Puikų koncertą surengusi Macy Gray vilniečius vaišino cigarais

Pirmasis dainininkės Macy Gray vizitas Lietuvoje jai tikriausiai įsimins kaip itin sėkmingas. Į ketvirtadienio vakarą surengtą amerikiečių vokalistės koncertą susirinko artipilnė Vilniaus koncertų salė „Compensa“.

Koncerto akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koncerto akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Feb 26, 2015, 8:49 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 4:23 AM

Macy Gray tikriausiai jau niekada nebus tokia populiari kaip prieš keturiolika metų, kai jos hitas „I Try“ pelnė „Grammy“ apdovanojimą, užvaldė radijo bangas visame pasaulyje, o jos pasirodymai muzikos festivaliuose kartais vykdavo prieš 100 tūkstančių žiūrovų minią.

Šiandien 47-erių atlikėjos koncertai JAV kartais vyksta nedideliuose muzikos klubuose, o Europoje – kiek daugiau nei tūkstantį žmonių talpinančiose salėse.

Po debiutinio albumo „On How Life Is...“ stulbinančio populiarumo Macy palaipsniui prarado didelių įrašų leidyklų dėmesį ir leido vieną už kitą keistesnius įrašus. Pavyzdžiui, albumą „Talking Book“, kuriame sudėjo visas taip pat pavadinto Stevie Wonderio disko dainas.

Žodžiu, šiandien ji uždirba kur kas mažiau pinigų, o naujų vaizdo klipų nebeperžiūri dešimtys milijonų. Tačiau niekur nedingo gerbėjai, kurie įsimylėjo prikimusį jos balsą, dainuojamą soulo ir ritmenbliuzo kokteilį, be to, puikiai žino, jog scenoje ši moteris visada sugeba sukurti gerą atmosferą. Tas gerbėjų ratas – itin spalvingas. Į koncertą Vilniuje traukė ir TV laidų vedėja Ugnė Skonsmanaitė, ir keistomis idėjomis pagarsėjęs menininkas Saulius Paukštys.  Kai kurie gerbėjai itin įsijautė – apsaugininkai vis tramdė iš savo vietos kilusią ir šokusią dainininkę Donaldą Meiželytę, kuri paskui juos socialiniuose tinkluose už tai išvadino „cerberiais“.

Be to, pati Macy Gray tvirtina, kad šiandien jaučiasi net laimingesnė. Nebėra į vieną ar kitą pusę ją nukreipti bandančių prodiuserių, kurių akyse sukasi dolerio ženklai. Pernai pasirodęs naujausias Macy albumas „The Way“ yra net įvairesnis ir įdomesnis už 1999-aisiais išleistą, kritikų išliaupsintą pirmąjį jos darbą. Tai brandi, daugybe priedainių „kablių“ įtraukianti popmuzika. Įsitikinti buvo galima koncerto viduryje – kai dainai iš naujo albumo „Stoned“ žiūrovai ne tik plojo nuo pirmos iki paskutinės sekundės, bet ir choru kartu uždainavo priedainį.

„Muzikos pasaulyje aš laikoma išsišokėle“, – prieš kelias savaites interviu lrytas.lt prasitarė M.Gray, kartą vos nesuimta Barbadose už scenoje iš jos lūpų sklidusius keiksmažodžius.

Scenoje, atrodo, ji dainuoja ne kelių skirtingų kompozitorių išdailintus kūrinius, o patį savo gyvenimą. Ši trimis vaikais kadaise vyro palikta moteris dainose yra vieniša, nusivylusi vyrų gimine, pasiilgusi sekso, išvarginta kasdienių darbų ir per radiją skambančios kvailos muzikos.

„Jei save varžyčiau, cenzūruočiau, nieko gero neišeitų. Aš visą gyvenimą buvau atvira“, – lrytas.lt sakė Macy.

Kartais to atvirumo – net per daug. Karjeros pradžioje atlikėja Londone per vieną koncertą pasirodė nuoga – padėdama rinkti pinigus Eltono Johno labdaros fondui.

Vilniuje ji su drabužiais – ir keturių muzikantų grupe, lydinčia Macy šiose gastrolėse. Blizgančia suknele pasidabinusi atlikėja koncertą pradėjo simboliškai – daina „Why Didn't You Call Me“, kuria prasidėjo ir pirmasis jos albumas.

Po dainų „Do Something“, „Caligula“ ir „Bang Bang“ dainininkė suraitė anekdotą apie tai, kodėl koncertuoja Lietuvoje.

Neva jos grupės bosistas Lietuvą surado „Google“ paieškoje ir visus įkalbėjo, kad reikia čia atvykti.

„Google“ pasakė, kad čia seksualiausi, protingiausi, nuostabiausi vyrai ir gražiausios moterys su didelėmis krūtimis. Atvykome čia dėl jūsų, seksualūs žmonės. Dar „Google“ sakė, kad lietuviai mėgsta išgerti. O tai puiku – kuo daugiau jūs geriate, tuo geriau mūsų grojimas skamba“, – juokavo Macy.

„Seksualūs žmonės“ – būtent taip Macy kone po kiekvienos dainos kreipdavosi į žiūrovus. Juokeliai ir manieringas elgesys – tokia pat jos vizitinė kortelė, kaip ir balsas ar populiariausios dainos. Gal todėl kartais nesusipažinusiems su Macy elgesiu net atrodo, kad scenoje ji apsvaigusi.

Tačiau šiais kiek netipiškais būdais amerikietė puikiai valdo publiką – dainą „Glad You're Here“ (anot Macy, atseit parašytą pakeliui į Vilnių) publika darniai plėšė kartu su atlikėja. Kaip ir baladę „Sweet Baby“, pagaliau leidusią atsiskleisti Macy balsui, kuris koncerto pradžioje atrodė kiek pavargęs.

Po pertraukėlės, per kurią progą pasismaginti turėjo grupės būgnininkas, į sceną grįžusi Macy Gray griebė jautį už ragų. Iš pradžių ji visą salę išprovokavo kartu padainuoti „Radiohead“ dainą „Creep“, o tada sugebėjo visus du tūkstančius žiūrovų pakelti nuo kėdžių.

Dainininkė išrėžė kalbą apie tai, kad kiekvienas turėtų būti laisvas, todėl paragino spjauti į viską, stotis, šokti ir daryti tai, kas šauna į galvą. Vilniečiai mielai taip ir padarė – ir gavo ne tik linksmo tempo dainą „Sexual Revolution“, bet ir legendinį Rodo Stewarto hitą „Do Ya Think I'm Sexy“ (beje, puikiai tinkamą Macy balsui).

Tada atėjo metas tam, ką išgirdusi ir pati Macy iš nuostabos susiėmė rankomis už galvos. Populiariausia daina „I Try“ lietuviams, pasirodo, patinka taip smarkiai, kad pačiai dainininkei tik kartą teko sudainuoti kelias priedainio eilutes. Visą kitą darbą atliko sėstis jau nė neketinę žiūrovai – jei salės parteris nebūtų užstatytas kėdėmis, tikriausiai jis visas būtų virtęs šokių aikštele.

 “Noriu pasakyti tris dalykus. Jūs labai gražūs, kai mojuojate rankomis, dar gražesni – kai kratote užpakalį, o dar gražesni – kai užverčiate galvą ir šaukiate iš visų plaučių.

Tad kai ateis sunkus metas, kai neturėsite atsakymų, pažadėkite – išliksite gražūs“, – riktelėjo Macy Gray.   Dainininkė ir jos muzikantai atsisveikino linksmai – paskelbdami, kad grupės bosistui šiąnakt gimė sūnus. Laimingas tėtis užtraukė cigarą, krūvą jų išmėtė ir žiūrovams. Macy sudainavo dar vieną kūrinį ir atsisveikino „iki kito karto“.

Visai tikėtina, kad jis bus. Netrukus biso išsireikalavę žiūrovai turėjo likti patenkinti – puikų muzikos vakarą surengusi Macy parodė, kad „topų“ lentelės, kuriose ji pastaruoju metu nebepasirodo, tikrai nėra viskas. Sukaupti tokį repertuarą, dvi valandas taip valdyti publiką sugeba retas atlikėjas - ir šių gabumų iš Macy niekas neatims. Po koncerto dainininkė dar kartą nudžiugino ištikimiausių gerbėjų būrelį – prie suvenyrų stendo dalijo autografus ir noriai fotografavosi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.