Jaunimo dievukui E. Sheeranui Vilniuje plojo džiūgaujanti minia

Apie dešimt tūkstančių žiūrovų, nuo ankstyvo ryto savo dievuko laukę gerbėjai ir keliolika dainų, kurios per pastaruosius trejus metus išpopuliarėjo visame pasaulyje. Toks sekmadienio vakaras Vilniaus „Siemens“ arenoje, kur koncertą surengė pirmą kartą Lietuvoje viešintis britų dainininkas Edas Sheeranas.

E.Sheerano koncerto akimirka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
E.Sheerano koncerto akimirka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Feb 15, 2015, 9:09 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 2:54 AM

Prieš penkerius metus apie šį kuklų vaikinuką su sportbačiais ir gitara, dėl meilės muzikai metusį vidurinę mokyklą, žinojo tik Anglijos barų lankytojai. Dabar E.Sheeranas – viena didžiausių muzikos pasaulio žvaigždžių.

Folko, ritmenbliuzo, hiphopo elementus savo kūryboje sujungęs E.Sheeranas rašo dainas apie savo kasdienybę – meilę, asmenukes, feisbuką, savo karjerą ir gerbėjus. Ir rašo taip įtagiai, kad praėjusį savaitgalį jau antrą kartą koncertavo „Grammy“ ceremonijoje, o į vasarą Londono „Wembley“ stadione vyksiančius tris jo koncertus parduota 240 tūkstančių bilietų.

Visur, kur keliauja, E.Sheeranas turi dėl jo iš proto einančių gerbėjų. Vilnius – ne išimtis. Pirmieji gerbėjai prie „Siemens“ arenos sekmadienį pradėjo rinktis pusę dešimtos ryto (durys į koncertą atidarytos pusę šešių vakaro).

Kai kurie geriau jau to nebūtų darę – dar neprasidėjus koncertui, medikų pagalbos prireikė kelioms nusilpusioms merginoms.

Koncerto rengėjai jau neskaičiuoja skambučių, kuriais buvo maldaujama suteikti galimybę susitikti su E.Sheeranu ar pasakyti, kuriame viešbutyje jis nakvos.

Į pastarąjį klausimą, tiesa, atsakymo išvis nėra. Mat penktadienį Varšuvoje koncertavęs britų dainius iš ten keliavo ne į Vilnių, o į Italiją, kur surengė pasirodymą San Remo festivalyje.

Iš Italijos sekmadienį atskrido tiesiai į koncertą Vilniuje, o iškart po jo autobusu išvyks į Rygą.

Apie septintą valandą vakaro į sceną žengė „apšildantis“ atlikėjas – britas Ryanas Keenas. Perkusininką į kompaniją pasikvietęs gitaristas ir dainininkas grojo beveik valandą, žiūrovų neerzino ir kelis sykius sulaukė tokių plojimų, kokie paprastai taupomi pagrindinei vakaro žvaigždei.

Pats E.Sheeranas į sceną žengė pusę devynių vakaro – su akustine gitara, plačia šypsena ir tais pačiais languotais marškiniais ir sportiniais bateliais, su kuriais šią savaitę koncertavo jau kelis sykius.

Tikras „savo bičo“ įsikūnijimas, nuo pirmų minučių radęs bendrą kalbą su lietuviais. Labai ieškoti ir nereikėjo – vos Edui žengus į sceną, salėje pasigirdo toks merginų klyksmas, kad pirmieji keli akordai nelabai ir girdėjosi.

„Tai – mano pirmas kartas čia, todėl man labai įdomu, ar žinote mano dainas“, – riktelėjo E.Sheeranas, bet atsakymas buvo aiškus nuo pat koncerto pradžios. Išgirdę dainą „Don't“, žiūrovai kone išėjo iš proto – nuo lietuvių keliamo triukšmo, atrodė, tuoj sugrius arenos tribūnos.

E.Sheerano koncerto vaizdas – visiškai paprastas. Ekranai scenoje, rodantys patį dainininką ir klipų ištraukas, du mikrofonai, garso efektų pedalai ir E.Sheeranas su gitara. Tai ir viskas.

Kai kuriems žiūrovams, į koncertą atėjusiems turbūt tik dėl reklamos ir neįsigilinusiems į E.Sheerano fenomeną, tai sukėlė nuostabą. Tribūnose buvo galima išgirsti juokingų kalbų apie fonogramą ir tai, kad „už E.Sheeraną kažkas groja užkulisiuose“, „į Lietuvą jis neatsivežė savo grupės“.

Dar linksmiau buvo žiūrėti į savo nepilnamečius vaikus į koncertą atlydėjusių tėvų veidus – buvo atvirai nuobodžiaujančių ir nesuvokiančių, kodėl paauglių minia dėl šio atlikėjo eina iš proto.

Nieko nuostabaus – net ir muzikos pasaulyje nuomonės dėl E.Sheerano yra labai skirtingos.

Jį dievina Taylor Swift, dar karjeros pradžioje pakvietusi „apšildyti“ savo pasirodymus ir taip atvėrusi duris į JAV rinką, kartu dainą įrašęs Pharrellas Williamsas, Kanye Westas ir Beyonce, tačiau buvęs garsios roko grupės „Oasis“ narys Noelis Gallagheris neseniai pareiškė „nebenorintis gyventi pasaulyje, kuriame E.Sheeranas surenka pilnus stadionus“.

Tačiau net ir nieko nežinant apie E.Sheeraną, jis daro įspūdį. Vienam taip išlaikyti daugiau nei 10 tūkstančių žiūrovų dėmesį – tam reikia talento.

Daina „Lego House“, baladė „One“, į vieną kūrinių įterptas Stevie Wonderio kūrinio „Superstition“ fragmentas – įdomiausia, kad tai – muzika, kuri galėjo būti lygiai tokia pati populiari ir prieš keturiasdešimt metų.

E.Sheerano sėkmės istorija išties yra mįslė – kodėl paaugliai visoje Europoje, o dabar – ir už Atlanto, taip smarkiai pamėgo paprastas dainas ir visiškai neryškaus įvaizdžio artistą.

„Manęs turbūt daugiausia klausosi jaunimas. Matyt, dainose jie randa kažką, kas artima jų gyvenimui“, – kukliai prieš koncertą lrytas.lt pasakojo Edas.

Nepasiginčysi – arenoje ir aplink ją sekmadienio vakarą mobiliojo interneto ryšys „lūžinėjo“ nuo į feisbuką iš įvykio vietos siunčiamų tūkstančių asmenukių.

Kita vertus, vadinti jį vien vaikų mėgstamu atlikėju – irgi nelogiška.

„Aš čia ne dėl vaikų. Man tiesiog patinka Edo dainos“, – prisipažino kulinarinių knygų autorė ir TV laidų vedėja Beata Nicholson.

Buvo ir ašarų, ir iškeltų plakatų su meilės E.Sheeranui prisipažinimais. Visa tai – jau E.Sheerano kasdienybė, tačiau jis sugeba išlikti stebėtinai ramus ir nepasipūtęs.

„Buvo akimirkų, kai šiek tiek leidau sau išeiti iš proto, bet aplink turiu žmones, kurie mane greitai nuleidžia ant žemės“, – lrytas.lt sakė dainininkas.

Koncertui persiritus į antrą pusę, dainininkas prisipažino - Lietuva jį išties nustebino.

„Keliaudamas į šalį, bandau sužinoti, kurios mano dainas joje yra populiariausios, kurias publika mokės padainuoti kartu. Bet jūs žinote visų dainų žodžius. Tai beprotybė“, – juokėsi dainininkas.

Skeptikams reikėjo išgirsti, kaip visa arena žodis žodin su Edu dainuoja kūrinį „I See Fire“ iš filmo „Hobitas“. Tokios meilės scenoje skambančiai muzikai nesuvaidinsi.

Šiuo metu radijo „topuose“ karaliaujančią baladę „Thinking Out Loud“ Edas supynė su dainos „Can't Help Falling In Love“ (kurią kadaise dainavo Elvis Presley) įžanga.

„Čia kažkokia ne jo daina, einam nusipirkt kolos“, – išgirdusios dešimtmečius žinomą motyvą, šalia leptelėjo dvi moksleivės.

Tačiau kiek daugiau nei pusantros valandos vykusį koncertą Edas baigė kaip pridera – daina „Sing“, kurios motyvą žiūrovai dar gerą minutę rėkė ir po to, kai dainininkas skubiai nubėgo nuo scenos.

Kas toliau? Koncerto rengėjai neslėpė – abejoja, ar E.Sheeranas per artimiausius porą metų dar atvyks į Lietuvą. Po „OneRepublic“, Lanos Del Rey sėkmingų koncertų akivaizdu, kad jaunosios kartos pamėgtus užsienio atlikėjus į Lietuvą kviesti galima ir reikia. Tačiau dažnai jie – tiesiog per brangūs Lietuvos rinkai.

„Šiuo metu jo populiarumas taip sparčiai auga, kad šiandien šis dainininkas Lietuvai tikriausiai būtų neįperkamas. Mums pasisekė, kad dėl koncerto spėjome susitarti pernai vasarą.

Bent jau bilietai, jei Edas dar sugrįš į Lietuvą, bus kur kas brangesni“, – prognozavo agentūros „Medusa Concert“ vadovas Remigijus Knabikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.