Muzikos pasaulis gedi žymaus orkestrų lyderio Jameso Lasto

J.Lastas aktyviai muzikavo iki pat gyvenimo pabaigos.<br>AP nuotr.
J.Lastas aktyviai muzikavo iki pat gyvenimo pabaigos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jun 10, 2015, 7:31 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 6:49 AM

Muzikos pasaulis atsisveikina su Jamesu Lastu – vakar mirusiu kompozitoriumi ir orkestrų lyderiu, kuris buvo puikiai žinomas ir vyresnei Lietuvos kartai.

Prieš keletą dešimtmečių muzikos įrašų negalėdavai pasiekti vienu kompiuterio ar telefono mygtuko paspaudimu, tačiau ir tais laikais Lietuvos gyventojai puikiai žinojo šio muziko pavardę.

Hansas Lastas (toks tikrasis vokiečio vardas) buvo vienas nedaugelio Vakarų muzikų, kurių įrašai pasiekė tuometę Sovietų Sąjungą – leidykla „Melodija“ milžiniškais tiražais pardavė net keletą jo plokštelių.

Bremene gimęs muzikantas buvo vadinamas „lengvo klausymosi“ muzikos karaliumi – jis išleido net 200 albumų, kurie buvo parduoti daugiau nei 100 milijonų egzempliorių tiražu. Populiarių albumų skaičiumi Didžiojoje Britanijoje jis nusileido tik rokenrolo karaliui Elviui Presley.

Dar 1959-aisiais J.Lasto įkurtas orkestras dažnai atlikdavo švelnias žinomų popmuzikos kūrinių aranžuotes – pavyzdžiui, grupės ABBA, Bobo Marley, miuziklų karaliaus Andrew Lloydo Webberio. Taip pat – klasikinės muzikos kompozitorių Johanno Sebastiano Bacho, Antonio Vivaldi kūrybą. Bene žymiausia paties J.Lasto sukurta daina – „Music From Across The Way“, išpopuliarinta vokalisto Andy Williamso.

„Manau, taip sukuriame kažką originalaus. Turime savo stilių, kitaip nebūtume tokie populiarūs“, – yra sakęs J.Lastas.

Daugybę gastrolių surengęs muzikantas ne sykį lankėsi tuometėje Sovietų Sąjungoje. Koncertuose prie jo orkestro prisijungdavo kiti žymūs atlikėjai – pavyzdžiui, prancūzų pianistas Richardas Claydermanas ir brazilų dainininkė Astrud Gilberto.

Aštuntajame dešimtmetyje J.Lastas vedė savo televizijos laidą. 1976-aisiais JAV žurnalo „Billboard“ jis buvo paskelbtas Metų žvaigžde, o 1994-aisiais Vokietijoje buvo apdovanotas ECHO prizu už nuopelnus muzikai. Aktyvia karjera muzikantas džiaugėsi iki gyvenimo pabaigos – prieš porą mėnesių koncertavo Vokietijoje.

„Jis milijonus žmonių padarė laimingus, įkvėpė tūkstančius orkestrų visame pasaulyje. Retai sutiksi orkestro lyderį, apie kurį visi jo muzikantai atsiliepia taip gerai“, – sakė neseniai ir festivalyje „Kaunas Jazz“ grojęs žymus vokiečių džiazo muzikantas Tillas Bronneris.

Su antrąja žmona Christine muzikantas gyveno Hamburge ir JAV. Sulaukęs 86-erių, antradienį jis mirė savo namuose Floridoje.

J.Lasto orkestro atliekamas ABBA dainų popuri:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.