Dviejų grupių vokalistas K. Ramoška: „Reikia groti tai, ką myli“

Apie tai, kokiomis nuotaikomis ruošiamasi aktyviam pavasariui, kūrybą ir kiekvieną šių veiklų kalbamės likus vos keliomis valandoms iki pirmojo turo koncerto.

„Proper Heat“ dainininkas K.Ramoška (centre) įsitikinęs – iš muzikos Lietuvoje galima pragyventi, reikia tik daug dirbti.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
„Proper Heat“ dainininkas K.Ramoška (centre) įsitikinęs – iš muzikos Lietuvoje galima pragyventi, reikia tik daug dirbti.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 6, 2015, 1:45 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 10:17 AM

Apie tai, kokiomis nuotaikomis ruošiamasi aktyviam pavasariui, kūrybą ir kiekvieną šių veiklų kalbamės likus vos keliomis valandoms iki pirmojo turo koncerto.

– Kaip save pristatytum – kas esi ir ką veiki gyvenime?

– Aš visų pirma esu laimingai vedęs vyras, su žmona auginantis mylimą metų ir mėnesio dukrelę. Taip pat su žmona sėkmingai vystome šeimyninį verslą – įkūrėme kūrybos namus „Tai – tai“. Suvienijome ne vienerius metus kauptą patirtį ir sėkmingai dirbame po savo įmonės vėliava: režisuojame renginius, kuriame naujus renginių formatus, dalijamės idėjomis. Šiaip labiausiai esu laimingas, kad pavyksta sėkmingai suderinti tėvystę ir darbus.

Taip pat šiuo metu aktyviai muzikuoju su dviem muzikiniais projektais: grupe „Proper Heat“ ir rokenrolo projektu „Orgen Roll Band“, kuriuo sėkmingai rūpinasi muzikos vadybos agentūra „Rootslive“.

– Su „Proper Heat“ gegužė išleisite jau antrąjį albumą. Kokiomis nuotaikomis gyvenat?

– Grojame jau penktus metus ir tai yra antras albumas po trejų metų pertraukos, manau, tai – puikus mūsų veiklos tęsinys. Antrąjį albumą sukūrėme trise, tačiau pagyvinome savo skambesį ir pasikvietėme puikius profesionalius muzikantus.

Iš pradžių gyvą skambesį išbandėme ir metus grojome su Stepanu Bitusu ir gitaristu Luku Zinkevičiumi. Besidalydami patirtimi su šiais puikiais muzikantais supratome, kad turime tęsti gyvo skambesio liniją. Dabar prie mūsų prisijungė Gediminas Andriškevičius, grojantis kartu su Mantu Jankavičiumi, taip pat gitaristas Vytas Rasimavičius, grojęs su „Bekešo Vilkais“, šiuo metu dirbantis studijoje su Manfredu ir aktyviai kuriantis muziką reklamoms.

Prisijungė ir būgnininkas Jonas Lengvinas, grojantis su „Sel“ ir Marijonu Mikutavičiumi. O mūsų trijulė – grupės branduolys išliko nepakitęs: Vitalijus Rodevičius (Saxtone) groja saksofonu ir klavišais, Martynas Moška (Martin Virgin) yra atsakingas u kūrybinius ir vadybinius reikalus grupėje, o aš kuriu tekstus ir dainuoju.

Šiuo metu mūsų kompanija labai didelė, pasipildžiusi rimtais muzikantais, todėl esame išsikėlę sau daug tikslų. Pats svarbiausias jų – gerai skambėti gyvai. Antras tikslas – puikiai surepetuoti programą, kuri buvo atliekama tik trijų žmonių. Trečia užduotis – paruošti pasirodymą taip, kad žmonės mažų mažiausiai liktų pakylėti ir norėtų vėl ateiti į mūsų koncertus. Misija didelė, bet turbūt tai sau išsikelia kiekvienas muzikantas.

– Kaip apibūdintum jūsų klausytojus?

– Kadangi kuriame muziką, kuri mums patiems patinka, tai ją sukūrę patys tampame klausytojais ir muziką vertiname iš šalies. Mus, kaip ir bet kurį kitą klausytoją, muzika kviečia šokti, svajoti ar dar kažką daryti. Po kūrybinio proceso liekame klausytojo pusėje, todėl manau, kad mūsų auditorija yra panaši, kaip ir mes – veiklūs, aktyviai gyvenantys, kuriantys, nebijantys iššūkių žmonės.

– Ar įmanoma Lietuvoje pragyventi iš muzikos, ypač turint omeny, kad jūsų muzika skirta nišinei auditorijai?

– Manau, kad įmanoma, tik reikia daug dirbti. Yra daug pavyzdžių Lietuvoje: „Golden Parazyth“, „Ten Walls“, Alina Orlova, Brokenchord. Tai tik keletas muzikantų, kurių muzika užkariauja klausytojus visame pasaulyje.

Reikia groti tai, ką myli ir, kuo tiki, o tada atsiras ir auditorija, pilnos Lietuvos ir užsienio koncertų salės.

– Kaip atėjo antrasis albumas, iš kokių kūrybinių minčių ir srovių jis kilo?

– Iš kasdienių išgyvenimų. Kūryba kyla iš patyrimų, kurious pilnai išgyveni. Tai gali būti ir naujas įgūdis –iškepti labai skanų tortą. Tau džiugu, nes kažko ėmeisi, tai padarei, įgyvendinai, išgyvenai visą procesą, įgijai kažkokią patirtį. Tų išgyvenimų pilna kiekviena mūsų akimirka. Iš to ir vyksta kūryba. Taip ir atsiranda kūriniai, mintys apie išgyventas gyvenimo akimirkas.

Sakoma, kad sotus menininkas nieko neskurtų. Tame yra tiesos – kai esi viskuo patenkintas ir nekyla jokio nepatogumo jausmo, tada mažai kas jaudina, o jaudintis kūrėjas privalo. Tikiuosi, ir mūsų nauji kūriniai sujaudins klausytojus ir nepaliks abejingų.

– Kuo skiriasi antrasis albumas nuo pirmojo, nuo jūsų ištakų?

– Pirmasis albumas buvo eklektiškesnis. Jame jaučiasi daug įvairiausių ieškojimų ir mėginimų, kūriniai – labai skirtingi. Antrasis turi labai ryškų, sukauptą skambesį. Manau, kad „Proper Heat“ antru albumu jį kristalizavo. Ten susiformavo mūsų išskirtinis garsas. Man labai patiko, kaip viename užsienio tinklaraštyje įvardijo mūsų žanrą – „adult pop disco“.

– Po disko išleidimo planuojat muzikinį turą, pasirodymus festivaliuose?

– Svarbiausi dabar albumo pristatymo koncertai – gegužės 22, 23 dienomis Vilniuje „Tamstoje“ ir Kaune „Anna Mesha“, vėliau nusimato koncertai vasaros festivaliuose.

– Kas šiuo metu vyksta „Orgen Roll Band“ kūrybinėje padangėje?

– Mūsų kūryba vyksta scenoje. Kadangi nekuriame savo kūrinių, tik atliekame žinomų muzikantų programą, tai didžiausia kūryba vyksta būtent ten. Stipriausias iššūkis yra ne tik pagroti tam tikrą stilių ar atlikti tą kūrinį, bet ir padaryti skambesį kiek įmanoma autentiškesnį. Tą stengiamės padaryti, o kaip mums tai sekasi, visi galėsi ateiti ir pamatyti koncertuose, kurie kovo mėnesį vyks penkiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Kėdainiuose ir Šiauliuose.

– Kodėl būtent rokenrolas?

– Prieš penkerius metus ant bangos buvo eiti šokti lindyhopą, atsirado daug šio šokio mokyklų ir to gražaus laikmečio mados sužadino norą apjungti įvaizdį, šokį, muziką, veržlų judėjimą, laisvę, didžiulę energiją. Tai geriausiai apjungė rokenrolo muzika. Iš to ir kilo šis projektas.

– Kaip jūs keitėtės per tuos penkis metus?

– Mūsų rokenrolo komandoje atsiradus profesionaliai grupės vadybai, kuria užsiima Simonas Čepėnas, taip pat dirbantis su Šorena, Baiba, Jurgiu Brūzga, Auguste Vedrickaite ir kitais, atsirado galimybė kūrybiškai tobulėti. Kolektyvas keitėsi pasipildydamas nauja programa.

Kiekvienas mūsų užsiima muzikine veikla kitur: būgnininkas Adas Gecevičius groja su Alina Orlova, „Sheep Got Waxed“, kuria muziką filmams, pianistas Vainius Dovydaitis dirba muzikos ir teatro akademijoje, groja su „Green Bridge Band“ kolektyvu, bosistas Ugnius Butkus sukaupęs didelę patirtį įvairiuose muzikiniuose projektuose, dabar aktyviai užsiima padagogine veikla, gitaristas Andžejus Zujevičius taip pat labai aktvyus muzikos pedagogas, mūsų projekto ausys garso režisierius Ignas Juzokas nuolat gastroliuoja su Oskaro Koršunovo ir Keistuolių teatro trupėmis.

Aš pats taip pat daug kur muzikavau – projektuose „Kurak“, „Rootslive“ muzikos projektų agentūros projekte „Dance Duets“, kartu su Julija Jegorova, „No Dj‘s“. Džiaugiuosi, kad kiekvienas iš savo veiklos kažką atsinešame į rokenrolo projektą – atradimus, naują skambesį, požiūrį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.