Po Europos apdovanojimų šou - viltis ir Lietuvos muzikantams

specialiai „Lietuvos rytui", Groningenas

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas")

Jan 18, 2015, 5:09 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 5:09 PM

Europa pilna jaunų talentingų atlikėjų, kurių muzika peržengia šalių sienas. Apie tai šią savaitę priminė įspūdinga muzikos apdovanojimų ceremonija Olandijoje.

Kartą per metus į Groningeno miestą susirenka keli tūkstančiai koncertų rengėjų, prodiuserių, žurnalistų, radijo ir televizijos kanalų atstovų. Dienomis jie dalyvauja diskusijose, o vakarais klausosi šimtų atlikėjų iš visos Europos, kurie čia keliauja su viltimi atverti naujus savo karjeros vartus. Šįmet čia lankėsi ir „Lietuvos rytas".

Muzika keturias dienas skamba iki paryčių, prie alaus bokalo sudaromos sutartys dėl pasirodymų didžiuosiuose Europos festivaliuose – Roskildės, Glastonberio, „Sziget“. Visa tai – olandų sugalvotas vienas didžiausių pasaulyje tokio tipo festivalių „Eurosonic Noorderslag“.

Jis prasidėjo Europos sienų laužytojų apdovanojimų ceremonija - „European Border Breakers Awards" (EBBA).

Kaip ir kasmet, joje statulėlės įteiktos kylantiems atlikėjams ir grupėms, kurių muzika populiari Europos šalyse.

Prizas – lyg barometras

EBBA – ne tokia išreklamuota šventė kaip „Grammy“ ar MTV apdovanojimai, tačiau muzikos versle besisukantys žmonės ją laiko ne mažiau svarbia.

Čia nėra jokio pataikavimo madoms ar televizijos šou reikalavimams. Dainininkai į sceną žengia ne trims minutėms, o atlieka ilgesnę programą.

Ceremoniją veda Joolsas Hollandas – britų muzikantas ir TV laidų vedėjas, žinomas kaip nepavargstantis geros muzikos entuziastas. Prizus įteikia ne TV serialų žvaigždutės, o garsūs muzikantai, festivalių rengėjai, apdovanojimus remiančios Europos Komisijos atstovai. Ceremoniją rodo keliolikos šalių TV kanalai.

Be to, šie apdovanojimai objektyvūs. Laimėtojus nulemia tai, kiek kartų jų įrašai įsigyti ir transliuoti skirtingose Europos valstybėse, taip pat Europos festivalių ir radijo stočių atstovų balsai.

Viena taisyklių – vertinti karjeros laiptais kylančius, o ne scenoje jau prieš daug metų įsitvirtinusius atlikėjus. Tai tarytum savotiškas barometras – jei atlikėjas gavo EBBA, tikėtina, kad per porą metų taps ryškia žvaigžde visoje Europoje.

Ankstesnių metų pavyzdžiai tai įrodo – karjeros pradžioje šį apdovanojimą yra laimėję Adele, „Mumford & Sons“, Katie Melua, Stromae, kiti vėliau didžiausias arenas užkariavę atlikėjai.

Prieš dvejus metus šį prizą gavo ir estų grupė „Ewert & The Dragons“. Lietuviai jo dar nėra laimėję.

Įvertinimas atveria duris

Šįmet EBBA laimėtojais buvo paskelbta dešimt atlikėjų iš skirtingų šalių. Keletas jų atvyko pagroti į ceremoniją, kiti pergale džiaugėsi iš ekrano.

„Apdovanojimo reikšmę lemia ir tai, kas kitas yra jį laimėjęs.

Šį prizą yra gavusi Emeli Sande – viena geriausių britų atlikėjų. Kai aš gretinamas su ja, labai džiaugiuosi“, – dėkojo pernai festivalyje „Granatos Live“ Lietuvoje dainavęs britas Johnas Newmanas.

Į ceremoniją atvykusi ekscentriška danų dainininkė MØ „Lietuvos rytui“ džiaugėsi, kad jos karjera lekia beprotišku greičiu – prieš porą metų ji buvo žinoma tik būreliui klausytojų, o dabar gauna kvietimus į didžiausius planetos renginius.

Tai – ir „Eurosonic Noorderslag“ dėka. Būtent čia per porą metų mane pastebėjo daug svarbių žmonių“, - sakė atlikėja. Ceremonijos scenoje ji sukūrė energingą šou su gaivališkais šokio judesiais – dainuodama kūrinius, kurie yra kažkas per vidurį tarp Lanos Del Rey ir pankroko.

Dėkojo ir lietuviams

Daugiausia plojimų sename Groningeno teatre sulaukė grupė „The Common Linnets“. Nenuostabu, nes pernai ji Olandijai pelnė antrąją vietą „Eurovizijoje“. Beje, Lietuva jai skyrė aukščiausią įvertinimą. Grupei įteiktas ir EBBA publikos simpatijų apdovanojimas.

„Iki mūsų kantri stiliaus muzika Olandijoje nerūpėjo niekam. Dabar viskas pasikeitė. Kai išgirsti, kad tavo daina taip patiko, pavyzdžiui, lietuviams, apima labai įdomus jausmas. Esu jums dėkinga. Niekada nemaniau, kad mano balsas pasieks žmones taip toli, o dabar mes populiarūs net Vietname“, – „Lietuvos rytui“ sakė grupės vokalistė Ilse DeLange. Savo vietą ceremonijoje rado įvairių žanrų atlikėjai – pavyzdžiui, prietemoje dainavusi melancholiškos, užburiančios muzikos atlikėja iš Belgijos Melanie De Biasio, jau sulaukusi nemažai tarptautinės spaudos dėmesio.

Vis dėlto vakaro žvaigžde norėjosi skelbti pernai debiutinį albumą išleidusią prancūzę Indilą. Smulkaus sudėjimo 30-metė moteris tiesiog pritrenkė savo jausmingu, galingu balsu ir popdainomis, kuriose galima rasti etninių motyvų. Kai vienoje dainoje ji padarė pusės minutės pauzę, pilnoje salėje buvo visiška tyla – toks didelis buvo jos paliktas įspūdis.

Atlikėja turi egiptiečių, kambodžiečių, indų, alžyriečių kraujo. Nesugalvosi geresnio įrodymo, kad XXI amžiuje pasaulyje sienos išties nesvarbios.

Neapsieita ir be keistenybių – norvegas elektroninės muzikos prodiuseris Toddas Terje vietoj padėkos kalbos atsiuntė įrašą, kuriame keistai šoka laukuose ir prie šaldytuvo.

„Jis visiškai nenori reklamuotis ir neduoda interviu“, – kikenantiems žiūrovams paaiškino J.Hollandas.

Ceremoniją simboliškai vainikavo britų duetas „The Ting Tings“ – Europoje puikiai žinoma grupė, kuriai postūmį davė 2009-aisiais laimėtas EBBA apdovanojimas.

Mūsų šaliai – šansas po metų

Kai kurie šių metų laureatai, kaip J.Newmanas ar interneto klipų išgarsinti vokiečiai „Milky Chance“, jau dabar yra labai populiarūs. Kiti turi visas galimybes pakilti į aukštumas.

Ką reikėtų daryti Lietuvai, kad ir jos artistai sulauktų daugiau dėmesio Europos arenoje? Palanki proga tai padaryti bus kitais metais.

„Eurosonic Noorderslag“ kasmet pasikvieča vis kitą šalį kaip išskirtinį svečią. Šįmet tai buvo Islandija, kuri į festivalį atsiuntė ne tik keliolika grupių, bet ir savo premjerą bei kelis ministrus.

Vakar paskelbta, kad kitais metais išskirtiniais svečiais taps Vidurio ir Rytų Europos šalys, kurių festivaliai dalyvauja CEETEP programoje (tarp jų yra „Galapagai" ir „Vilnius Music Week". Tai reiškia, kad Lietuva galės į „Eurosonic Noorderslag“ atsiųsti savo dainininką ar grupę.

„Tai puiki galimybė lietuviams. Nėra jokių priežasčių, dėl kurių apdovanojimų scenoje vieną dieną negalėtume pamatyti ir artistų iš jūsų šalies“, – neabejojo vienas šios programos rengėjų Ruudas Berendsas.

EBBA laureatai

Johnas Newmanas (Didžioji Britanija), Indila (Prancūzija), „The Common Linnets“ (Olandija), MO (Danija), „Klangkarussell“ (Austrija), Melanie De Biasio (Belgija), „Milky Chance“ (Vokietija), Hozieris (Airija), Toddas Terje (Norvegija), Tove Lo (Švedija).

Publikos prizas (apskaičiuotas pagal Europos radijo stočių duomenis): „The Common Linnets“.

Geriausia festivalių grupė (rinko Europos festivalių rengėjai): „Jungle“ (Didžioji Britanija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.