Kultinį kūrėją Squarepusherį įkvepia vasaros prie Baltijos jūros

Koncertuose Squarepusherio veidą dengia įspūdingai atrodanti kaukė.<br>Koncerto rengėjų nuotr.
Koncertuose Squarepusherio veidą dengia įspūdingai atrodanti kaukė.<br>Koncerto rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 8, 2015, 12:56 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 6:47 PM

Elektroninės muzikos gerbėjų laukiamiausias renginys šį rudenį vyks Vilniuje – spalio 30 d. savo pasirodymą surengs šio žanro virtuozas, kultinis britų atlikėjas ir muzikos prodiuseris Squarepusheris.

Tai bus pirmasis šio „elektronikos titano“ vizitas Lietuvoje ir Baltijos šalyse per visą jo 20 metų muzikinę karjerą. Siekiant užtikrinti pačią geriausią garso ir vaizdo kokybę, atlikėjo pasirodymui Teatro arenoje yra keliami itin aukšti techniniai reikalavimai, todėl žiūrovų vietų skaičius salėje bus labai ribotas. Esant didžiuliam gerbėjų susidomėjimui ir sparčiai mažėjant laisvoms vietoms, rengėjai pataria nelaukti ir bilietais pasirūpinti kuo anksčiau.

Squarepusheris ruošiasi surengti Vilniuje įspūdingą šou, lydimą hipnotizuojančių ir futuristiniais algoritmais besitaškančių vaizdo projekcijų. Tie, kurie stebėjo jo gyvus pasirodymus, žino, kad jo energija scenoje sproginėja lyg dinamito užtaisas. Žiūrovai gali gėrėtis jo techniniu virtuoziškumu ir neįtikėtinomis improvizacijomis, o per pasirodymus jis atrodo lyg hiperaktyvus kiborgas, šaudantis garsų salves.

Kaip rašė muzikos kritikas Johnas Plattas, „jei esi nusiteikęs priimti Squarepusherio iššūkį, jis įkals tau garuojančią adrenalino dozę“.

Squarepusheris išgarsėjo paskutinio amžiaus dešimtmečio viduryje, 1996 m. išleidęs pirmąjį albumą „Feed Me Weird Things“. Kartu su bendražygiais „Aphex Twin“, „Boards Of Canada“ ir „Autechre“, globojamais legendinės „Warp“ leidybos kompanijos, šis kūrėjas užvaldė britų elektroninės muzikos sceną, o jo įtaka vėlesniems šio žanro propaguotojams iki šiol išlieka labai stipri. Squarepusheris, kai kurių vadinamas „antruoju Aphex dvyniu“, nesiliauja eksperimentavęs su įvairiausiomis muzikos kryptimis: „drum and bass“, „techno“, „acid house“ ir džiazu, kuria muziką naudodamas skaitmenines programas, analoginę įrangą ir tradicinius pasaulio tautų instrumentus.

Jo kūryba dažnai sulaukia įdomiausių ar net keisčiausių vertinimų: ji apibūdinama kaip brutali, įtraukianti, užburianti, košmariška, instinktyvi, dygi ir netgi gniuždanti ar pribloškianti. Tačiau tikra tiesa yra tai, kad ji nesiliauja stebinti klausytojus ir prikausto jų dėmesį.

Tie, kurie Squarepusherį mato tik kaip eksperimentuotoją ir naujos elektroninės muzikos flagmaną, gali nustebti, mat kūrėjas save apibūdina kaip „old school“ („senosios mokyklos“) atstovą. Tačiau, pasak kritikų, Squarepusherio muzikos „esmė yra kūrybinė įtampa, kuri atsiranda gretinant sena ir nauja, virtuoziškai besismaginančius ritmus, kapotus boso garsus bei naujausius elektroninės muzikos ir kompozicijos atradimus“.

Pats muzikantas teigia: „Man jau atsibodo tai, kad technologijos niveliuoja elektroninę muziką. Aš su tuo nesutinku. Bandau laikyti iškėlęs ankstyvųjų elektroninės muzikos laikų vėliavą, kai ją kuriantys žmonės patys gamindavosi savo įrangą, kai išleidžiamas albumas skelbdavo tam tikrą žinią.“

Savo naujausią albumą „Damogen Furies“ Squarepusheris apibūdina kaip „kosminį popsą – utopinę popmuzikos haliucinaciją“. O štai dviejų šio albumo kūrinių pavadinimai – „Baltang Ort“ ir „Baltang Arg“ – turi konkrečių sąsajų su Baltijos jūra.

Squarepusheris viską paaiškina: jo gyvenimo draugė yra kilusi iš Latvijos, o vasaras muzikantas kartais leidžia jos šeimos viloje prie Baltijos jūros. Pasak kūrėjo, tai viena jo mėgstamiausių vietų žemėje. Minėtų kūrinių pavadinimus jis siūlo šifruoti taip: tai yra šiurkštūs muzikiniai kūriniai, sukurti prie Baltijos jūros.

Squarepusherio pasirodymas vyks Vilniuje, Teatro arenoje, spalio 30 d. Bilietus platina „Bilietų pasaulis“. Tik iki birželio 30 d. galioja dabartinės bilietų kainos, vėliau bilietai brangs.

Squarepusherio kūrinys „Dark Steering“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.