Mirė garsus britų atlikėjas Joe Cockeris

J.Cockeris turėjo gausybę gerbėjų.<br>AP nuotr.
J.Cockeris turėjo gausybę gerbėjų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 22, 2014, 8:23 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 1:24 PM

Savo namuose Kolorado valstijoje mirė atlikėjas Joe Cockeris. Jam buvo 70 metų.

Prikimusiu balsu svaiginęs milijonus klausytojų atlikėjas mirė nuo ligos, kurios pavadinimo dainininko agentas Barrie Marshallas nenorėjo atskleisti. Tačiau buvo žinoma, kad britas kovoja su plaučių vėžiu.

„Jis buvo paprasčiausiai unikalus“, - sakė atlikėjo agentas. B.Marshallas pridūrė, kad širdyse po šios netekties „likusios tuštumos bus neįmanoma užpildyti“.

J.Cockerio karjera tęsėsi penkis dešimtmečius Pradžioje niekam nežinomas jaunas vaikinas, pasirinkęs sceninį Vance'o Arnoldo vardą, planavo įsilieti į pop muzikos sceną, tačiau netrukus suprato, jog tikrasis jo pašaukimas – rokas, bliuzas ir soul stiliaus muzika. Todėl 1966 metais J.Cockeris įkūrė būtent tokio stiliaus grupę, kuri jau po poros metų atsidūrė anglų populiariausių atlikėjų sąrašo viršūnėje.

1969-aisiais Joe pradėjo solinę karjerą - pažymėtą daugiau nei 20 solinių albumų, daugybe pasaulinių gastrolių, pasirodymais legendiniame Vudstoko festivalyje 1969-aisiais (ir jo jubiliejui skirtame festivalyje 1994-aisiais), JAV prezidento George'o Busho inauguracijoje, taip pat - karalienės Elizabeth II-osios valdymo Auksinio jubiliejaus iškilmėse prie Bakingamo rūmų 2002-aisiais. Šiame koncerte J.Cockeriui pritarė Philas Collinsas ir "Queen" gitaristas Brianas May - lyg primindami, kokią didelę kolegų pagarbą buvo pelnęs šis dainininkas. Beje, jis buvo vienas pirmųjų Vakarų atlikėjų, koncertavusių tuometėje Vokietijos Demokratinėje Respublikoje - Joe keliavo visur, kur jo laukė gerbėjai, neskirstydamas jų pagal politinius įsitikinimus.

Prikimusį dainininko balso tembrą muzikos kritikai vieningai vadina išskirtiniu. Žurnalas "Rolling Stone" J.Cockerį yra įtraukęs į geriausių visų laikų vokalistų šimtuką.

Joe Cockeris Lietuvoje lankėsi du kartus – 1995 metų vasarą jo pasirodymas Vilniaus „Žalgirio“ stadione tapo išskirtiniu įvykiu. Tokio kalibro muzikos žvaigždės tuo metu į Lietuvą beveik neužsukdavo.

„Jis buvo mano pirmas prisilietimas prie didžiulio, užsieninio koncertinio „šoubizzo". Gal devyniasdešimt kažkelintais jis turėjo išeiti į „Žalgirio" stadioną. Tuo metu mes telike darėm "Tangomaniją" ir gavom teisę paimti interviu. Interviu, kaip ir priklauso su visais piktais vadybininkais ir lyginant su jais nesveikai maloniu ir geraširdžiu Cockeriu, truko gal dešimt minučių. Kiekvienas jo įkvėpimas atrodė aukso vertės. Visas tas minutes galėjo stovėt tylėdamas, nugara į TV kamerą ir aš vis tiek tai vadinčiau interviu", - socialiniuose tinkluose prisiminė dainininkas, buvęs TV laidos "Tangomanija" vedėjas Marijus Mikutavičius.

Antrasis J.Cockerio vizitas buvo kuklesnis – 2007-ųjų birželį muzikos veteranas koncertavo sostinės Pramogų arenoje, į kurią nebuvo išpirkti visi bilietai.

Tąkart į Vilnių atvykęs dainininkas nė iš tolo nepriminė roko žvaigždės – elgėsi paprastai ir draugiškai, oro uoste jį pasitikusiems gerbėjams dalijo autografus, o koncerto rengėjams nerodė jokių kaprizų.

Dainininkas „Lietuvos rytui“ tada mielai pasakojo ne tik apie muziką, bet ir smagią kasdienybę – rančą Kolorado valstijoje, kur gyveno su žmona Pam. Namai buvo pavadinti su humoru – Pašėlusio šuns ranča. Užuomina į vieną populiariausių Joe albumų „Mad Dogs And Englishmen“.

Pastarąjį dešimtmetį J.Cockeris buvo tarsi nustumtas nuo pjedestalo – keletas naujausių jo albumų nepasiekė populiarumo aukštumų. Paskutinis albumas, pavadintas "Fire It Up", pasirodė užpernai. Tačiau atlikėjas toliau rengė koncertus. Ironiška, tačiau žymiausiu jo repertuaro kūriniu liko perdirbinys – daugiau nei prieš keturis dešimtmečius įrašyta „The Beatles“ daina „With A Little Help From My Friends“. Tačiau gerbėjai puikiai žinojo ir dešimtis kitų Joe sudainuotų hitų - „Let The Healing Begin“, „Summer In The City“, „You Can Leave Your Hat On“, "Unchain My Heart" ir daugelį kitų.

  Šių metų rugsėjį dainininkas Billy Joelas koncerto metu užsiminė, kad Joe prastai jaučiasi, ir paragino jį įtraukti į Rokenrolo šlovės salę. J.Cockeris buvo gavęs Britų imperijos ordiną, o už dainą „Up Where We Belong“ 1983-aisiais pelnė „Grammy“ statulėlę, tačiau atsidurti simbolinėje Rokenrolo šventovėje nespėjo – skelbiama, kad dainininkas mirė namie nuo plaučių vėžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.