Macy Gray interviu: žymią atlikėją grūdino ir skaudūs nuopuoliai

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Feb 8, 2015, 6:35 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 7:05 PM

Macy Gray istorija – tokia, kokios neišgalvosi. Karjeros pakilimai ir nuopuoliai, nevykę santykiai su vyrais, narkotikai – visa tai žymi į Vilnių pirmą sykį atvyksiančios garsios JAV atlikėjos nueitą kelią.

47-erių Natalie McIntyre (toks tikrasis Macy vardas) turi balsą, kurio su niekuo nesupainiosi. Prikimusį, bet galintį toje pačioje dainoje perteikti visą jausmų gamą – nuo įniršio iki gundančio kvietimo į lovą.

Prieš 16 metų pasaulyje turbūt nebuvo šalies, kurioje per radiją neplyšotų jos hitas „I Try“ – daina apie gyvenimo iššūkius, kuriuos galima įveikti su šypsena.

Iki tol daug metų karjeros siekusi moteris per porą mėnesių tapo žvaigžde, kviečiama į didžiausius festivalius ir apdovanojimų ceremonijas. Debiutinis albumas „On How Life Is“ buvo parduotas 7 milijonų egzempliorių tiražu – pasaulis tiesiog išėjo iš proto dėl šios įžūlokos garbanės.

Tuo metu Macy buvo vieniša trijų mažų vaikų motina – santuoka jau buvo iširusi, o ryšiai su vis netinkamai pasirenkamais vyrais ir vėliau įkvėpė ne vieną jos dainą.

Dar blogiau, kad populiarumas užgriuvo su baisiausiomis pagundomis. Pernai rudenį atlikėja JAV TV eteryje pasakojo istorijas, kurios nėra labai juokingos.

„Buvau įklimpusi į narkotikus. Interviu dažnai duodavau su tamsiais akiniais, nes jų metu vis užsnūsdavau“, – apie tamsų savo gyvenimo laikotarpį prisipažino Macy Gray.

Sustoti ją paskatino kiek anekdotiška priežastis – ne artimųjų įkalbinėjimai, o žvilgsnis į veidrodį.

„Pamačiau, kad mano veidas pradeda keistis. Atrodžiau siaubingai. Nusprendžiau, kad viskas, privalau liautis“, – prisiminė nuo tos dienos kvaišalų atsisakiusi moteris.

Nuo karjeros pradžios ji garsėja kaip visiškai nenuspėjama – vieną akimirką gali būti šilta ir draugiška, kitą – pikta ir arši.

Prieš daug metų medikai Macy nustatė bipolinį sutrikimą, kai pačiai atlikėjai pradėjo nuostabą kelti jos nuotaikos kaitos.

Užpernai dainininkė teigė, kad ši problema išnyko.

Pernai atlikėja išleido jau aštuntą albumą „The Way“, kurį vadina brandžiausiu savo darbu – „tikra popmuzika suaugusiesiems“.

Vasario 26-ąją Vilniaus koncertų salėje „Compensa“ ji pirmąsyk dainuos Lietuvos publikai.

„Tai labai nuoširdus ir jautrus koncertas.

Surinkau turbūt geriausią muzikantų grupę per visą gyvenimą. Labai laukiu šio pasirodymo“, – interviu „Lietuvos rytui“ kalbėjo dainininkė.

– Vienos jūsų naujausio albumo „The Way“ dainos tekstas – apie sekso ilgesį, kitos – apie asmenines nuoskaudas. Jums niekada neatrodė, kad atsiveriate per daug?

– Ne, nemanau, kad tai rizikinga. Noriu sukurti geriausią įmanomą dainą. Pavyzdžiui, viena jūsų paminėtų dainų, „Queen Of The Big Hurt“, man atrodo tokia pat gera kaip ir didžiausias hitas „I Try“.

Jeigu save cenzūruočiau, manyčiau, kad kai kas yra pernelyg asmeniška, man nieko neišeitų. Tiesiog nemoku savęs tramdyti.

– Apie jus kalbama taip – ši moteris daro tai, ką nori, ir jai į viską nusispjauti. Rengiasi kaip nori, dainuoja tai, ką nori, šneka be cenzūros.

– Taip ir yra. (Juokiasi.) Muzikos pasaulyje į mane dažnai žiūrima kaip į išsišokėlę.

Maždaug – ši moteris nori pasirodyti kieta, pabrėžti, kad visai nepaiso taisyklių.

Bet taip nėra. Tiesiog esu tokia, taip veikia mano smegenys. Tai – ir mano laimė, ir prakeikimas. Jei būčiau sukalbamesnė, gal šiandien būčiau populiaresnė.

Niekada nesistengiau įtikti. Kai išleidau pirmąjį albumą „On How Life Is“, maniau, kad jis patiks saujelei žmonių, bet jį nusipirko milijonai gerbėjų.

Tiesiog norėjau eiti ir dainuoti tai, kas pasieks žmonių širdis, dėl ko jiems norėsis šokti.

– Esate dirbusi su daugybe talentų. Nuo elektroninės muzikos dievuko Fatboy Slimo iki legendinio gitaristo Carloso Santanos. Kuris jų paliko didžiausią įspūdį?

– Visi jie šaunūs. Bet kadaise, labai seniai, įrašiau dainą su Pharrellu Williamsu (garsus JAV dainininkas ir prodiuseris. – Red.). Tada jis dar nebuvo superžvaigždė, jam tebuvo 19-a, jo išvis niekas nežinojo.

Tačiau jau tada buvo akivaizdus jo neįtikėtinas talentas. Labai norėčiau tai pakartoti.

– Kai išgarsėjote, prikrėtėte daug nesąmonių.

– Taip, bet niekada nesakiau, kad man nebuvo smagu. Tiesiog kai ko man buvo per daug.

Iki tol gyvenimas nebuvo lengvas. Kai staiga tapau populiari, atrodė, kad mane kažkas dešimt metų laikė narve, o tada išleido.Visiškai išėjau iš proto. Stengiausi į save susemti visą pasaulį.

Niekada iki tol neturėjau daug pinigų. Net nebuvau išvykusi iš JAV. Staiga man atsivėrė visos galimybės.

Įsivaizduokite – nieko neturite, o vieną dieną staiga galite eiti į parduotuvę ir viską joje nusipirkti. Galite nusipirkti net automobilį „Rolls-Royce“.

Bet kartu atsiranda ir pagundos, kurioms reikia atsispirti. Aš neatsispyriau ir kai ką dariau labai blogai. Svaiginausi. Nereikia to slėpti. Tai negerai.

– Kaip pati manote, kur jūsų populiarumo priežastis?

– Turbūt visa tai dėl balso. Daugeliui žmonių jis atrodo neįprastas, pritraukia dėmesį.

Juokingiausia, kad tai – joks mano nuopelnas. Negaliu pasigirti, kad išskirtinai tą balsą treniravau ar stengiausi išgauti tokį skambesį. Aš tiesiog gimiau su tokiu balsu.

Tačiau komplimentų girdžiu ir iš muzikantų, kurie yra geresni už mane. Jie sako, kad mano muzika išsiskiria.

Tai labai smagu. Žinote, čia kaip su kompiuterių specialistais – tik kolegos gali suprasti, kokie kieti ar ne jie yra.

– Esate suvaidinusi poroje dešimčių kino ir TV filmų.

Jums tai – pramoga ar karjeros galimybė?

– Žiūriu į tai rimtai. Vos prieš porą dienų baigiau filmuotis naujoje juostoje „Kur žaidžia vaikai“.

Niekada nesvajojau tapti aktore, bet tai tiesiog atsitiko (Macy šmėžuoja ir tokiuose populiariuose filmuose kaip „Pats baisiausia filmas 3“, „Aplink pasaulį per 80 dienų“, „Žmogus-voras“. – Red.). Norėčiau kuo daugiau vaidmenų.

– Popmuzikos pasaulis per šiuos keliolika metų labai pasikeitė.

– Taip, labai domiuosi naujovėmis, jos mane žavi. Pavyzdžiui, internetas. Prieš 10 metų niekaip nebūčiau išgirdusi daugybės muzikantų – jiems būtų reikėję įrašų leidyklos, reklamos. O dabar viską galima rasti.

Vakar išgirdau labai puikią dainą be priedainio – anksčiau jos juk niekas nebūtų transliavęs per radiją. O internete ji yra.

Tiesa, dabar kur kas sunkiau uždirbti iš muzikos nei tada, kai karjerą pradėjau aš.

– Karjerą derinote su trijų vaikų auginimu – su vyru išsiskyrėte dar 1998-aisiais.

Buvo nelengva, ar ne?

– Nesu pratusi skųstis. Kai išgarsėjau, mano jaunėliui sūnui buvo treji. Teko ieškoti auklių.

Dabar vaikai jau užaugę, bet vis tiek stengiuosi į gastroles neišvykti ilgiau nei kelioms savaitėms.

Pasikalbame su jais apie tai – jie neliūdi, nuo mažens pripratę prie tokio gyvenimo. Kartais į gastroles keliauju kartu su jais – tai kaip šeimos atostogos.

– Ar norėtumėte, kad vaikai eitų jūsų pėdomis?

– Jauniausias sūnus Happy, kuriam dabar septyniolika, jau kuria muziką. Visi trys mano vaikai groja instrumentais, bet Happy – tas, kuris labai rimtai užsidegęs siekti karjeros scenoje.

Džiaugiuosi dėl jo – juk muzikos pasaulis patrauklus. Jame daug galimybių, jei esi talentingas ir viskas gerai susiklosto.

Bet, kaip ir kiekvienos motinos, mano širdis nerimauja, kaip jis susitvarkytų su atstūmimu, kurį savo kelyje daugybę kartų patiria kiekvienas muzikantas.

Tačiau blogų mėnesių ir dienų būna kiekviename darbe.

– Jūsų balsas vadinamas unikaliu. Kaip juo rūpinatės?

– Baisiai skambės, bet nesirūpinu visiškai. Net kai aš peršalu, balsas skamba taip pat.

Tai – didelė Dievo dovana, tikiuosi, kad taip bus ir toliau. Tiesa, turiu puikų gydytoją, kuris mane apžiūri prieš kiekvienas gastroles.

Žinau, kad turėčiau elgtis atsakingiau, bet tokia jau esu – neklausau patarimų.

– Kuo savo karjeroje labiausiai didžiuojatės?

– Tuo, kad tik kartą gyvenime teko atšaukti koncertą. Tada visiškai dingo balsas. Kai pagalvoju, kad intensyviai koncertuoju jau keliolika metų, tiesiog neįtikėtina, kad tai nutiko tik kartą.

– Sero Eltono Johno labdaros fondo renginyje esate dainavusi nuoga. Ar jūsų karjeroje yra poelgių, dėl kurių dabar šiek tiek nejauku?

– Taip, tais senais laikais kelis sykius esu scenoje pamiršusi dainos žodžius. Buvo baisiai gėda.

Kai gerai dainuoji, visa kita nesiskaito. Žmonės į dainininkus žiūri kaip į linksmintojus, todėl jiems viskas atleidžiama.

Gali rėkti, provokuoti, kvailioti, elgtis keistai – mano akimis, visa tai priimtina.

Tačiau labai blogai, jeigu nusidainuoji, nesugebi scenoje tinkamai kvėpuoti, balsas skamba blogai. Tada reikia trauktis.

– Publika jus žino ir kaip labai stilingą moterį. Galite valandų valandas praleisti parduotuvėse?

– Kaip tik ne. Apsipirkti labiausiai nekenčiu. Ir visiškai nesidomiu mada. Tiesiog turiu padėjėją, kuri man viską nuperka.

Laimėjimai – įspūdingi

Macy Gray įrašai parduoti daugiau nei 25 milijonų egzempliorių tiražu. Jos kolekcijoje – ne vienas prestižinis muzikos apdovanojimas.

Didžiausias Macy hitas – daina „I Try“. Ji pelnė „Grammy“ statulėlę geriausio moteriško popmuzikos vokalo kategorijoje.

MTV apdovanojimuose debiutavusi Macy laimėjo prizą, skiriamą geriausiam naujam atlikėjui ar atlikėjai. 2000-aisiais Britų muzikos apdovanojimų ceremonijoje Macy Gray buvo paskelbta geriausia užsienio atlikėja ir ryškiausiu tarptautinės muzikos scenos proveržiu.

Didžiausias Macy Gray hitas „I Try“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio