Į Vilnių atvykstanti Roisin Murphy: „Būti popžvaigžde – kvaila“

„Kuo ilgiau esu muzikos pasaulyje, tuo labiau suprantu, kad nieko negaliu nuspėti“, – sakė R.Murphy.<br>Koncerto rengėjų nuotr.
„Kuo ilgiau esu muzikos pasaulyje, tuo labiau suprantu, kad nieko negaliu nuspėti“, – sakė R.Murphy.<br>Koncerto rengėjų nuotr.
„Bandau susikurti savo pasaulį, o ne dirbti pagal kieno nors sugalvotas taisykles“, – kalbėjo R.Murphy.
„Bandau susikurti savo pasaulį, o ne dirbti pagal kieno nors sugalvotas taisykles“, – kalbėjo R.Murphy.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2015-06-06 12:05, atnaujinta 2017-11-24 02:01

Jos veidą žino visi tie, kurie pastaruosius porą dešimtmečių domėjosi popmuzika, bet į Vilnių atvykstanti airių dainininkė Roisin Murphy „Lietuvos rytui“ prisipažino – ji niekada nesijautė esanti garsenybė.

Prieš porą dešimtmečių kaip grupės „Moloko“ narė išgarsėjusi R.Murphy – ironiška, spalvinga ir į kitų nuomonę dėmesio nekreipianti atlikėja.

Koncerte ji kartą taip įsijautė šokti, kad prasiskėlė galvą į kėdę ir turėjo praleisti keletą pasirodymų. Vieno albumo viršeliui pozavo su šarvais Šveicarijos kalnuose melždama karvę. Scenoje bent jau anksčiau atrodydavo kaip personažas iš daug stiprių narkotikų surūkiusio dailininko paveikslo.

Visa tai nenustelbė dainų – intriguojamų, sudėtingų, kartais trunkančių devynias minutes, bet vis tiek įsimenamų.

Kitą savaitę jos pirmą sykį skambės Lietuvoje – Roisin birželio 11-ąją koncertuos renginyje „Summer In The City“ Vilniaus Kalnų parke, kur dalyvaus ir „Skamp“, Erica Jennings, Giedrė Kilčiauskienė bei „Beissoul & Einius“.

Ji lyg ir dainuoja popmuziką, bet būtų teisingiau vadinti ją menininke.

Tokia etiketė prilipusi 41-erių dainininkei – ir Roisin mielai ją nešioja.

Kiekviena jos daina ir pasirodymas prikimšti idėjų, apvilktų elektroninės muzikos rūbais.

Nepriklausoma, šiek tiek laukinė siela – būdama šešiolikos Roisin jau gyveno viena, nors yra prisipažinusi, kad iki šiol nesupranta, kaip tai jai leido tėvai.

Kartą vakarėlyje ji sutiko 13 metų vyresnį muzikos kūrėją Marką Brydoną ir pati jį „pakabino“ fraze: „Ar tau patinka mano aptemptas megztinis?“

Taip atsirado duetas „Moloko“, užkariavęs pasaulio radijo, TV eterį ir festivalių scenas hitais „Sing It Back“ ir „The Time Is Now“. Klausimas apie megztinį tapo pirmojo albumo pavadinimu. Sėkmė truko dešimt metų – baigėsi tada, kai baigėsi ir meilė.

Solinę karjerą pradėjusi Roisin, kaip prognozavo muzikos verslo pasaulis, turėjo tapti kone nauja Madonna, tačiau netapo. Galbūt jos muzika ir įvaizdis pasirodė pernelyg keisti – užuot tapusi didelių popmuzikos arenų užkariautoja, ji tapo stileivų numylėtine, kviečiama į svarbiausius mados pristatymus. Būtent Roisin balsas skambėjo „Gucci“ kvepalų reklamoje, kurioje nusifilmavo žymus JAV aktorius Jamesas Franco.

2007-aisiais išleidusi antrąjį solinį albumą „Overpowered“ ji smarkiai pristabdė karjerą dėl asmeninio gyvenimo džiaugsmų. 2009-aisiais Roisin su žinomu vaizdo klipų režisieriumi Simonu Henwoodu susilaukė dukters Clodagh.

Poros meilė atvėso, tačiau šiandien Roisin – italo muzikos prodiuserio Sebastiano Properzi glėbyje. Su juo 2012-ųjų rudenį susilaukė sūnaus Tadhgo, įkvėpta mylimojo gimtinės pernai išleido kelias dainas italų kalba.

Motinystės atostogos baigėsi šįmet – su kritikų išliaupsintu albumu „Hairless Toys“, išleistu gegužės viduryje.

Kalbama, kad dėl galimybės pasikviesti R.Murphy į Lietuvą kovojo net keli koncertų rengėjai. Prieš atvykdama į Vilnių su šou, kurį parengė Europos festivaliams, atlikėja davė interviu „Lietuvos rytui“.

– Muzika, kurios reikia klausytis vienam naktį su taure vyno. Taip jūsų naujas dainas apibūdina kritikai. Sutinkate? – paklausėme R.Murphy.

– Taip, visai taiklu. Arba mašinoje paryčiais. Dainininkams sunku apibūdinti savo muziką, bet maniškė tikrai nėra technoritmai, daužantys kūną klube trečią valandą nakties.

Koncerte, žinoma, visiems labiausiai patinka greitos disko stiliaus dainos, kurių net nėra albume. Taip jau būna, visiems norisi šokti. Na, ir gerai. Manau, tai, ką dainuosiu koncerte, daug kam bus staigmena.

Kurdama šį albumą parašiau 35 dainas. Panaudojau aštuonias iš jų. Liko daug dainų ateičiai, jos gal skambės visai kitaip. Todėl nereikia manęs priskirti vienam žanrui ar nuotaikai.

Su manimi Vilniuje koncertuos penki puikūs muzikantai. Dainos specialiai perdirbtos koncertams, skamba gražiai.

Į Lietuvą atvežame specialų šviesų šou, vaizdo projekcijas, kelissyk keičiu kostiumus, scenoje daug šypsenų ir dramos.

– Neseniai britų spaudai sakėte, kad savo muzikos nebesiejate su jaunimu. Manote, jiems neįdomu?

– Ne, sakiau truputį kitaip. Neberašau dainų apie jaunimo kultūrą. Bet mano muzika gana radikali, o jauniems žmonėms patinka radikalumas. Niekada nenuvertinu kūrybingo jaunimo gebėjimo priimti įdomesnį meną.

– Tarp jūsų albumų – aštuonerių metų pertrauka, per tą laiką pagimdėte du vaikus.

Ar buvo akimirka, kai nesijautėte tikra, kad dar sugrįšite į sceną?

– Aš ir dabar nesu tikra, kiek ilgai ta mano karjera truks. (Juokiasi.) Niekada nežinai, ar bus galimybių, pinigų, laiko dar vienam albumui.

Kuo ilgiau esu muzikos pasaulyje, tuo labiau suprantu, kad nieko negaliu nuspėti.

Kita vertus, tie aštuoneri metai labai greitai pralėkė. Be to, kartais dirbdavau su kitais muzikantais, nebuvau visiškai nutolusi.

– Ar vaikai į Lietuvą keliaus su jumis?

– Ne, pasistengiau grafiką susidėlioti taip, kad kas savaitę grįžčiau namo pas juos.

– Ne viena dainininkė yra sakiusi, kad po gimdymo savo balse atrado naujų spalvų. Kaip yra jūsų atveju?

– Mano balsas tikrai pasikeitė. Įdomi mintis, nemanau, kad taip nutiko dėl gimdymo.

Tiesiog praėjo aštuoneri metai, palyginti su senesnėmis dainomis, jis tikrai skamba kitaip.

– Kai išsiskirstė „Moloko“, kurį laiką iš viso nedainavote tos grupės dainų. Norėjote atsiriboti nuo praeities?

– Galbūt. Bet dabar keletą jau dainuoju. Tiesiog stengiuosi neperdozuoti tos praeities, bet žmonės nori jas girdėti, ir tiek. Nesijaučiu dėl to nepatogiai.

– Jus ir kitą „Moloko“ narį M.Brydoną siejo ne tik muzika, bet ir meilė.

Jai pasibaigus išsiskirstė ir grupė. Ar ji dar gali kada nors atsikurti?

– Niekada nesakau „niekada“. Visko gali būti. Bet, jei atvirai, tokia tikimybė labai menka, nuo to laiko, kai išsiskyrėme, mes nedaug bendravome.

– Esate sakiusi, kad taip ir netapote popžvaigžde, bet niekas nežino, kodėl. Tikrai taip jaučiatės?

– Taip. Kai aš pradėjau solinę karjerą, į mane buvo sudėta daug vilčių.

Turėjau gerą muziką, įdomų stilių, įvaizdį, didelį įrašų leidėjų palaikymą ir daug reklamos. Atrodė, viskas eisis kaip sviestu patepta.

Tačiau netapau pasauline popmuzikos sensacija, nors buvo toks planas. (Juokiasi.) Ir nieko baisaus.

Laikai per dešimt metų pasikeitė, taip pat ir žiūrovų požiūris. Pavyzdžiui, dabar scena daug įvairesnė, man daug lengviau surasti savo kelią ir nišą.

Bandau susikurti savo pasaulį, o ne dirbti pagal kieno nors sugalvotas išgarsėjimo taisykles. Ir man labai patinka.

– Tačiau ar būti popžvaigžde blogai?

– Iš dalies taip – tai truputį juokinga, kvaila. Turi maivytis, dažnai būti nenuoširdus. Dabar manau, kad priežastis, kodėl netapau ja, slypi manyje. Aš tiesiog nesu toks žmogus.

Iš pirmų lūpų

Ugnė Skonsmanaitė

TV laidų vedėja

„Esu ištikima Roisin gerbėja. Žaviuosi jos stiliumi, judesiais ir, žinoma, laikui nepavaldžia muzika. Jos kūryba daug metų buvo mano mobiliojo telefono ir žadintuvo melodija.

2008 metais matytą Roisin koncertą priskiriu prie penkių geriausių matytų pasirodymų. Prieš kelias savaites vykau į Londoną, kur Roisin koncerte pristatė naujausią albumą.

Viso pasirodymo metu ji keitė kostiumus, aksesuarus ir kaukes. Jos judesiai ypatingi. Man ji yra meno kūrinys.“

R.Murphy vaizdo klipai „Exploitation“, „Overpowered“ ir „You Know Me Better“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.