A. Mamontovo koncerte Vilniuje - daug garso ir „Foje“ nostalgija

Vilniuje neseniai atidaryta koncertų salė „Compensa“ antrąją Kalėdų dieną „pakrikštyta“ ir žinomo Lietuvos atlikėjo – koncertą čia surengė Andrius Mamontovas su grupe.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Dec 26, 2014, 8:54 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 5:08 AM

Koncertų turas, kurį šį gruodį surengė vienas populiariausių Lietuvos dainininkų, neįprastas dėl kelių priežasčių.

Pirmiausia, jo pasirodymus Andrius reklamavo tik feisbuke – pats organizuodamas konkursus, bilietų nuolaidų akcijas ir net suvaidinęs savo paskyros „nulaužimą“. Receptas suveikė – į kai kuriuos žiemos gastrolių koncertus visi bilietai buvo parduoti.

Kita įdomybė – pats turo pavadinimas. „Tas bičas iš „Foje“ - skelbė virtualios afišos, lyg užsimindamos, kad A.Mamontovas žada negailėti ne tik solinių dainų, bet ir senųjų grupės „Foje“ repertuaro perlų.

Trečia – atsinaujinusi jo grupės sudėtis. Šįmet su Andriumi atsisveikinus ilgamečiam klavišininkui Arnoldui Lukošiui, jo kolektyvo skambesys pasikeitė. Prie senbuvių būgnininko Meinardo Brazaičio, prie sintezatorių stojusio Eimanto Belicko ir bosininko Tomo Andrijausko prisijungė du buvę „Foje“ nariai – gitaristas Romas Rainys ir saksofonininkas Saulius Valikonis.

Ketvirta, šis turas neturi ypatingos priežasties – paprastai Lietuvoje ja tampa jubiliejai arba nauji albumai. Po pernai įvykusio karjeros 30-mečio turo per arenas šįsyk A.Mamontovas, panašu, tiesiog nusprendė pasimankštinti. Kaip pats prasitarė – tiesiog pagroti prieš naujo albumo, kurio turėtume sulaukti 2015-aisiais, įrašus.

„Compensa“ salėje iškrausčius kėdes iš parterio, joje galima sutalpinti apie tris su puse tūkstančio žiūrovų. Penktadienio vakarą salėje tiek jų nebuvo – kelis šimtus žmonių dar tikrai buvo galima sutalpinti. Tačiau kiek daugiau nei du su puse tūkstančio žmonių švenčių laikotarpiu, kai renginių – per akis, irgi yra geras rezultatas.

Susirinko tie, kuriems iš tiesų rūpi Andrius. Kas antras - su suvenyriniais „Foje“ ir Andriaus marškinėliais (šie švenčių proga buvo parduodami po 10 litų), kas trečias – kartu su dainininku dėliojantis dainų žodžius. Kitų Lietuvos atlikėjų koncertuose tai pamatysi nedažnai. Scenografija – paprasta, bet efektinga: puslankiu pakabinta užuolaida su ant jos rodomomis vaizdo projekcijomis, ant išlenktų stovų pakabinti prožektoriai.

Progų pasinerti į prisiminimus šįkart – daugybė. Prieš keletą metų „Foje“ dainas retokai grodavęs Andrius šįkart jas žarstė sočiai.

„Vėjas“, „Baltam name“, „Aš numirsiu vis tiek“, „Žvakių šviesoje“, "Geltoni krantai" - yra nedaug „Foje“ gerbėjų, kurie nesidžiaugtų galimybe pasiklausyti šių dainų gyvai.

Voratinkliai nukrapštyti net nuo kai kurių dainų, kurių tikrai niekas nesitikėjo išgirsti – kaip „Mes visi“ iš pirmosios „Foje“ plokštelės „Žodžiai į tylą“, kurios, prisipažino A.Mamontovas, anksčiau tiesiog nepavykdavo gerai atlikti gyvai.

Tą patį galima pasakyti apie dainą „Distancija“ - išgirsti šią dainą koncerte „Foje“ gerbėjams prilygsta laimėjimui loterijoje.

Žodžiu, geresnių Kalėdų, jei mėgstate šio dainininko kūrybą, tiesiog nesugalvosi – nors pats A.Mamontovas į šią šventę žiūri dviprasmiškai. Pats yra sukūręs dainą „Kalėdos“, tačiau mieliau švenčia pagoniškas šventes.

„Mūsų grupėje po ilgos pertraukos yra saksofonas. Todėl tai proga pagroti dainas, kurios be šio instrumento tiesiog neskamba“, - kai kurių kūrinių pasirinkimą paaiškino Andrius, senas „Foje“ dainas vis praskiesdavęs soliniais kūriniais. Vienas jų, kaip ir prieš porą metų festivalyje „Tamsta muzika", įgijo naujų spalvų. Daina „Atsibusk", skirta pasiklydusiam prezidentui, buvo parašyta Rolando Pakso skandalo metu. Šįkart A.Mamontovas raginimus atsibusti skyrė Daliai Grybauskaitei. Bisui iškviestas dainininkas padėkojo žiūrovams už jų energiją ir atsisveikino dar trimis dainomis, be kurių jo kūrybinis portretas sunkiai įsivaizduojamas - „Marso kanjonai“, prieš porą dešimtmečiu sukurtu labdaros akcijos „Parama“ himnu „Būkim draugais“ ir „Saulės miestas“. Įsižiebė šviesos, žiūrovai pradėjo skirstytis, tačiau būrys ištikimiausių padarė tai, ko vėlgi nepamatysi daugumoje lietuviškų koncertų - iškvietė Andrių antram bisui ir gavo kultinę „Foje" dainą „Vandenyje". Po koncerto A.Mamontovas prisipažino, kad tai buvo viena labiausiai jaudinančių akimirkų: „Mes jau persirenginėjome užkulisiuose, bet žmonės ir toliau kvietė sugrįžti". Į gatvę pabirę Andriaus gerbėjai šypsojosi, nors pasitaikė ir nepatenkintų. Kai kuriems žiūrovams užkliuvo įgarsinimas – pasigirdo skundų, kad grupės muzika skamba per garsiai, o žemi dažniai drebina vidaus organus. Su mažais vaikais atėję žiūrovai net tvirtino, kad jų mažuosius nuo tokio garso supykino.

Didžioji dalis žiūrovų vis dėlto galėjo džiaugtis pavykusiu vakaru – kada kitą sykį pasitaikys proga sostinėje išgirsti tiek pamėgtų A.Mamontovo kūrinių, niekas kol kas nežino.

Tiesa, paskutinį šių ir pirmąjį kitų metų vakarą atlikėjas koncertuos Palangoje – visi bilietai į šiuos pasirodymus parduoti. Tada visą dėmesį jis skirs naujo albumo įrašams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.