M.A.M.A. šou – muzika, muštynės ir gėjų lyderį apgynusi Jazzu

Penktadienio vakaras buvo ypatingas Lietuvos muzikos scenai. Kauno „Žalgirio“ arenoje ketvirtus metus iš eilės surengta muzikos apdovanojimų ceremonija M.A.M.A. Geriausiems Lietuvos atlikėjams per vakarą išdalyta penkiolika statulėlių, o publika galėjo mėgautis specialiai parengtais muzikos žvaigždžių pasirodymais.

Jazzu paragino švilpiančius kauniečius negadinti jos nuomonės apie šį miestą.<br>T.Bauro nuotr.
Jazzu paragino švilpiančius kauniečius negadinti jos nuomonės apie šį miestą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jan 30, 2015, 7:37 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 1:24 PM

„Muzika turi M.A.M.A.“, – šis šūkis vėl prisimintas sausį. Per 30 atlikėjų penktadienio vakarą galėjo laimėti apdovanojimus, kurių likimą lėmė iš muzikos specialistų sudaryta komisija.

Apie dešimt tūkstančių šventiškai nusiteikusių žiūrovų susirinko į didžiausią šalies areną, kur jų laukė daugiau nei 15 specialių numerių – nuo jaunų alternatyvios muzikos atlikėjų iki scenos veteranų.

Ceremonija pradėta simboliškai – elektroninės kūrėjo Marijaus Adomaičio-Ten Walls kūriniu „Walking With Elephants“, kuris pernai pelnė tarptautinį pripažinimą ir pirmą kartą Lietuvos istorijoje pateko į britų populiariausių dainų dešimtuką.

Tiesa, paties Ten Walls arenoje nėra – jis penktadienio vakarą koncertuoja Vokietijoje. Todėl iš įrašo skambantį kūrinį nuspręsta „apžaisti“ kitaip – choreografiniu numeriu, kuriame dalyvavo kelios dešimtys šokėjų.

Kaskadininkas degančiu švarku pristatė vakaro vedėją Andrių Rožicką. Pirmoji vakaro nominacija – Metų proveržis. Pretendentai – „Makchu Pikchu“, „Without Letters“, „Neteisėtai padaryti“, „Ministry Of Echology“ ir „Jama & W“.

Grupės „Rondo“ lyderis Aleksandras Ivanauskas paskelbė, kad šį apdovanojimą pelnė grupė „Makchu Pikchu“ – grupė, pernai sužibėjusi debiutiniu albumu „Gentleman's Rising“. Tiesa, A.Ivanauskui ir A.Rožickui buvo sunku tiksliai ištarti jos pavadinimą.

Į sceną žengę grupės nariai užsiminė apie permainas – grupę neseniai paliko jos vokalistas Imantas Slėnys.

Pirmasis gyvas vakaro pasirodymas – į tris apdovanojimus pretenduojančios grupės „Biplan“. Pernai Metų popgrupe paskelbta ketveriukė sugrojo nuotaikingą dainą „Iš taško A“ – scenoje iš hipiškais simboliais puoštų kartoninių automobilių šypsantis merginoms ir padedant pučiamųjų grupei.

Pirmoji vakaro ekskursija į gilią praeitį – scenos veteranės Nelly Paltinienės pasirodymas su šokėjais. Keistokas reginys šiuolaikinės popmuzikos kontekste. Publika šypsojosi, bet ir atrodė kiek sutrikusi.

Po pertraukėlės M.A.M.A. sugrįžo juokeliais – komiko Manto Katlerio ir aktoriaus Mariaus Repšio pristatytais „Panevėžio apdovanojimais „Patėvis“. Su keturiomis nominacijomis – geriausia repo, popso, rusiška ir užsienietiška daina.

Kita tikroji M.A.M.A. nominacija – Metų koncertinė grupė ar atlikėjas. Pretendentai – Džordana Butkutė, „Sel“, Marijus Mikutavičius, „Naktinės personos“ ir Linas Adomaitis.

Radijo stoties „Lietus“ laidų vedėjai Marijus Berenis ir Tomas Šileika paskelbė, kad laimėtojais tapo grupė „Sel“. Grupės lyderis Egidijus Dragūnas šiuo metu atostogauja Tailande, tačiau atsiuntė nufilmuotą padėką.

Toliau – vėl praeities ilgesio šešėliai. Scenoje – pernai po ilgos pertraukos į sceną sugrįžusi atsinaujinusi grupė „Man-go“. Už seksualiai besiraivančių merginų nugarų – juodo audeklo kubas su jame besidaužančiais rankų ir veidų kontūrais. Numerio kulminacija – iš kubo išlindusios rankos, kurios glamonėjo merginų kūnus, o galiausiai nuplėšė jų sukneles, palikdamos dainininkes su itin seksualiais drabužėliais.

Po šio pasirodymo M.Katleris paskelbė, kad M.Repšys buvo pirmasis, nusifilmavęs su erotikos skandalų heroje Jolanta Leonavičiūte vaizdo klipe – kuris, kaip vėliau paaiškėjo, „buvo nei muzikinis, nei klipas“.

Geriausiu hiphopo atlikėju jie juokais paskelbė Mad Money – M.Repšys parodijavo reperį, apdovanotą vonios reikmenų komplektu. Į tikrają Metų hiphopo statulėlę pretendavo Lilas ir Innomine, Ironvytas Pro, „Jama & W“, „Tie Geresni“ ir Mad Money.

Apdovanojimą įteikti į sceną kilo „Skamp“ nariai Viktoras Diawara ir Vilius Alesius – šis nepraleido progos ir parepuoti. Jie paskelbė nugalėtojus – jais tapo „Jama & W“. Vienas dueto narių į sceną kilo juodai nudažytu veidu.

„Nors intelektualus hiphopas nėra labai reikalingas Lietuvos reperiams, jis reikalingas Lietuvai“, – dėkojo atlikėjai.

Po jų į sceną kilusi Alina Orlova, anot A.Rožicko, „dainavo įbetonuota“ – pasipuošusi spindinčia suknele, stovėjo ant pakylos ir dainavo savo naujausią kūrinį „Sailor“, kartais paliesdama sintezatoriaus klavišus. Dainininkę gaubė lazerių spinduliai. M.Katleris ir M.Repšys kvailiojo toliau – geriausiu popso atlikėju paskelbė Valdą Karklelį.  Vėl surimtėję M.A.M.A. rengėjai paskelbė Metų roko grupės ar atlikėjo nominaciją. Nugalėtojais paskelbti „Colours Of Bubbles“, nurungę Džordaną Butkutę, „Monkey Tank“, „Pelenus“ ir „Žalvarinį“. Apdovanojimo laimėtojus paskelbė „Anties“ lyderis Algirdas Kaušpėdas.

„Džordža, nenusimink, visada yra kiti metai“, – linkėjimų Dž.Butkutei pasiuntė laimėtojai.

Bene labiausiai provokuojamas vakaro pasirodymas - “G & G Sindikato“ reperių. Jis buvo netikėtas ne tik tuo, kad grupės nariu vienam vakarui tapo Vidas Bareikis.

„Mūsų narys Kastetas šiuo metu išvykęs į užsienį, tad grupėje atsirado tuštuma. Vido pasaulėžiūra – labai panaši į mūsų, tad pagalvojome, kad jis šiam vaidmeniui puikiai tiko“, – pasakojo „G & G Sindikato“ vadybininkas Justas Čekuolis. 

Grupė atliko dainą „Gabalas, skirtas dulkintis“, išjuokiančią banalius Lietuvos dainų tekstus. Kai kuriems ceremonijos dalyviams irgi galima pritaikyti šios dainos žinią. Pagrindinis iššūkis reperiams per transliaciją buvo susilaikyti nuo keiksmažodžių, kurių šioje dainoje sočiai. Tekste yra ir užuomina į „Svastikos, sukitės greitai“ – grupę, kurios lyderis yra reperių itin geras „bičiulis“ Algis Ramanauskas.

Po sceną blaškėsi ir M.Repšys, o V.Bareikis pasirodymą baigė, pašiepiamai surikiuodamas lietuviškos muzikos klišes – „saulė, pasaulis, meilė, mama“.

Kita nominacija – Metų elektroninės grupės ar atlikėjo. Pretendentai – Ten Walls, GeraiGerai, „Golden Parazyth“, Beissoul ir Einius, „Electronic I“. Laimėtojas nuspėjamas – juo tapo į tarptautinę sceną galingai įsiveržęs Ten Walls. Nugalėtoją paskelbė pianistas Petras Geniušas.

Vokietijoje viešintis Ten Walls už apdovanojimą dėkojo vaizdo įraše, statulėlę atsiėmė jo žmona Diana. Atėjo metas vienai populiariausių 2014-ųjų lietuviškų dainų – Leonas Somovas ir Jazzu sudainavo lyriškąją „Ką tu su manim darai?“, liūliuojančia romantikus nuo Vilniaus iki pajūrio. Dainos dramą sustiprino fejerverkų lietus už Jazzu nugaros, o vaizdą pastiprino jos į nosies pertvarą įsivertas auskaras. Dar viena nominacija – Metų alternatyvos. Į ją pretendavo „The Bus“, V.Bareikis, „Sheep Got Waxed“, „Without Letters“ ir „ba.“.

Laimėtoją paskelbė dizaineris Aleksandras Pogrebnojus su žmona Monika. „Tai labai svarbus prizas žmonėms, kurių kūryba fantastiškai gera ir neįsipaišo į rėmus“, – sakė A.Pogrebnojus, sveikindamas V.Bareikį. Dainininkas ir režisierius dėkojo tėvams, ir šeimai. „Tu esi geriausias dalykas, kuris nutiko mano gyvenime. Jei dabar mirčiau, prašyčiau tavęs saugoti mūsų vaiką, nes jis jau kietas bičas“, – žmonai Jurgai Šeduikytei linkėjimus siuntė ilgą kalbą išrėžęs V.Bareikis. Jis paragino visus „mylėti vienas kitą tol, kol galit“. Įteikus šį prizą, scenoje – klasikos virtuozai Petras Geniušas, Vytautas Sondeckis ir Vilhelmas Čepinskis.

Specialųjį prizą įteikė asociacija AGATA – ji apdovanojo atlikėją, kurio muzika eteryje pernai skambėjo dažniausiai. Tai – grupė „Sel“, kurios lyderis E.Dragūnas vėl padėką siuntė iš Tailando.

Seną šlagerį „Dainuokim po du“ sudainavo jauna Klaipėdos grupė „Nervas“.

Asociacija LATGA-A populiariausiu metų muzikos autoriumi paskelbė Stanislavą Stavickį-Stano, kuris ragino jaunus kūrėjus pasitempti: „Man čia gal penktas toks apdovanojimas“.

Dar pakvailiojus M.Katleriui su M.Repšiu, paskelbta Metų popmuzikos grupės ar atlikėjo nominacija. Joje rungėsi stiprūs konkurentai – Ieva Narkutė, „Biplan“, M.Mikutavičius, Donatas Montvydas ir Linas Adomaitis.

Laimėtoją skelbė dizaineris Juozas Statkevičius ir režisierė Dalia Ibelhauptaitė. Paaiškėjo, kad titulą pelnė M.Mikutavičius.

  Jo arenoje nėra. Ceremoniją savo pasirodymu pradėti turėjęs dainininkas šią savaitę pasijuto blogai ir atsidūrė ligoninėje. Iš jos bent jau artimiausias dienas tikriausiai neišeis. Anot Marijaus bičiulių, dainininkas gydomas nuo peršalimo komplikacijų, jo būklė gerėja, tačiau gydytojai uždraudė jam lankytis viešuose renginiuose. Prizą atsiėmė jo grupės muzikantai.

A.Rožickui užsiminus apie jubiliejų, prie fortepijono sėdo Edmundas Kučinskas, šįmet švenčiantis šešiasdešimtmetį ir ta proga rengiantis gastroles. Kartu su juo scenoje pasirodė Inga Valinskienė, Kauno bigbendas ir Kauno simfoninis orkestras. Dar viena nominacija – Metų vaizdo klipo. Pretendavo M.Mikutavičiaus, „Skamp“, „ba.“, „Neteisėtai padarytų“ ir Ten Walls darbai.

Įteikti šį prizą pakviesta „Mis Lietuva 2014“ Agnė Kavaliauskaitė paskelbė, kad laimėjo Ten Walls „Walking With Elephants“ – klipas, kurį dažnai rodė ir MTV bei kiti užsienio TV kanalai.

„Iš visos širdies linkiu nesustoti“, – vyrui linkėjimus siuntė atlikėjo žmona Diana, pažadėjusi, kad „tai tik pradžia“.

Mažąja M.A.M.A. statulėle apdovanotas specialioje rubrikoje internete daugiausia kartų peržiūrėtas konkursinis klipas. Komikas Justinas Jankevičius pranešė, kad tai - dueto „Pinup Girls“ „Pajudėk“. Metų rokeriai „Colours Of Bubbles“ surengė kol kas bene geriausią vakaro pasirodymą – tikrą šou su savo galingu himnu „Flags“, būriu būgnininkų, pusnuogiais šokėjais su grandinėmis ir fejerverkų pliūpsniais.

Viena svarbiausių nominacijų bet kurioje muzikos apdovanojimų ceremonijoje – Metų albumas. Į šį prizą pretendavo M.Mikutavičiaus, L.Adomaičio, I.Narkutės, D.Montvydo ir „Biplan“ darbai. Apdovanojimą įteikti pakviestas Virgis Stakėnas sakė, kad albumas – daugiau nei šiaip 45 įrašytos minutės. „Tai tas pats – kas mamai vaikai, kas prezidentui – šalis“, – sakė Lietuvos kantri stiliaus muzikos lyderis. Laimėtoju paskelbtas M.Mikutavičiaus albumas „Lengvas būdas mesti klausytis“. Prizą ir vėl atsiėmė jo muzikantai.

Kitas pasirodymas buvo kiek neįprastas – mimų duetas „Neteisėtai padaryti“ atkartojo savo klipo „Galvotas“ siužetą. Per pasirodymą iš tribūnų nusileidę keli vyrai pradėjo muštis – žiūrovai iš pradžių nesuprato, ar tai vaidyba.   Kai muštynės persikėlė į sceną, tapo aišku, kad tai surežisuota, tačiau vis tiek šiek tiek persistengta – kumščiais mosuojantys vyriškiai pargriovė TV operatorių.

Metų atlikėjos titulą netrukus pelnė Džordana Butkutė – nurungusi I.Narkutę, Jurgą Šeduikytę, Viliją Matačiūnaitę ir Aliną Orlovą.

„Ar čia tikrai? Tai pirmasis mano laimėtas apdovanojimas“, – sutrikusi dėkojo Dž.Butkutė.

Metų atlikėju paskelbtas M.Mikutavičius – įveikęs Saulių Prūsaitį, D.Montvydą, L.Adomaitį ir V.Bareikį.

Į sceną pakilę Marijaus bičiuliai Martynas Starkus ir Saulius Urbonavičius-Samas paskambino į ligoninę – M.Mikutavičius padėkojo telefonu, o pilnutėlė „Žalgirio“ arena jam sudainavo „sveikatos metų“.

L.Adomaitis ir Monika Linkytė publiką nudžiugino daina „Laiko mašina“, kurią paįvairino baleto žvaigždės Nerijaus Juškos ir jo partnerės Justinos Vitkutės šokis.

Vienas paskutinių apdovanojimų – Metų grupės. Pretendentai - Beissoul ir Einius, “Colours Of Bubbles“, Leonas Somovas ir Jazzu, „Sel“ ir „Biplan“.

Paskelbti laimėtojus į sceną pakviestas Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko. Tribūnose pasigirdo garsus nepasitenkinimo švilpimas.

V.Simonko paragino „nebūti gražuliais“, tačiau švilpimas nesiliovė - žiūrovai ir toliau piktinosi.

Nustebę muzikantai atsistojo ir plodami palaikė V.Simonko. Supykusi Jazzu iškėlė atkištus vidurinius pirštus ir žiūrovams parodė, ką mano apie jų nuomonę.

Dar pasišaipęs iš Petro Gražulio, V.Simonko paskelbė, kad Metų grupe tapo būtent Leonas Somovas ir Jazzu.

„Muzika sulygina viską, noriu padėkoti tikriems gerbėjams. Sakiau, kad Kaunas yra mano mylimas miestas, prašau, nesistenkinte pakeisti mano nuomonės. Tai, kas čia dabar įvyko, buvo labai neskanu. Būkime tolerantiški vieni kitiems“, – paragino Jazzu.

Užkulisiuose lrytas.lt ji sakė, kad tiesiog negalėjo tylėti. „Kai atėjau į sceną, pamačiau, kad tas žmogus dreba. Pilna arena švilpia, o jis nieko blogo nepadarė. Baisu“, – sakė po šio epizodo apsiverkusi dainininkė.     Iškart po to į sceną žengė atgimusi grupė „Bavarija“ – sudainavusi savo didžiausių hitų popuri su gyvai grojančia grupe. Tačiau atrodė, kad publika vis dar yra pritrenkta to, ką matė prieš kelias akimirkas. Tiesa, „bavarai“ vis dėlto sulaukė raginimų „pakartot“ ir mielai sutiko.

 Paskutinė vakaro nominacija – už nuopelnus lietuviškai muzikai. Jos laimėtojos apdovanoti į sceną žengė M.A.M.A. rengėjas Martynas Tyla. Jis paskelbė, kad šis ypatingas apdovanojimas skiriamas Dž.Butkutei.

Būtent jai patikėta pabaigti vakarą – atlikusi keletą savo dainų, Džordana įrodė, kad neatsitiktinai buvo nominuota roko kategorijoje.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.