Mokyklą į muziką iškeitęs „ba.“ lyderis pristatė pirmąjį albumą

„ba.“ albumo pristatymo akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„ba.“ albumo pristatymo akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Feb 18, 2015, 5:36 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 7:34 PM

Viena įdomiausių jaunų Lietuvos grupių „ba." trečiadienį šventė – oficialiai išleistas debiutinis jos albumas „Rasti / Pasiklysti“. Pirmoji jo vieša perklausa surengta Vilniaus kino teatre „Pasaka“ – čia „ba.“ lyderis Benas Aleksandravičius visus albumo kūrinius pristatė pilnai salei gerbėjų.

Kiek neįprastas Lietuvoje formatas – vietoj spaudos konferencijos ar koncerto Benas pakvietė visus į kiną, kur albumo įrašas skambėjo, ekrane slenkant vaizdams iš praėjusių metų pabaigoje surengto „ba.“ koncertų turo.

Bet šimtus tūkstančių savo klipų peržiūrų internete jau skaičiuojantys „ba.“ ir nėra pripratę elgtis taip, kaip visi. Pernai pasirodžiusi grupės vinilo plokštelė „Pasikeist“ buvo išleista tik šimto egzempliorių tiražu, o ir Beno dainų tekstai – tokie, kad daug kas nesupranta, apie ką juose rašoma (nors visi – lietuviški).

Aišku tik tiek, kad 19-metis dainų kūrėjas Benas ir jo bendražygis būgnininkas Jonas Butvydas dabar yra ta grupė, iš kurios tikimasi didelių dalykų. Alternatyvaus roko skambesys, originalūs dainų tekstai, aistra muzikai ir augantis jaunimo palaikymas atkreipė ir jau patyrusių muzikantų dėmesį. Pirmuoju gautu „Rasti / Pasiklysti“ egzemplioriumi feisbuke gyrėsi Erica Jennings, o Andrius Mamontovas atvirai vadina „ba.“ Lietuvos muzikos atradimu.

Šį savaitgalį „ba.“ debiutinį albumą pristatys ir Vilniaus knygų mugės Muzikos salėje.

„Vienuoliktą valandą ryto. Pats netinkamiausias laikas“, – juokėsi B.Aleksandravičius.

Kreipdamasis į kine susirinkusią publiką, jis prisipažino, kad į albumą sudėta visa jo kūrybos istorija. „Rasti / Pasiklysti“ kūriniai buvo ruošiami trejus metus.

Pasibaigus perklausai, žiūrovai „ba.“ muzikai plojo stovėdami, o tada rikiavosi į eilę prie autografų.

„Manau, albumo skambesys daug ką nustebins. Jis – tikrai kietesnis nei mūsų ankstesnių dainų“, – sakė dainomis „Tai ne žmogus“ ir „Sugebėt pasikeist“ melomanų grojaraščiuose jau įsitikinęs Benas.

- Kodėl albumas pristatytas kine?lrytas.lt paklausė B.Aleksandravičiaus

– Nes Lietuvoje, regis, to dar nebuvo. Rengti koncerto nesinorėjo – juk ką tik baigėsi turas. Pasiklausyti albumo kine – visai įdomu. Tik būtų keista be vaizdo, todėl pridėjome filmuotą medžiagą iš savo turo per Lietuvą.

- Kuri albume skambanti daina parašyta seniausiai?

– „Į mane“. Parašiau prieš ketverius metus. Laimei, ji man pačiam neskamba naiviai. Nėra vaikiška daina, kurią reikėtų perdaryti. Skambesys gal kiek kitoks nei naujesnių dainų, bet perteikia tą pačią idėją.

- M.A.M.A. ceremonijoje „ba.“ pretendavo į Metų klipo ir Metų alternatyvos statulėles. Nelaimėjote nė vienos, o po to pasakei, kad jums dar yra ką veikti, jei alternatyvos prizą laimi Vidas Bareikis. Buvai nusivylęs?

– Ne, buvau supykęs. Klipo apdovanojimo laimėti nė nesitikėjau, bet alternatyvos – norėjosi. Vidas nėra alternatyva. Turbūt kitaip ir negalėjo būti, bet vis tiek tikėjausi laimėti. Vieną dieną pykau, dabar viskas gerai. Tai nereiškia, kad man nepatinka Vidas. Tiesiog, mano akimis, jis ne ten pakliuvo.

Ne dėl apdovanojimų kuriame, bet laimėti būtų malonu.

- Kurios trys dainos albume – tau pačiam svarbiausios?

– „Aš pats esi“ – tai lyg albumo raktas. Dar – „Rasti pasiklysti“ ir „Juda kojos / Jauti“.

- Ar ateis diena, kai „ba.“ dainuos angliškai?

– Ne, nes tokia idėja. „ba.“ muzika niekada neskambės angliškai.

Gal ateis diena, kai įsivelsiu į kokį naują projektą, jis galės būti ir anglų kalba. Bet šiaip noriu skleisti lietuvišką žodį. Kai pradedi rašyti lietuviškai, sunku išmesti tą kalbą iš galvos. Tai ir principo reikalas – mokyti lietuvius klausytis savo kalbos.

- Komplimentų „ba.“ muzikai negaili A.Mamontovas. Ką tau tai reiškia?

– Visi dabar klausia, ar noriu būti nauju Mamontovu. Tikrai ne. Jis labai daug padarė, dėl to man svarbu, kad jis mus palaiko.

Gal mūsų muzikoje kokių panašumų ir yra. Bet anksčiau man net nepatiko jo muzika. Čia turbūt kaip su alyvuogių skoniu – reikia pribręsti, kad jį mėgtum. Gal man taip su Andriaus muzika.

Bet tai, kad kiti muzikantai seka mūsų muziką, man smagu. Gal būti tarp jų, tai man yra apdovanojimas.

- Dėl muzikos metei mokslus, neįgijai vidurinio išsilavinimo. Ar ketini grįžti mokytis?

– Kol kas – nelabai. Žinau, kad reikia. Netgi norėčiau. Bet man sudėtinga savo smegenis padalyti į dvi dalis, skirti tiek pat laiko muzikai ir mokslams.

Nusprendžiau geriau neiti į mokyklą ir atiduoti savo jėgas muzikai. Pradėjome kurti albumą, koncertuoti, mokslams nebeliko laiko.

Tuo metu mokiausi dvyliktoje klasėje. Tiesiog taip susiklostė reikalai.

Albume skambanti daina „Aš pats esi“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.