„Eurovizijos“ laimėtojui švedui – ir liaupsės, ir niuksai

Dainininką gimtajame mieste pasitiko 15 tūkst. gerbėjų.<br>AP nuotr.
Dainininką gimtajame mieste pasitiko 15 tūkst. gerbėjų.<br>AP nuotr.
„Jis – tikrai žavus“, – prisipažino Vienoje su „Eurovizijos“ laimėtoju susipažinusi M.Linkytė.<br>R.Zilnio nuotr.
„Jis – tikrai žavus“, – prisipažino Vienoje su „Eurovizijos“ laimėtoju susipažinusi M.Linkytė.<br>R.Zilnio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys, specialiai „TV antenai“, Viena

May 30, 2015, 9:37 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 3:00 PM

Nelengvai ištariamą Månso Zelmerlöwo (28 m.) pavardę prieš savaitę įsiminė milijonai europiečių. „Eurovizijos“ finalą Vienoje laimėjęs švedas iki tol buvo žinomas tik savo šalyje.

Jeigu prieš kelis mėnesius būtumėte pasakę, kad daug žinote apie šį „dailų vaikiną didžiuliu žandikauliu“ (taip jis vadinamas kas antrame žingsnyje), tai būtų reiškę, jog jūs – arba emigrantas Švedijoje, arba meluojate.

Šią savaitę M.Zelmerlöwo daina „Heroes“ sparčiai kilo į Europos „topus“, o žiniasklaida iki pat Australijos kruopščiai kapstė vis naujas detales apie 60-osios „Eurovizijos“ laimėtoją.

Kas jis – šis pasitikėjimo savimi kupinas „Eurovizijos“ gražuolis, iškovojęs Švedijai šeštą pergalę didžiausiame Europos dainų konkurse?

„Metas važiuoti picos“, – po audringo sutikimo Stokholmo oro uoste nusprendė Månsas.

Paprasto vaikino su marškinėliais įvaizdžiui jis liko ištikimas ir „Eurovizijoje“.

„Norėčiau scenoje rengtis taip, kaip jis. Kita vertus, kai turi tokį šou, gali sau tai leisti“, – prisipažino Lietuvos atstovas Vaidas Baumila.

Pirmadienį gimtajame Lundo mieste M.Zelmerlöwą pasitiko apie 15 tūkstančių gerbėjų. Nors „Euroviziją“ vos prieš trejus metus laimėjo švedė Loreen, visuotinė euforija dėl to – ne mažesnė.

Sveikinimą dainininkui atsiuntė šalies premjeras, o švedai užsimena, kad jau greitai gali susilyginti su „Eurovizijos“ rekordininkais. Mat ši šalis konkursą laimėjo šeštą sykį ir nusileidžia tik septynis kartus triumfavusiai Airijai.

„Po konkurso miegojau tik keturias valandas. Prabudęs buvau irzlus, nesupratau, kas vyksta. Tada pasižiūrėjau į telefoną, radau 500 neperskaitytų žinučių ir suvokiau, kad tikrai laimėjau“, – juokėsi dainininkas.

Profesorės ir chirurgo sūnus M.Zelmerlöwas „Euroviziją“ laimėjo praėjus dešimčiai metų nuo pirmų profesionalios karjeros žingsnių.

Jis išgarsėjo muzikiniame TV šou „Dievaitis“, vėliau išleido keletą albumų, pats vedė įvairias TV laidas ir net „Eurovizijos“ atranką.

Prasimušti į „Euroviziją“ M.Zelmerlöwas nesėkmingai bandė du sykius. Trečias buvo laimingas – ir dabar jau nesvarbu, laimėjo ritminga daina ar pritrenkiamas šou.

Tokio nuostabaus žaidimo kameromis ir vaizdo efektais „Eurovizija“ dar neregėjo. M.Zelmerlöwas žaidė su šalia sėdinčiu pieštu žmogeliuku, jam už nugaros dygo drugelio sparnai, ant krūtinės pradėjo raudoniu plakti širdis, o galiausiai jo veidas ekrane susijungė iš tūkstančio taškelių.

Nuostabi išmonė, parodyta dar Švedijos „Eurovizijos“ atrankoje. Tiesa, ne viskas taip paprasta. Užkulisiuose netilo kalbos, kad Švedija yra „lygesnė už lygius“. Kitaip tariant, kitos šalys paruoštų ne prastesnį reginį, tačiau joms tiesiog neleidžiama įgyvendinti savo idėjų.

Tiesos gali būti, juolab kad ir Loreen pasirodymą „Eurovizijoje“ lydėjo panašūs kaltinimai dėl išskirtinio filmavimo. Didelę dalį „Eurovizijai“ samdomos technikų komandos jau daug metų sudaro švedai.

Kita vertus, nugalėtojai neteisiami. Nors trūko nedaug, kad „Eurovizijoje“ švedas būtų smarkiai sumovęs sau reikalus.

Prieš pat konkursą jis į internetą įdėjo nuotrauką, kurioje atrodė, kad guli kojas pasidėjęs ant Albanijos vėliavos. Netrukus sulaukė net grasinimų nužudyti, skubiai ištrynė fotografiją ir atsiprašė.

Dar daugiau kalbų sukėlė jo leptelėjimas apie gėjus. Ne paslaptis, kad konkursą jau daug metų atidžiai stebi lytinių mažumų atstovai, joms priklauso didelė dalis į jį atvykstančių žurnalistų ir konkurso gerbėjų, dauguma atlikėjų neriasi iš kailio, kad kuo aiškiau pademonstruotų savo pritarimą gėjų, lesbiečių ir transseksualų lygybės siekiams.

Šiame kontekste ne itin vykusiai skambėjo pernykštės atlikėjo kalbos viename populiariame kulinarijos šou.

„Nėra vienodai natūralu vyrams norėti miegoti su vyrais. Tai nieko blogai, bet natūraliau, kai vyrai ir moterys kartu daro vaikus“, – tada sakė Månsas.

Šie jo žodžiai liberalioje Švedijoje, kur vienalytės poros nieko nestebina, sukėlė tikrą audrą. Dainininkas ne kartą atsiprašė, tačiau šis incidentas Vienoje jam buvo primenamas visas dvi savaites.

„Pavartojau netinkamą žodį. Norėjau pasakyti, kad vyrams su vyrais būti ne taip įprasta.

Noriu atsiprašyti visų, kuriuos įžeidžiau. Tikiu, jog žinote, kad gerbiu skirtumus ir visas meilės formas“, – galvą pelenais barstėsi dainininkas.

Net ir tada, kai laimėjo „Euroviziją“, vienas pirmųjų klausimų spaudos konferencijoje buvo apie „antigėjiškus“ komentarus.

„Aš dėkingas gėjams ir lesbietėms, kad mane taip šiltai priėmė. Vos tik nusileidau Vienos oro uoste, pajutau, kad ant manęs niekas nepyksta“, – sakė dainininkas.

Prieš finalą daug merginų dėmesio sulaukiančio švedo net buvo paklausta, ar galėtų įsivaizduoti savo artimus santykius su vyru.

„Taip, be abejo, jei jausčiau trauką“, – nė nemirktelėjęs atsakė dainininkas.

Tai mandagumo gestas. Švedija puikiai žino apie Månso aistrą žavioms moterims.

Jis keletą metų draugavo su dainininke, buvusia grupės „A-Teens“ nare Marie Serneholt.

Dainininkas nė neslepia, kad naudojasi programėlėmis, skirtomis partnerių paieškai. Ir yra labai spontaniškas.

„Kartą po pirmo pasimatymo su mergina kitą rytą kartu išskridome į Paryžių“, – pasakojo M.Zelmerlöwas.

„Jis tikrai žavus“, – prisipažino Lietuvos atstovė Monika Linkytė, su būsimu konkurso laimėtoju susipažinusi Azerbaidžano surengtame vakarėlyje Vienoje.

Buvo sakančių, kad dainininkas jaučiasi net pernelyg patenkintas savo išvaizda – atrodo kiek pasipūtęs. Be to, daug kalbų sukėlė į Vieną jo atsivežti suvenyrai, kurie buvo dalijami žurnalistams ir svarbiems svečiams.

Kiti atlikėjai atsigabeno kompaktinių plokštelių, raktų pakabučių, marškinėlių ar šokolado. Månso suvenyrai buvo kitokie – kartoninė lėlė, vaizduojanti jį tik su apatiniais, ir iškerpami drabužiai, kuriais galima aprengti dainininką.

2004-aisiais, kai dar nebuvo garsus, Månsas vos nežuvo Tailande – kai kurortą, kuriame ilsėjosi su šeima, nusiaubė pražūtingas cunamis.

Kalbama, kad būtent tada dainininkas apsisprendė daug dėmesio skirti labdarai. Vienoje jis vaikščiojo su apyranke, kurią įsigiję gerbėjai gali paremti Månso ir garsaus tenisininko Jono Bjorkmano įkurtą labdaros fondą.

Jo tikslas – suteikti vaikams iš neturtingų šeimų galimybę ugdyti savo talentą.

Socialinę žinią skleidė ir „Euroviziją“ laimėjęs kūrinys. Paauglystėje dainininkas buvo skriaudžiamas mokykloje – jis neslepia, kad tai paliko randų.

Daina „Heroes“ yra būtent apie tai – kad kiekvienas turi ginti silpnesnius, visi yra lygūs ir vienodai gerbtini.

Dainininkas rūpinasi ir gyvūnais – pats turi šunį, kurį kaip tikras futbolo gerbėjas pavadino Messi.

Anksčiau jis svajojo tapti profesionaliu teniso žaidėju ar lėktuvo pilotu, tačiau dabar yra labai patenkintas muzikine karjera.

„Euroviziją“ laimėjęs atlikėjas iškart puolė reklamuoti savo naujo albumo „Perfectly Damaged“, kuris pasirodys kitą savaitę. Jame, žinoma, bus ir pergalę lėmusi daina „Heroes“.

„Eurovizijos“ laimėtojo pasirodymas:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.