Buvę „Foje“ nariai į sceną grįžo be A. Mamontovo

Penktadienio vakaras Vilniaus melomanams išlukšteno intrigą – kaip skamba grupės „Foje“ muzikantų grojimas, kai tarp jų nėra Andriaus Mamontovo? Vilniaus klube „Liverpool“ buvę žymiosios grupės nariai pristatė naują savo projektą „Pypl“.

Projektas „Pypl“ sukėlė didelį susidomėjimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Projektas „Pypl“ sukėlė didelį susidomėjimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Apr 10, 2015, 11:17 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 2:36 AM

Išankstiniai bilietai į nedideliame klube surengtą koncertą buvo iššluoti akimirksniu. Penktadienio vakarą į sausakimšą „Liverpool“ salę buvo nelengva prasibrauti.

Tokia didelė žinios, kad buvę „Foje“ muzikantai Arnoldas Lukošius, Algis Kriščiūnas ir Darius Burokas čia vėl gros kartu, trauka. Ir visiškai nesvarbu, jog muzikantai iš karto įspėjo, kad „Foje“ dainų geriau nesitikėti.

Tai – nauja grupė su nauja muzika. Vietą prie mikrofono Arnoldas, Algis ir Darius patikėjo gerai bičiulei – žurnalistei, rašytojai, TV šou „Žvaigždžių duetai“ savo balso galimybes įrodžiusiai Akvilei Kavaliauskaitei.

„Supratome, kad mums smagu groti kartu. Vieną dieną paskambino Algis ir pasiūlė pabandyti“, – pasakojo A.Lukošius.

„Akvilė grupėje atsirado, nes tiek aš, tiek Arnoldas su ja esame dirbę žurnalo redakcijoje. Labai svarbu, kad vienytų ne tik muzika, bet ir būtų apie ką pasikalbėti.

Akvilės balsas puikus. Be to, jos labai geri papai“, – pasirinkimą motyvavo A.Kriščiūnas.

Pirmasis grupės koncertas įvyko A.Kriščiūno žmonos gimtadienyje – ten „Pypl“ grojo „Queen“, ir kitų žinomų atlikėjų dainas.

„Mano akimis, pagrojome labai blogai, bet linksmai. Algis pasiūlė repetuoti toliau, bet visi mes turime darbus, esame užsiėmę.

Kad prisiverstume, reikėjo iškelti sau užduotį. Ta užduotimi tapo viešas koncertas“, – pasakojo A.Lukošius.

Gimtadienyje skambėjo užsienio hitų perdirbiniai – pavyzdžiui, grupės „Modern Talking“ „Brother Louie“. „Liverpool“ programa iš pradžių turėjo būti panaši, bet paskui muzikantai pajuto įkvėpimą.

„Darius netikėtai atrado kompozitoriaus gyslelę, Algis parašė lietuviškų, Akvilė – angliškų tekstų“, – pasakojo A.Lukošius.

A.Kriščiūnas patikino, kad „Pypl“ skamba ne blogiau nei „Foje“ muzika.

Į sceną žengę muzikantai kovojo su jauduliu. „Kartu pradėjome ir pabaigėme“, – po pirmos dainos džiūgavo Akvilė.

Įspūdis po pirmų trijų dainų – tai galima gretinti su kuo tik nori, bet tik ne „Foje“. Ne todėl, kad tai būtų geriau ar prasčiau. Tiesiog „Pypl“ groja visiškai kitokią muziką.

A.Kriščiūnas prieš šį koncertą kalbėjo apie grupės pamėgtą „new wave“ stilių, tačiau iš tiesų tai, ką groja „Pypl“, yra lengvas poprokas su šiek tiek keistokų melodijos posūkių.

Dainos – lietuviškai ir angliškai, apie gražią gegužės dieną, laiko neturėjimą (anot Akvilės, ypač apie tai). Muzikantai – kiek susikaustę, tačiau dainininkė – laisva kaip vėjas, merkianti akį, raitanti įdomius judesius ir, regis, pati švelniai besišaipanti iš šios situacijos: „Dabar bus ta koncerto vieta, kai aš paklausiu, kur jūsų rankos“.

Į ką panašu? Jei atvirai – į Jurgą Šeduikytę. Maždaug jos antrojo albumo laikotarpį, kai išdailintas, radijui tinkamas dainas  pakeitė kiek sudėtingesni “meniniai nukrypimai“.

„Kas atspės, kokia daina čia bus, laimės naktį su Lukošiumi“, – pažadėjo Akvilė.

Neatspėjo niekas (A.Lukošius nudžiugo ar nusiminė, išsiaiškinti nespėjome), bet atspėti ir nebuvo lengva – iki pat priedainio. „Pypl“ pagrojo lėtą, lengvu „džiaziuku“ dvelkiantį „Modern Talking“ dainos „Brother Louie“ variantą.

Koncertui įsibėgėjus, žiūrovai pradėjo migruoti į lauką. Šnekų buvo įvairių. Panašu, kad dalis publikos taip ir nesuprato, kur atėjo, tikėdamiesi labiau į „Foje“ panašios muzikos.

Tai lyg didžiulis šešėlis, kurio grupei, jei ji norės tęsti veiklą, teks kažkaip atsikratyti. Jei scenoje penktadienio vakarą būtų nežinomi muzikantai, sakytum, jog tai – įdomiai grojanti, perspektyvi grupė.

Bet dabar už trijų iš jų nugaros – vienos populiariausių Lietuvos grupių palikimas ir koncertai prieš keliasdešimt tūkstančių žiūrovų.

Kas toliau? 1997-aisiais, kai „Foje“ iširo, buvę jos nariai be A.Mamontovo įkūrė grupę „Vasaris“. Ji gyvavo trumpai ir dabar prisimenama tik kaip pakvailiojimas.

Dėl „Pypl“ – kitokie planai. A.Kriščiūnas užsiminė, kad grupė ketina toliau repetuoti ir galbūt įrašyti dainų. Koncertas „Liverpool“ rodo, kad tai nėra tokia jau bloga idėja – pirmas viešas blynas gal ir nėra tobulas, bet valgyti tikrai galima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.