Albumo apžvalga. „Apocalyptica“ „Shadowmaker“

Albumo viršelis.
Albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2015-07-06 19:06, atnaujinta 2017-10-27 16:20

Suomiai „Apocalyptica“ Lietuvoje turi tiek gerbėjų, kad į Lietuvą jau 15 metų atvyksta kone kasmet. 2015-ieji nėra išimtis – šį ketvirtadienį grupė koncertuos sostinės Valdovų rūmuose, pristatydama šį albumą ir senesnius kūrinius.

„Apocalyptica“ išgarsėjo prieš 19 metų. Tiek laiko išsilaikyti viršūnėje, violončelėmis „pjaustant“ metalą, nėra paprasta, todėl suomiai kas keletą metų išsigalvoja kažką naujo. Iš pradžių groję „Metallica“ dainas, vėliau jie perėjo prie originalių kūrinių, tada pradėjo įrašinėti dainas su įvairiais žinomais vokalistais, galiausiai surengė specialius Richardo Wagnerio muzikos koncertus ir surengė gastroles su orkestru.

Shadowmaker“ – aštuntasis studijoje įrašytas grupės albumas, ir jis vėl pažymėtas naujovėmis. Pirmąsyk „Apocalyptica“ istorijoje grupė turi kažką panašaus į nuolatinį vokalistą – vienintelis balsas, kuris skamba daugumoje albumo kūrinių, yra amerikiečio Franky Perezo, jis pasamdytas ir dvejus metus koncertuoti su grupe, tad liepos 9-ąją dainuos ir Vilniuje.

Kitas netikėtumas – albume yra tik keli instrumentiniai kūriniai, tad violončelės lyg ir nužengia į antrą planą, užleisdamos vietą galingam, išraiškingam F.Perezo balsui. Jei anksčiau „Apocalyptica“ niekaip negalėjai pavadinti tipiška sunkiojo roko grupe, dabar į tai jau panašu.

F.Perezas, beje, daug kam šio albumo dėka taps atradimu – taip lengvai pereiti nuo agresyvių tonų iki švelnios manieros sugeba retas rokeris.

Trečia, skambesys atrodo „lengvesnis“ ir melodingesnis, nei senųjų „Apocalyptica“. Pavyzdžiui, baladė „Hole In My Soul“ – vargu ar kada „Apocalyptica“ skambėjo taip lengvai ir lyriškai. Dar geriau – „Riot Lights“ suomiai sukūrė kažką panašaus į technomuzikos ritmą. Žodžiu, eksperimentų čia – į valias, nors duoklė mėgstantiems trankesnius garsus irgi atiduota. „Apocalyptica“ į Lietuvą sugrįš pasikeitusi – bet dėl to tik įdomiau. Įvertinimas – 8 iš 10. „Apocalyptica“ vaizdo klipas „Cold Blood“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.