Vilniuje šį šeštadienį gros garsusis kompozitorius Y. Tiersenas

Talentingasis Y.Tiersenas nemėgsta būti vadinamas kompozitoriumi.<br>G.Evellin nuotr.
Talentingasis Y.Tiersenas nemėgsta būti vadinamas kompozitoriumi.<br>G.Evellin nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Mar 6, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 11:37 AM

Šeštadienį muzikos gurmanų laukia puota Vilniuje – pirmąsyk Lietuvoje koncertuos garsus prancūzų kompozitorius Yannas Tiersenas.

Naujausio šio kūrėjo albumo „Infinity“ premjera pernai įvyko Londono Šiuolaikinio meno institute. Visi bilietai buvo išgraibstyti per keturias valandas.

Nereikia stebėtis, nes 44-erių Y.Tiersenas – vienas iš nedaugelio kūrėjų, dominančių ir akademinės, ir popmuzikos klausytojus.

Pusė bilietų į jo koncertą Vilniuje buvo išpirkti per porą dienų – artėjant kovo 7-ąją vyksiančiam pasirodymui koncertų salėje „Compensa“ jų kasose liko visai nedaug.

Y.Tiersenas jau svečiuojasi Baltijos šalyse – ketvirtadienį grojo Taline, penktadienį atvyko koncertuoti į Rygą, kita stotelė – Vilnius.

Tapo Paryžiaus simboliu

Priežastis, dėl kurios Y.Tierseno kūryba sudomino devynis iš dešimties jo klausytojų, yra lengvai nuspėjama.

Jei sekmadienį vaikščiosite Paryžiaus centre, tikėtina, kad prie bažnyčių ar skveruose išgirsite akordeono garsus.

Dar labiau tikėtina, kad gatvės muzikantai iš jūsų eurą bandys išvilioti grodami vieną ar kitą Y.Tierseno sukurtą melodiją. Galiausiai ta melodija turbūt bus iš vieno prieš 14 metų sukurto filmo.

Režisieriaus Jeano Pierre’o Jeunet sukurta romantinė komedija „Amelija iš Monmartro“ pelnė per 50 kino apdovanojimų, buvo penkis sykius nominuota „Oskarui“ ir daugeliui žiūrovų tapo jausmingo Paryžiaus simboliu.

Melancholišką filmo nuotaiką padėjo sukurti muzika – svajingos akordeonu, smuiku, net vaikiškais instrumentais atliekamos melodijos. Visų jų autorius ir atlikėjas – Y.Tiersenas.

Dėl šio filmo ir pora metų vėliau pasirodžiusios juostos „Sudie, Leninai!“ prancūzo kūryba tapo klausoma ir populiari visoje Europoje. Tačiau melomanams jis buvo žinomas dar iki šių nuotykių su kinu.

Žavėjosi pankroko maištu

Groti fortepijonu Y.Tiersenas pradėjo ketverių, smuiku – šešerių metų.

Šiandien jis yra įvaldęs dešimtis muzikos instrumentų – nuo gitaros iki violončelės ir vibrafono. Tačiau daug ką stebina tai, kad Y.Tiersenas nėra įgijęs klasikinio muzikos išsilavinimo.

Sužavėtas britų „Joy Division“, paauglystėje jis sulaužė smuiką, nusipirko elektrinę gitarą ir būdamas trylikos subūrė pirmąją savo pankroko grupę.

Po kelerių metų grupei iširus, Yannas nusipirko pigų sintezatorių, ritmo mašiną ir ėmė kurti muzikinius eksperimentus.

Paskutinį XX amžiaus dešimtmetį jo muzika skambėjo teatro spektakliuose ir trumpametražiuose filmuose. Kai atėjo pasiūlymas įrašyti muziką filmui „Amelija iš Monmartro“, Y.Tiersenas jau buvo išleidęs keletą albumų. Muzika iš jų ir pateko į filmo garso takelį.

Kūryba – lyg žaidimas

Y.Tiersenas kone akimirksniu tapo vienu populiariausių Europos kompozitorių. Apklausos rodo, kad 90 procentų žemyno gyventojų yra girdėję jo muziką, nors dažnai ir nežino, kas jos autorius.

Pats kūrėjas į savo populiarumą žvelgia su ironija ir visada pabrėžia, kad nelaiko savęs filmų kompozitoriumi. Apskritai žodis „kompozitorius“ jam nelabai patinka.

„Neturiu klasikinio išsilavinimo. Tiesiog žaidžiu garsais, esu muzikos anarchistas.

Tuo mano požiūris nesiskiria nuo pankroko muzikantų“, – yra sakęs Y.Tiersenas.

Muzikanto įrašus dabar leidžia viena labiausiai gerbiamų britų leidyklų „Mute“, kurioje pasirodo ir „Depeche Mode“, Nicko Cave’o ir kitų įžymių atlikėjų darbai.

Mėgsta kurti atsiskyręs

Tiesa, Y.Tierseno įpročių visiškai nepakeitė užgriuvęs populiarumas. Kompozitorius griežtai atsisako duoti interviu telefonu ir laikosi savų ritualų.

Pavyzdžiui, 1998-ųjų albumą „Le Phare“ jis du mėnesius kūrė atsiskyręs – saloje, kuri laikoma vienu labiausiai į šiaurę nutolusių Prancūzijos taškų. Kūrėjas išsinuomojo trobelę greta švyturio ir 60 dienų beveik su niekuo nebendravo.

Naujausią albumą „Infinity“ jis įrašė ten pat, tačiau įkvėpimo jam ieškojo Islandijoje.

Jo kūriniuose galima išgirsti ir tradicinių instrumentų, ir rašomosios mašinėlės ar virtuvės rykų garsus – ir visa tai Y.Tiersenui atrodo natūralu.

Koncertą apšildys globotinė

Prieš Y.Tierseno koncertą į sceną žengs jo globojama atlikėja Tiny Feet. Jos slapyvardis reiškia „mažos pėdutės“, tikrasis vardas – Emilie Quinquis.

Gimusi Prancūzijos Bresto mieste (kaip ir Y.Tiersenas) Emilie savo karjerą pradėjo 2010 metais. Savo miegamajame muziką kurti pradėjusi mergina greitai sudomino teatro festivalių rengėjus ir vaidybinių filmų kūrėjus.

Ji dalyvavo ir įrašant naujausią Y.Tierseno albumą „Infinity“. Pernai išleistas debiutinis Tiny Feet albumas „Silent“, kurį prodiusavo pats Y.Tiersenas.

Y.Tierseno klipas „Meteorites“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.