Atlikėja Suzi Quatro galbūt paskutinį kartą linksmino vilniečius

Sekmadienio vakarą Vilniaus „Siemens“ arenoje surengtas JAV dainininkės Suzi Quatro pasirodymas galėjo būti paskutinė proga ją išgirsti Lietuvoje. Muzikos pasaulio užkulisiuose kalbama apie artėjantį roko karalienės atsisveikinimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Dec 28, 2014, 8:06 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 2:30 AM

JAV gimusi, tačiau didžiąją dalį gyvenimo Didžiojoje Britanijoje praleidusi ir čia išgarsėjusi Suzi šįmet minėjo svarbią sukaktį – 50 metų scenoje.

Prikimusio balso dainininkė ir bosistė debiutinį albumą išleido 1973-aisiais, tačiau pati savo karjeros pradžia laiko 1964-uosius, kai dar būdama paauglė prisijungė prie sesers Patti įkurtos grupės „The Pleasure Seekers“.

Roko istorijoje jos vardas įrašytas dėl daugybės priežasčių – pavyzdžiui, hitų „Can The Can“, „Devil Gate Drive“, „48 Crash”, “If You Can't Give Me Love”, Lietuvoje ypač mėgstamo „Stumblin' In“, įrašyto su Chrisu Normanu. Taip pat – fakto, kad Suzi tapo pirmąja išgarsėjusia moterimi su bosine gitara rankose. Sutariama, kad jos populiarumas atvėrė duris į roko pasaulį ir kitoms muzikantėms.

Su dabartinėmis žvaigždėmis Suzi populiarumu nebegali rungtis, tačiau ir šiandien turi ištikimą auditoriją. Pernai Londone buvo surengta ypatinga koncertų serija, kurios metu Suzi muziką lydėjo specialūs vaizdo klipai, pačios moters rašyti prisiminimai.

Karjeros 50-metį švenčianti atlikėja tada nustebino atvirumu – pasakojo ir apie sudėtingus santykius su pirmuoju vyru Lenu Tuckey (su juo išsiskyrė 1992-aisiais), meilės dramą su vedusiu vyru iš „Mercury“ įrašų studijos, su kuriuo pirmą kartą permiegojo švęsdama savo 18-ąjį gimtadienį. Sužinojusi, kad laukiasi nuo jo kūdikio, mergina tada niekam nesakiusi nusprendė pasidaryti abortą.

Su L.Tuckey Suzi susilaukė dviejų vaikų, tačiau santuoka nebuvo laiminga. Po skyrybų dainininkė ištekėjo už savo dabartinio vadybininko.

Kiekvienas jos vizitas Lietuvoje (o jų buvo nemažai) pažymėtas nostalgijos ženklu. Suzi – viena iš keleto atlikėjų, kuriuos tapo įprasta švenčių laikotarpiu kviesti į Lietuvą, kad publikai primintų jaunystę. Kiti - „Smokie“, „Slade“, Bonnie Tyler, tas pats Ch.Normanas, į Lietuvą pakaitomis užsukantys kone kasmet. Galima į priblėsusių praeities žvaigždžių karavaną žiūrėti skeptiškai. Bet norinčių jas išgirsti vis dar yra pakankamai.

Pastarąjį sykį Lietuvoje Suzi lankėsi prieš trejus metus – tada jos koncertas gruodį sulaukė palyginti nedaug žiūrovų. Šįkart dainininkė sudomino daugiau gerbėjų – į „Siemens“ areną sekmadienio vakarą traukė apie tris tūkstančius žmonių.

„Minus dvylika laipsnių. Norisi tik visą dieną sėdėti viešbutyje“, - sekmadienio rytą internete parašė Suzi, į Lietuvą atvykusi iš Romos. Kalėdas ji sutiko Vatikane, kur stebėjo popiežiaus aukojamas Mišias.

Tačiau vakare šalčiu ji negalėjo skųstis – Vilniuje susirinkę gerbėjai Suzi pasitiko šiltai, o dainininkė jų irgi nenuvylė.

Dainomis „Rockin' In The Free World“ (šią sukūrė Kanados muzikos legenda Neilas Youngas) ir „I May Be Too Young“ koncertą su savo grupe pradėjusi Suzi ilgai nevertė laukti didžiųjų hitų. Daina „Stumblin' In“ skambėjo vos apšilus, nuo koncerto pradžios neprabėgus nė pusvalandžiui.

Dainininkės veide – raukšlės, bet jaunatviškos energijos iš Suzi niekas neatims. Rokerės kūną ir šiandien puošia vizitine kortele jau tapęs odinis kostiumas, koncertuose ji tebegroja daugiau nei dvidešimt dainų, balsui irgi nieko neprikiši.

„Daugelis atlikėjų bėgant metams praranda balsą. O maniškis tampa tik geresnis. Net nežinau kodėl. Pati nerandu atsakymo, bet visi man taip sako“, – lrytas.lt yra sakiusi S.Quatro.

Vilniaus žiūrovai tuo dar sykį įsitikino – energingos Suzi dainos nuo pirmų akimirkų vertė stotis nuo kėdžių. Nedūkti, kai skamba „She's In Love With You“ ar „Rock Hard“, yra tiesiog neįmanoma.

Su Kalėdomis ir artėjančiais Naujaisiais žiūrovus sveikinusi Suzi džiaugėsi dar viena galimybe pasimatyti su gerbėjais Lietuvoje, lakstė po sceną, nuolat šypsojosi. Regis, net ir žilaplaukiams gerbėjams ji padėjo pasijusti trisdešimčia metų jaunesniems.

Po šio koncerto ore liks pakibęs klausimas, ar S.Quatro ateityje dar užsuks į Lietuvą. Šiuo metu jos karjeroje - daug dviprasmių užuominų.

Neseniai Suzi išleido keturių kompaktinių plokštelių rinkinį, aprėpiantį visą jos karjerą. Tarsi siųsdama žinią, kad svarbiausias veiklos etapas – jau baigtas.

Per pastaruosius keletą mėnesių jos grafike buvo įrašyti tik keli koncertai, o kitų metų vasarį Australijoje vykstančios gastrolės pristatomos itin įdomiai.

„Paskutiniai Suzi koncertai Australijoje“, - skelbia plakatai, primenantys, kad S.Quatro šioje šalyje viešėjo jau 29 kartus.

„Viskas bus baigta tada, kai išeisiu į sceną, pajudinsiu užpakalį, o salėje bus tyla“, - taip savo oficialioje svetainėje skelbia S.Quatro. Tai reiškia, kad ji lyg ir neketina baigti karjeros.

Tačiau Australijos žiniasklaida ir šios šalies koncertų rengėjai skelbia, kad 2015-aisiais dainininkė tikrai atsisveikins su scena, o pasirodymai šioje šalyje yra paskutinio jos turo pradžia. Kita vertus, tai gali būti tik reklamos žaidimai, skirti pagyvinti bilietų pardavimus.

Vienaip ar kitaip, Vilniuje 64-erių žvaigždė savęs nesiruošė taupyti – matydami britės pastangas, pagarbą būtų pajutę net ir nemėgstantys jos dainų.

Jei tai atsisveikinimas – jis tinkamas. Bet kaip yra iš tiesų, žino tik pati scenos veteranė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.