Ginčas: ar Samo Smitho hitas „Stay With Me“ – tikrai kopija?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 29, 2015, 12:24 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 5:26 PM

Britų popžvaigždės Samo Smitho hitas „Stay With Me“ – viena populiariausių praėjusių metų dainų. Jau kelias dienas verda skandalas dėl jos originalumo – pats atlikėjas pripažino, kad kūrinys panašus į vieną 1989-aisiais įrašytą dainą.

Pirmąją vietą britų „topuose“ pasiekusi daina 2014-aisiais skambėjo visur. Šis kūrinys pretenduoja į tris „Grammy“ statulėles, o pats S.Smithas pakviestas dainuoti jų įteikimo ceremonijoje, kuri vasario 8-ąją vyks Los Andžele. Iš viso Samas gali laimėti net šešis „Grammy“ apdovanojimus.

Įkvepiančią baladę į savo repertuarą įtraukė ir kiti garsūs atlikėjai. Pavyzdžiui, lapkritį Vilniaus „Siemens“ arenoje ją sudainavo amerikiečių grupė „OneRepublic“.

Tačiau prieš mėnesį virš 22-ejų atlikėjo S.Smitho galvos pradėjo tvenktis debesys. Į jį kreipėsi amerikiečių žvaigždės Tomo Petty atstovai. Jie tvirtino, kad „Stay With Me“ stebėtinai primena dar 1989-aisiais išleistą Tomo hitą „I Won't Back Down“.

Bus apsieita be teismų. S.Smithas ir kartu su juo dainą parašę Jamesas Napieras bei Williamas Phillipsas nė nesiginčijo – dainos išties panašios. Susitarta, kad T.Petty ir „I Won't Back Down“ kartu su juo parašęs grupės „Electric Light Orchestra“ lyderis Jeffas Lynne'as bus paskelbti hito „Stay With Me“ bendraautoriais ir gaus dalį honoraro už populiariojo S.Smitho dainą.

Tiesa, „Grammy" teikimo komitetas jau paskelbė – jei daina pelnys apdovanojimą, T.Petty ir J.Lynne'as statulėlių negaus. Jiems bus įteikti tik garbės raštai.

Paties S.Smitho atstovai teigia, kad dainininkas su bendražygiais nekopijavo T.Petty dainos – tai tik sutapimas. Tvirtinama, kad S.Smithas anksčiau nė nebuvo girdėjęs dainos „I Won't Back Down“, įraštytos dar prieš jam gimstant.

Tiesa, S.Smitho susitarimas su T.Petty sulaukė prieštaringų nuomonių. Dalis JAV muzikos kritikų teigia, kad T.Petty natų sekos – tokios paprastos ir standartinės, jog taip galima plagiatu apkaltinti daugelį kūrėjų.

Tai jau ne pirmas kartas, kai dėl panašumų į T.Petty kūrybą kyla problemų kitiems atlikėjams. 2006-aisiais buvo teigiama, kad „Red Hot Chili Peppers“ daina „Dani California“ yra Tomo hito „Mary Jane's Last Dance“ kopija.

Pats T.Petty tada į teismą nesikreipė ir teigė nemanantis, kad „Red Hot Chili Peppers" turėjo blogų ketinimų.

Ar S.Smitho ir T.Petty dainos – išties panašios? Siūlome jas išgirsti ir nuomonę pareikšti komentaruose:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.