Sensacija įvyko: grupė su Downo sindromu išrinkta į „Euroviziją“

Šeštadienio vakarą „Eurovizijos“ gerbėjų dėmesys buvo nukreiptas į Suomiją. Čia surengtas nacionalinės atrankos finalas baigėsi taip, kaip buvo prognozuojama. Kelialapį į Vienoje vyksiantį konkursą pelnė pankroko grupė „Pertti Kurikan Nimipäivät“ (PKN), kurios nariai – su Downo sindromu ir autizmu.

Grupė PKN šeštadienį triumfavo Suomijos atrankoje į „Euroviziją“.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Grupė PKN šeštadienį triumfavo Suomijos atrankoje į „Euroviziją“.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-28 23:41, atnaujinta 2018-01-12 00:12

Grupės daina „Aina mun pitää“ („Visada privalau“) atrankos finale nurungė aštuonis kitus kūrinius. Daina pasakoja apie kasdienius įkyrius darbus, kuriuos tenka atlikti – pavyzdžiui, plauti indus.

Apklausos rodė, kad PKN bus tarp atrankos lyderių, tačiau apžvalgininkai abejojo, ar žiūrovų rodomas palaikymas finalo vakarą virs balsais. Vien todėl, kad grupės daina nėra labai muzikali ar melodinga.

Tačiau prognozės išsipildė – PKN keliauja į pirmąjį „Eurovizijos“ pusfinalį (Lietuvos atstovai Vaidas Baumila ir Monika Linkytė rungsis antrajame).

Grupės nariai kartu groti pradėjo 2009-aisiais. Jie susipažino organizacijos „Lyhty“, kuri rūpinasi žmonėmis, turinčiais proto negalią, rengiamuose susitikimuose. Jau netrukus muzikantai pasirašė sutartį su įrašų leidykla.

Grupė jau įamžinta dokumentiniame filme „Pankų sindromas“. Jis pasakoja apie vaidmenį, kurį negalią turinčių žmonių gyvenime atlieka muzika, kaip ji padeda išreikšti savo mintis.

2012-aisiais pasirodęs filmas buvo gerai įvertintas keliuose kino festivaliuose. Jis atvėrė PKN narių kasdienybę – nuo bendro gyvenimo vienuose namuose iki įtūžio, kai dėl negalios juos atsisako aptarnauti kavinėje.

Žurnalas „Empire“ pavadino filmą nuoširdžiu ir kupinu supratimo.

Kino kritikai sako, kad ši juosta tapo svarbiu Downo sindromą turinčių žmonių langu į pasaulį.

Daugiau apie grupę eurovizija.htm"="">eurovizija.htm"" target="_blank">PKN galite paskaityti čia.

„Eurovizinė“ grupės daina – lrytas.lt skaitytojų dėmesiui:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.