Albumo apžvalga. „Instrumenti“ „Iekams“

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Mar 2, 2015, 9:02 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 7:57 PM

Lietuvoje gerai žinomas latvių duetas „Instrumenti“ ir anksčiau kūrė keistoką popmuziką, bet dabar pranoko visus ankstesnius nuotykius.

Iekams“, pristatytas koncertais Rygos katedroje, yra filmo apie Gruziją įkvėptas muzikinis eksperimentas, sukurtas kartu su instrumentininku Gačiu Zakiu. Neseniai vykusioje Latvijos muzikos apdovanojimų ceremonijoje jis išrinktas metų „indie“ albumu.

Jis spalvingas, įtraukiantis, labai žiemiškas, neįprastas ir smarkiai nutolęs nuo to, kas paprastai transliuojama per radiją. Nuo švelnios fortepijono melodijos „Cave Di Gandria“ iki klavišinio instrumento čelestos garsų ir kompiuteriu sukarpytų padūsavimų kūrinyje „Mecanique Celeste“ – avangardu to nepavadinsi, bet šiuolaikinės muzikos festivaliui „Gaida" tikrai tiktų.

Kelios dainos turi tekstus anglų ir latvių kalbomis – švelnūs „Lena Uguns“ ir „Aurora“ garsų piešiniai nuotaika labai primena islandų grupės „Sigur Ros“ kūrybą. Nejučiomis susimąstai, kad grupės duetas su Alina Orlova – tik laiko klausimas.

Muzika, neskirta pasilinksminimams. „Double Aliens“ su pagrindinio vokalisto Janio Šipkevico rauda, liūdna ir svajinga daina „Mes tiksimies gaisa“, kone į Kalėdų giesmes pretenduojanti „Behind Your Eyelids“ – net ir nemačius filmo, kuriam sukurta ši muzika, galima nuspėti, jog jame vyksta ne patys linksmiausi reikalai.

Turint omenyje, kad prieš keletą metų „Instrumenti“ koncertavo pilnoje Rygos arenoje, toks dueto posūkis – drąsus. Daugelis grupės gerbėjų šios muzikos neprisijaukins, bet „Instrumenti“ nusipelno pliuso už ambicijas.

Įvertinimas – 8 iš 10.

Daina „Mes tiksimies gaisa“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.