„The Chemical Brothers“ pažadas: „Šou Vilniuje jus nustebins“

„Cheminiai broliai“ E.Simonsas (kairėje) ir T.Rowlandsas (dešinėje) sėkminga karjera džiaugiasi ketvirtį amžiaus.
„Cheminiai broliai“ E.Simonsas (kairėje) ir T.Rowlandsas (dešinėje) sėkminga karjera džiaugiasi ketvirtį amžiaus.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Jun 12, 2015, 8:10 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 7:28 PM

Pasaulyje mažai elektroninės muzikos grupių, kurios populiarumu galėtų lygintis su šį šeštadienį Vilniuje grosiančiais britais „The Chemical Brothers“.

Sostinės „Siemens“ arenoje susirinkę žiūrovai išgirs ir pamatys tai, kas, nė neabejojama, pakeitė visuomenės požiūrį į elektroninę muziką.

Kai prieš du dešimtmečius Tomą Rowlandsą ir Edą Simonsą pradėta kviesti į didžiausius muzikos festivalius, daug kas elektroninės muzikos koncertą įsivaizdavo kaip nuobodų vaizdą – kažkokie tipai stovi prie kompiuterio ir maigo mygtukus.

Kartu su „Underworld“, „Orbital“ ir dar keletu kitų atlikėjų „cheminiai broliai“ parodė, kad gali būti visiškai kitaip. Kiekvienas grupės pasirodymas – įspūdingas šou su specialiomis vaizdo projekcijomis, filmais, lazeriais ir šviesų spektakliais.

Kartais net atrodo, kad šioje vaizdų orgijoje žmonių figūrėlės scenoje yra mažiausiai įdomi šio pasirodymo dalis.

Žinoma, tai netiesa. Kai dueto kūrinys „Galvanize“ skambėjo Londono olimpinėse žaidynėse, netrukus tūkstančiai žmonių pasirašė peticiją, kad jis pakeistų Didžiosios Britanijos himną. Euforiška, išradinga, kartais švelni ir melodinga, o kartais pankiškai ausis daužanti muzika jau yra britų popkultūros paveldas.

„The Chemical Brothers“ Lietuvoje parodys naują šou. Bet ne tik jis naujas. Šis tas pasikeitė ir pačioje grupėje. Dar mokykloje susipažinę T.Rowlandas ir E.Simonsas daugiau nei ketvirtį amžiaus muzikavo kartu ir nuėjo kelią nuo mažyčių klubų iki stadionų.

Pernai jie paskelbė, kad ir toliau kartu kurs „The Chemical Brothers“ muziką, tačiau Edas koncertuose nebedalyvaus. Šį sprendimą iki šiol gaubia mįslės, bet pats muzikantas paaiškino, kad nori daugiau laiko skirti moksliniam darbui.

Vietoj jo scenoje su T.Rowlandsu bus „trečiasis grupės narys“ – nuo pirmojo koncerto su muzikantais dirbantis režisierius Adamas Smithas, kuriantis visų grupės koncertų vaizdo efektus. Jis ir papasakojo „Lietuvos rytui“ apie „The Chemical Brothers“ koncertus.

– „The Chemical Brothers“ kaskart sukuria spektaklį.

Kuo šis skiriasi nuo ankstesnių?

– Bus šeši septyni nauji filmai, naujas scenos dizainas, nesuvokiamai daug apšvietimo technikos, trimatės dekoracijos. Šou Vilniuje jus tikrai nustebins.

Kai kuriuos vaizdus iš ankstesnių filmų perkėlėme į tikrovę. Ką jau kalbėti apie muziką.

Pavyzdžiui, kūriniui „Galvanize“ sukūrėme fantastišką naują filmą su šokėju, o dainai „I’ll See You There“ – stogą nuraunantį psichodelinį vaizdą.

Kai kuriame šou, nuo ryto iki vakaro vaikštau su ausinėmis ir klausausi grupės dainų. Kartais vaizdai būna abstraktūs, tačiau visi jie glaudžiai susiję su muzika.

– „The Chemical Brothers“ koncertai pirmą kartą vyksta be E.Simonso. Kaip dėl to jaučiatės?

– Manau, gerbėjams jo tikrai trūks. O jam pačiam irgi trūks scenos. Tačiau toks yra naujasis šios grupės etapas.

– Stereotipas, kad „The Chemical Brothers“ klausosi vidutinio amžiaus, žilstelėję žmonės, prieš dvidešimt metų iki ryto šėlę klubuose.

– Neapibūdinčiau taip. Šios grupės klausosi tiesiog laimingi žmonės. Kai Londone mes surengėme koncertinio filmo „Don’t Think“ premjerą, susirinko įvairiausių žmonių. Buvo daug paauglių, kuriems labai patiko.

– „The Chemical Brothers“ atsirado laikais, kai šokių muzikos pasaulis garsėjo laukiniais vakarėliais ir narkotikų orgijomis. Kas pasikeitė?

– Viskas. Tomas yra vienas ramiausių ir logiškiausiai mąstančių žmonių, kokius esu sutikęs. Jis turi šeimą, vaikų. Po koncerto būna labai užsidegęs, bet tie laikai, kai nemiegodavome ištisas paras, jau seniai praėjo.

Be to, „The Chemical Brothers“ muzika gali apsvaiginti taip, kad kitų priemonių tikrai nereikia.

– Į kokią juokingiausią padėtį esatę patekęs su grupe?

– Kai atvyksti į koncerto vietą, o ten nepakanka elektros srovės stiprumo, tai visai nelinksma. Keletą kartų per koncertą yra dingusi elektra – mes tiesiog labai daug jos naudojame.

Todėl puiku, kad Vilniuje bus pasirūpinta papildomu elektros galingumu.

Lietuviai šou pamatys vieni pirmųjų

„The Chemical Brothers“ pirmąjį albumą „Exit Planet Dust“ išleido 1995 metais.

2000-aisiais duetas buvo pripažintas geriausiais britų šokių muzikos atlikėjais, vėliau laimėjo net keturias „Grammy“ statulėles, rašė kūrinius kinui, bendradarbiavo su žymiausiais tarptautinės scenos dainininkais.

Kad ir kaip būtų keista, dueto kūrinys „Block Rockin’ Beats“ laimėjo „Grammy“ geriausio roko instrumentinio įrašo kategorijoje – tai dar vienas įrodymas, kad šią muziką sunku priskirti prie vieno žanro.

Šįmet liepą pasirodysiantis diskas „Born In The Echoes“ bus jau devintasis. Jame skamba šįmet Metų albumo „Grammy“ pelniusio dainininko Becko, atlikėjos St.Vincent, reperio Q-Tipo ir kitų atlikėjų balsai.

Vieni pirmųjų šiuos kūrinius gyvai išgirs lietuviai – pasaulinės elektroninės muzikos superžvaigždžių gastrolės vos prieš porą dienų prasidėjo Liuksemburge.

„The Chemical Brothers“ pasirodymo Japonijoje ištrauka:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.