Į Gatvės muzikos dieną atvyksta 36 muzikantai iš užsienio

Gatvės muzikos dienos sumanytojas – muzikantas A.Mamontovas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gatvės muzikos dienos sumanytojas – muzikantas A.Mamontovas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2015, 1:17 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 9:15 AM

Gegužės 16 dieną Vilniuje ir 50 Lietuvos miestų vyks Gatvės muzikos diena (GMD). Šis pavasarinis gatvės, muzikos ir žmonių įvykis – jau devintasis. Pastarosios GMD plėtėsi užsienin, šiais metais šventės komanda kviečia visus į Vilnių. Turi draugų užsienyje, kurie mėgsta groti, būti su muzika? Kviesk, sako GMD vadas Andrius Mamontovas.

„Kaip pavyzdį su džiaugsmu pristatome į GMD atvyksiančius 36 muzikantus iš Armėnijos, Gruzijos, Ukrainos (Krymo), Italijos ir Estijos. Europos sąjungos programos „Erasmus+“ finansuota muzikantų invazija „We're the Citizens of MUSIC“ savaitę laiko dirbs kartu muzikinėse kūrybinėse dirbtuvėse, o per GMD pasirodys „Vasaros terasoje“(Mokytojų namų kiemelyje), vėliau patrauks muzikuoti, improvizuoti su gatvės muzikos dienos dalyviais į Vilniaus gatves, galiausiai vėl susitiks vakarinėje „Lofto“ programoje“, – sako Judita Strumilaitė, GMD koordinatorė.

Gerai paklaidžiojus Vilniaus gatvėse bus galima aptikti gruzinų bliuzroko grupę „Shelby“, kurios idėja gimė požeminiame pravažiavime. Grupė yra grojusi per 30 koncertų Tbilisyje ir Sutave. Per 4 mėnesius grupės dainos socialiniuose tinkluose perklausytos per 13 tūkst. kartų. „Shelby“ yra parašę per 20 orginalių dainų ir artimoje ateityje planuoja išleisti albumą. Praėjusiais metais Shelby dalyvavo GMD Tbilisyje. Šiais metais grupės narių verta paieškoti Vilniaus skveruose.

Gros ir ukrainiečių duetas „Red Sneakers“, kurio narys Eskenas J. Zova sako, jog Lietuvos GMD bus pirmoji grupės kelionė kartu. „Gatvės muzika nėra labia populiari Simferopolyje, iš kurio grupė kilusi, bet Lvove mes tai padarėme, pamilome ir toliau stengiamės groti beveik kiekvieną savaitgalį. Tik lietus ir žiaurus šaltis gali mus sustabdyti“, – sako muzikantai. Grupės repertuare – pasauliniai hitai, maišyti su populiaria ukrainietiška muzika, atliekama fanko, džiazo, roko, popmuzikos, bosanovos ir kitais stiliais.

Atvyksta ir būrelis muzikantų iš Armėnijos. Keli jų yra gerai žinomi gimtinėje, kurioje pasirodydavo su skirtingomis grupėmis. Dėl GMD Vilniuje jie susibūrė ir be savo instrumentų ir lagaminų į Lietuvą gabena, kaip patys sako, savo geriausią nuotaiką ir dalelę Armėnijos saulės šilumos.

Muzikuos ir italas Marco, kurio, kaip etninės muzikos mylėtojo, tikslas yra susipažinti su tradicinėmis dainomis iš kitų šalių, kurių nėra „YouTube“. „Tikiuosi rasti kažką, kas perduodama iš žmogaus žmogui metų metais ir amžiais. Ieškosiu lobio, kuris yra visos žmonijos praeities paveldas“, – žada svečias.

  Gatvės muzikos diena taip pat tradiciškai vyks Ukrainoje ir Gruzijoje. Į Ukrainą muzikuoti iš Lietuvos vyksta „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, Jurgis Didžiulis ir grupė „Skamp“.

Batumyje šį kartą taip pat susitinka gausus internacionalas: Čekija, Estija, Lietuva, Ukraina, Gruzija ir Armėnija. Gatvės muzikos festivalis čia vyks gegužės 31 dieną. Vietiniai GMD rengėjai tvirtina: „Kiekvienas muzikantas turi patirti gatvės ritmą“.

Kaip ir kasmet, Vilniaus GMD vainikuos būgnų šou „Drum2gether“, šią renginio dalį planuojama dedikuoti kompozitoriaus, perkusininko ir GMD draugo Tomo Dobrovolskio atminimui. Šiuo metu groti Vilniuje jau užsiregistravo 112 dalyvių.

Tibete nufilmuotas A.Mamontovo kvietimas į GMD:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.