugelio žmonių sukurtas reiškinys. Tai atsispindės koncertuose. Jie nebus Kaušpėdo šou. Labai daug talentingų menininkų padarys savo indėlį.

Galbūt todėl „Antis“ yra bendradarbiavimo pavyzdys, leidžiantis atsiskleisti daugeliui žmonių.

Menininkai mėgsta sakyti „mano kūryba“, „mano teritorija“.

Aš to nevertinu. Gal todėl „Antyje“ ir groja tokie puikūs muzikantai kaip Linas Būda ar Vaclovas Augustinas. Mat jie gauna galimybę būti savimi.

Kai jie kalba sudėtinga muzikine kalba, aš tyliu kaip ėriukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.