Lietuvos laisvę bei jos karius pagerbė piliečiai ir kaimynai

Lyg šventinis fejerverkas, kurio blyksniuose ir sprogimuose susipynė ne tik raudona, žalia ir geltona Lietuvos vėliavos spalvos, bet ir balti, raudoni, geltoni ir mėlyni Baltarusijos, Lenkijos, Latvijos ir Ukrainos vėliavų atspalviai.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Feb 16, 2015, 10:40 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 12:57 AM

Tokį įspūdį paliko Nepriklausomybės dienos proga sostinėje nugriaudėjęs grupės „Skylė“ ir dainininkės Aistės Smilgevičiūtės koncertas „Broliai“, sutraukęs keliatūkstantinę piliečių minią.

Tokio pat pavadinimo bene žymiausias grupės albumas, skirtas Lietuvos pokario partizanų, „miško brolių“ kovai, sulydė įvairius pagrindinius tos kovos motyvus – Kovą, Drąsą, Meilę, Gyvenimą, Auką, Mirtį. Taip pat jis labai įvairus muzikiniu požiūriu – trankias ir karingas roko skambesio kupinas dainas keičia subtilios lyrinės kompozicijos, archajiškų liaudies melodijų motyvai.

Prie tokio skambesio specialaus koncerto metu prisideda įspūdingas apšvietimo žaismas, ant scenos videoekrane rodomi miško, nakties mėnesienos, ugnies vaizdai, liaudies kūrybos ornamentai.

O šiandien savo ryškius potėpius dar ir pridėjo grupės svečiai, kartu su ja atlikę brolių dainas – žymūs Lietuvos atlikėjai Saulius Urbonavičius-Samas, Gabrielius Liaudanskas-Svaras ir kaimyninių šalių atlikėjai.

Padūkusios roko polkos ritmu vieną iš albumo dainų baltarusių kalba sudainavę bene garsiausios tos šalies grupės „Liapis Trubeckoy“ atstovai tuo sukėlė tikrą publikos ovacijų audrą. Latvijos sunkiosios muzikos – thrash-death stiliaus – grupės „Skyforger“ atstovai kartu su „Skyle" trinktelėjo lietuviškai. Jaunas Lenkijos atlikėjas Piotras Karpienia su A.Smilgevičiūte lyrinę dainą traukė ir lenkų, ir lietuvių kalba.

Tačiau iš svečių bene daugiausiai vietos scenoje atliko ukrainiečių grupės „TaRuta“ atstovai, kurie čia lipo net kelis kartus ir dainavo tiek ukrainietiškai, tiek lietuviškai. Publika, tarp kurios buvo nešinų ne tik Lietuvos, bet ir Ukrainos vėliavomis bei pasidabinusių ir ukrainietiška simbolika, audringai palaikė ukrainiečius, skandavo „Ukraina!“, kai kurie klausytojai net ašarojo. „Skylė“, daugiau nei prieš metus koncertavusi ir Kijevo Maidane, nuosekliai palaiko Ukrainos laisvės kovą, net kelios „Brolių“ dainos yra išleistos ir ukrainiečių kalba.

Tačiau pagrindinė šio koncerto, kurį pati grupė vadina „pilietiniu“, idėja, aišku yra siekis, kad kuo daugiau žmonių kuo noširdžiau atšvęstų laisvę, kuri – visas tautas jungianti universali vertybė. Taip pat koncerte dalyvavo ir mažiausiai šimtas mokinių iš Rytų Lietuvos mokyklų, kuriems grupė skyrė ir specialias vietas, ir bilietus.

Koncerte buvo susibūrusi itin įvairaus amžiaus publika, tačiau itin krito į akis, kad joje apskritai nemažai jaunimo ir vaikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.