„Naktinės personos“ Vilniuje pažadėjo - dainuos ir 2015-aisiais

Kalėdos baigėsi, švenčių sezonui skirti Lietuvos popžvaigždžių koncertai – ne. Šeštadienio vakarą pasirodymu Vilniuje savo jaukių koncertų turą baigė duetas „Naktinės personos“.

Koncerto akimirka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koncerto akimirka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Dec 27, 2014, 8:35 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 3:40 AM

Vilniaus „Forum Palace“ rūmuose rikiavosi eilė gerbėjų, kurie, sprendžiant iš veidų, Alano Chošnau ir Aro Vėberio muziką pamėgo ne šiandien ir ne vakar.

Po ilgos pertraukos į sceną šįmet sugrįžusi grupė traukia tuos, kurie į jos koncertus tūkstančiais rinkdavosi prieš maždaug šešiolika aštuoniolika metų – tada duetas buvo laikomas rimtais grupės „Foje“ konkurentais.

2014-ieji – dviprasmiški metai „Naktinėms personoms“. Vasarį didžiausiose Lietuvos arenose vyko grupės koncertų turas, nustebinęs ir techniniais sprendimais, ir muzikiniais užmojais. Su grupe koncertavo būrys gerai žinomų muzikantų, koncertai vyko dvi su puse valandos, skambesys – šviežias ir pritaikytas laikmečiui.

Visų bilietų parduoti tada vis dėlto nepavyko, tačiau duetas, atrodo, nenusiminė. Prieš šiuos koncertus skelbę, kad tai – atsisveikinimas, po gastrolių Aras ir Alanas pranešė, kad grupė tęs karjerą.

„Klausimas buvo atviras. Sulaukėme daugybės laiškų su raginimais koncertuoti toliau. Tai mus pakėlė“, - sakė A.Chošnau.

Už pasirodymus arenose grupė buvo nominuota M.A.M.A. statulėlei – Metų koncertinės grupės kategorijoje. Per metus pasirodė pora naujų dainų, tačiau pagrindinis koziris išlieka senosios dainos, kadaise virkdžiusios minias jautresnių gerbėjų ir vertusias daugybę lietuvos dešimtokių ant sienų kabinti Aro ir Alano nuotraukas. „Ateis diena“, „Kaltas ruduo“, „Kai jausmai užvaldo širdį“, „Sukasi ratu“ - paskutinį XX amžiaus dešimtmečio Lietuvos popmuzikoje buvo nedaug tokių ryškių hitų, kokius tuo metu kūrė „Naktinės personos“.

Metų pabaigai suplanuotas keliolikos jaukesnių, akustinio skambesio prieskonį turinčių koncertų ciklas – visiškai logiškas žingsnis. „Naktinės personos“ visada blaškėsi tarp dviejų kraštutinumų – elektroninio skambesio, išduodančio meilę „Depeche Mode“ ar „Pet Shop Boys“, ir akustinių versijų, kadaise įamžintų kultinėje TV laidų serijoje ir muzikos albume „Tikras garsas“.

Kitaip tariant – dar viena su grupės istorija susijusi pasimėgauti nostalgija, ir pakankamai vykusi. Koncertams Aras ir Alanas subūrė kietą muzikantų komandą – nuo vieno geriausių Lietuvos roko gitaristų Tomo Varnagirio iki džiazo pasaulyje gerai žinomo bosisto Domo Aleksos ir Marijaus Mikutavičiaus bendražygio, pianisto Vytauto Bikaus.

Būtent skambesys, o ne vaizdo efektai (jų šįkart tiesiog nėra) pastatyti į pirmąjį planą – ir tai atrodo teisingas sprendimas.

Kone kiekviena daina, kurią išgirdo koncerto Vilniuje žiūrovai, įgijo naują spalvą. Koncertą pradėjusią „Paskendęs miestas“ paįvairino T.Varnagirio improvizacija, „Tiems, kurie mūsų negirdi“ pradėjo D.Aleksos soluotė, kuriai plojo ir pagrindinės vakaro žvaigždės.

Tačiau kažkuria prasme šis koncertas – ir labai keistas. Scenoje susėdus patyrusiems profesionalams, A.Vėberiui ir jo gitarai teko kone epizodinis vaidmuo.

Be to, niekaip negali priprasti prie naujojo A.Chošnau įvaizdžio. Kai buvo sukurtos šios dainos, jis scenoje būdavo ramus ir susikaupęs romantikas su džinsais ir marškinėliais. 2014-aisiais – lyg vaikščiojanti vitaminų reklama, šokinėjantis, vietoje ramiai pastovėti negalintis, rankomis malantis ir juokelius laidantis kostiumuotas linksmuolis. Tai keistai dera su tamsiai romantiška kai kurių dainų nuotaika.

Kita vertus, ne taip jau svarbu, kaip jis atrodo ar elgiasi – kai skamba tokios dainos kaip „Apie žvaigždę“ ar „Tik vienas žodis“, prisiminimuose paskendusi publika dėl to tikrai nesuks galvos. Koks skirtumas, kas ir kaip ten scenoje, jei dėl šios muzikos jautiesi lyg mokyklos žiburėlyje, kuriame pirmą sykį drįsai pakviesti patinkančią klasiokę pašokti „lėtą“.

„Šias dainas parašėme labai seniai, 1993-aisiais, 1995-aisiais. Tikrai nemanėme, kad po tiek metų jos vis dar bus aktualios“, - pasveikinęs publiką su Kalėdomis, prisipažino A.Chošnau.

Kartu apnuogindamas pagrindinį „Naktinių personų“ laukiantį iššūkį. Bilietai į koncertą Vilniuje nebuvo išgraibstyti. Yra ribotas skaičius kartų, kai publiką gali privilioti senomis dainomis, atsikūrimais ir jubiliejais – duetas šiuos savo šūvius jau iššaudė. Koncertą "Forum Palace" stebėjo apie 900 klausytojų, bet jų šioje salėje galėjo sutilpti daugiau.

Norint važiuoti toliau, „Naktinėms personoms“ būtinai reikia keleto ryškių naujų hitų, vaizdo klipo, albumo ir viso to, kas padeda grupėms išlikti dėmesio centre.

Tą, regis, supranta ir patys muzikantai. A.Chošnau užsiminė, kad kitais metais būtinai įvyks dar vienas grupės koncertų turas.

„Pavasarį ketinama išleisti ir albumą, kuriame skambės nauji kūriniai ir remiksai. Grupė nusiteikusi rimtai, matome puikią publikos reakciją, tad „Naktinių personų" istorija tikrai nesibaigia", - lrytas.lt sakė dueto koncertų rengėjas Ričardas Pinikas.

Kita vertus, visai gali būti, kad Alanui ir Arui tai nesukels jokių problemų. Pristatę naują dainą „Pasaulis toks yra“, Vilniuje muzikantai sulaukė puikios reakcijos – tai buvo pirmasis vakaro kūrinys, kurio priedainį žiūrovai darniai traukė choru.

Jei „Naktinės personos“ sugebės „iškepti“ dar kelias tokias dainas, šis sugrįžimas tikrai gali būti ilgalaikis ir sėkmingas. Bent jau Vilniaus „Forum Palace“ šeštadienį susirinkusieji dėl to tikrai nepyktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.