Į sceną grįžtanti R. Čivilytė: „Meilė dabar nebe tokia skaudi“

„Nedainuoti negaliu. Dar ne viską išdainavau, pasakiau“, – kalbėjo R.Čivilytė, po pertraukos grįžtanti į sceną.<br>„Tomas &amp; Lukas“ nuotr.
„Nedainuoti negaliu. Dar ne viską išdainavau, pasakiau“, – kalbėjo R.Čivilytė, po pertraukos grįžtanti į sceną.<br>„Tomas &amp; Lukas“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Apr 12, 2015, 8:41 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 1:13 AM

„Nebekovoju su vėjo malūnais“, – sako dainininkė Rosita Čivilytė, kitą savaitę pradėsianti trijų ypatingų koncertų seriją „Muzikos kalba“.

Viena geriausių Lietuvos dainininkių, vokalo mokytoja, populiarių muzikinių TV projektų konsultantė – visa tai apie ne vieną žinomą šalies atlikėją ugdžiusią Rositą.

Paradoksas, bet atlikėja jau seniai nerengė solinių koncertų Lietuvos didmiesčiuose.

„Kiek prisimenu, paskutinis toks koncertas Vilniuje įvyko prieš dešimt metų“, – susimąstė Rosita.

Sugrįžti po tokios pertraukos nelengva bet kuriam atlikėjui. Ypač šiuo metu, kai koncertų rengėjai patyliukais skundžiasi mažėjančiu bilietų pardavimu ir atšaukia suplanuotus pasirodymus.

R.Čivilytei irgi teko atšaukti koncertus keliuose miestuose, tačiau trys jos pasirodymai, patikino jų rengėjai, būtinai įvyks.

Vienas stipriausių Lietuvos roko ir popscenos balsų kitą ketvirtadienį skambės Panevėžyje, kiek vėliau – Kaune ir Vilniuje.

„Noriu pasirodyti žiūrovams tokia, kokia dar nebuvau“, – „Lietuvos rytui“ sakė 49-erių dainininkė, kviečianti susitikti geros muzikos gerbėjus.

– Dešimt metų – nemaža pertrauka.

Kodėl ji atsirado?

– Pertraukos mane visada kankindavo. Gal prieš 10 metų pasijutau nepritapusi prie Lietuvos geidžiamos muzikos. Nemaniau, kad galiu keliauti per Lietuvos miestus ir mėginti surinkti publikos. Tai mane pradėjo smaugti, pradėjau ieškoti kitokios veiklos.

Atradau pedagogiką, kuri mane turbūt lydės iki paskutinių muzikinių dienų. Tačiau nedainuoti negaliu. Dar ne viską išdainavau, pasakiau.

Pedagogės darbas manyje atvėrė naujų minčių – jauni žmonės privertė susimąstyti apie daug dalykų. Bandysiu žiūrovams kažką pasakyti kitaip, man tai svarbu.

– Pritapti gali būti nelengva ir šiandien. Ar lietuvių požiūris į profesionaliai atliekamą muziką pagerėjo?

– Pagerėjimą labiau matau savyje. Muzikinio skonio, skambesio Lietuvoje aš nepakeisiu. Reikia keistis pačiai, kad rasčiau vietą po saule.

Nebeliko vidinių konfliktų ir dramų dėl to, kad vienokia muzika populiari, kitokia – ne. Kova su muzikiniais vėjo malūnais – sudėtingas reikalas.

Dabar manau, kad prieš dešimtmetį be reikalo save stabdžiau. Nepaisant muzikinės padėties Lietuvoje, reikėjo eiti pirmyn ir daryti savaip.

Taip, Lietuvoje pernelyg daug noro kopijuoti užsienį, bandyti prilygti tam, kas yra nepasiekiama.

Manau, turėtume daugiau kapstytis savo muzikinėje virtuvėje, bendradarbiauti, kalbėtis, priimti kritiką. Ir pamažu eiti savo keliu.

Bandydamas būti panašus į tą didelę žvaigždę iš „YouTube“ vargu ar ką nors pasieksi. Muzikinio individualumo trūkumas Lietuvoje akivaizdus. Viskas labai nuspėjama.

Vienu metu labai stengiausi pritapti, buvau pasidavusi įtakai. Yra žmonių, kuriems iki šiol keista, kad dainavau su Radžiu. Nesakau, kad tai buvo labai blogai. Bet man tai buvo nebūdinga. Kai mano daina su Radžiu tapo populiari, pagalvojau – velniai rautų, kuo mažiau įdedi darbo, tuo geriau išeina.

Bet tai nereiškia, kad pradėsiu dainuoti „Du gaidelius“. Muzika, kurią atliksiu, išliks gana sudėtinga.

– Kokia šių koncertų programa?

– Naujos ir senos dainos. Yra daug negirdėtų kūrinių iš albumo, kurį prieš daug metų kūriau su prodiuseriu Žeraldu Povilaičiu, bet dėl įvairių priežasčių neišleidau.

Su manimi koncertuos puikūs muzikantai – pianistas Marius Leskauskas, gitaristas Romas Rainys, būgnininkas Andrius Kairys.

Manau, turėtų skambėti įdomiai. Kiek tai bus priimtina žiūrovams – pamatysime.

– Tai naujo karjeros etapo pradžia?

– Tikiuosi. Azarto yra. Kol kas pamėginsiu pažiūrėti, kaip žmonės mane priima, kuriuose miestuose turiu auditoriją. Galbūt rudenį tai išsirutulios į ką nors didesnio.

Labai norėčiau įrašyti ir išleisti albumą. Juolab, kaip sakiau, yra su Ž.Povilaičiu sukurtų daugiau nei dešimt dainų. Tik šiek šiek dvejoju, ar jos nėra pernelyg sudėtingos.

– Neseniai pristatėte dainą „Muzikos kalba“, įrašytą su dukterimi Agneta Gabalyte. Ar ji su jumis pasirodys šiuose koncertuose?

– Taip, tikiuosi, bus visuose. Ta daina – pagrindinis koncerto kūrinys, tad be Agnetos šių pasirodymų neįsivaizduoju.

– Daug jūsų atliekamų dainų – apie meilę. Kaip reikalai su ja – juk už lango pavasaris?

– Ne, meilė kol kas išbraukta. (Juokiasi.) Bet tai tikriausiai nuo manęs priklauso. Meilė dabar nebe tokia skaudi, ji daug gražesnė, šviesesnė ir tik manyje, aš ja nesidaliju su niekuo.

Išskyrus gal savo dukteris ir žiūrovus, kuriems meilę stengiuosi skleisti per muziką.

R.Čivilytės koncertai „Muzikos kalba“. Balandžio 16 d. 19 val. Panevėžys, J.Miltinio dramos teatras. Balandžio 23 d. 19 val. Kaunas, „Žalgirio“ arenos amfiteatras. Balandžio 24 d. 19 val. Vilniaus Kongresų rūmai. Rositos su dukterimi Agneta atliekama titulinė koncertų turo daina „Muzikos kalba“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.