Lietuvos atlikėjai pakviesti į tris įtakingus britų festivalius

Liepos mėnesį Lietuvos naujojo folkloro ir džiazo grupės „MaLituanie“, „Žalvarinis“ ir „The Schwings“ kartu su vokaliste Laura Budreckyte koncertuos pripažintuose Jungtinės Karalystės muzikos festivaliuose.

Grupė „The Schwings“ šį savaitgalį koncertuoja Birmingemo džiazo ir bliuzo festivalyje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Grupė „The Schwings“ šį savaitgalį koncertuoja Birmingemo džiazo ir bliuzo festivalyje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 10, 2015, 10:45 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 2:11 AM

Jungtinė Karalystė yra didžiausia Europoje muzikos rinka, į kurią patekti bando atlikėjai iš viso pasaulio. Šį mėnesį įvyksiantis Lietuvos atlikėjų koncertų maratonas šioje šalyje – nekasdienis įvykis Lietuvos muzikai.

Jis prasidėjo jau šį ketvirtadienį, grupės „The Schwings“, su dainininke Laura Budreckyte priešakyje, pasirodymu tarptautiniame Birmingemo džiazo ir bliuzo festivalyje. Tradicinį džiazą ir svingą pasirodymuose atliekantys Lietuvos muzikantai čia koncertuoja net tris dienas iš eilės – liepos 9, 10 ir 11 dienomis.

Juos į festivalį pakvietė Jimas Simpsonas – pirmasis grupės „Black Sabbath“ vadybininkas, penktą dešimtmetį veikiančios įrašų kompanijos „Big Bear Records“ įkūrėjas. Pernai 30-metį minėjęs Birmingemo džiazo ir bliuzo festivalis – taip pat jo meilės muzikai vaisius.

Lietuvos muzikos informacijos centras, kurio vykdomo muzikos eksporto projekto „Music Lithuania“ rėmuose ir koordinuojama ši koncertų serija, prieš keletą metų susipažino su J.Simpsonu MIDEM pasaulinėje muzikos parodoje Kanuose ir pasidalino su juo lietuviškos muzikos įrašais. Šie jam paliko stiprų įspūdį: jau anksčiau į Birmingemą J.Simpsonas buvo pakvietęs vokalistę Giedrę Kilčiauskienę ir Vilniaus pankiško džiazo grupę „Sheep Got Waxed“, o šiemet patyręs muzikos vadybininkas susižavėjo sodriu vokalistės Lauros Budreckytės balsu.

Netikėtas pasirodymas Britanijoje laukia populiariausios Lietuvoje folkroko grupės „Žalvarinis“. Lietuvių liaudies muziką ir klasikinį roką sujungiantys muzikantai gros prestižiniame Henlio miesto muzikos festivalyje.

9-ojo dešimtmečio pradžioje pirmą kartą surengtas festivalis kasmet pristato ypač platų muzikos spektrą. Garsiausi šiemet ten grosiantys vardai – britų popmuzikos žvaigždė Jessie J ir penkiais „Grammy“ apdovanotas amerikiečių soulo atlikėjas Lionelis Richie, birželį surengęs vieną įspūdingiausių pasirodymų didžiausiame britų muzikos festivalyje „Glastonbury“.

„Žalvarinis“ Henlio festivalyje gros šeštadienio, liepos 11-osios vakare. „Išskirtinis, kontrastingas skambesys sukuriamas sujungiant senovišką liaudies skambesį su modernia muzika“, – taip festivalis pristato Lietuvos grupę.

Koncertų seriją Jungtinėje Karalystėje vainikuos Lietuvos ir Malio muzikantų projektas „MaLituanie“. Jame susivienijo tradicinės Malio muzikos meistras Baba Sissoko ir pasaulio muzikai atviri Lietuvos muzikantai: iš grupės „Skamp“ nuo seno pažįstamas Viktoras Diawara, multiinstrumentalistas Saulius Petreikis, taip pat ir „Žalvarinyje“ dainuojanti Laurita Peleniūtė bei tarptautinės grupės „Merope“ vokalistė, kanklininkė, muzikos kūrėja Indrė Jurgelevičiūtė.

Liepos 18-ąją jie visi lips į Petvorto muzikos festivalio sceną. Klasikinę, pasaulio ir džiazo muziką pristatančiame festivalyje „MaLituanie“ atliks klajokliškas, dviejų visiškai skirtingų, bet kartu panašių šalių – Lietuvos ir Malio – dainas.

Nusiteikti koncertui „MaLituanie“ komanda galės iš vakaro: jie gavo kvietimą į nacionalinį britų radiją BBC, kurio eteryje pagros gyvai ir duos interviu. Grupę bus galima išgirsti trečiojoje radijo programoje „BBC Radio 3“, skiriančioje didelį dėmesį pasaulio muzikai. Laidos su „MaLituanie“ transliacijos pradžia – liepos 17-ąją, 23 val. Jungtinės Karalystės laiku.

„Žalvarinis“ ir „MaLituanie“ į Jungtinės Karalystės festivalius pakviesti kitos įtakingos britų muzikos asmenybės Stewarto Collinso. Ilgametę patirtį muzikos versle turintis muzikantas ir muzikos kuratorius dirbo su Londono ir Liverpulio filharmonijų orkestrais, yra rengęs muzikines laidas BBC radijui, rašęs straipsnius apie muziką britų leidiniams „The Guardian“, „Classic FM Magazine“ ir kitiems. Būtent jis sudarinėja tiek Henlio, tiek Petvorto muzikos festivalių programas.

Lietuvos muziką S.Collinsas atrado prieš du metus, Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje Ritos Valiukonytės dėka. „MaLituanie“ į Petvortą jis pakvietė vos pamatęs grupės koncerto įrašą internete – tokį stiprų įspūdį jų pasirodymas paliko. O „Žalvarinį“ S.Collinsas jau yra girdėjęs ir gyvai, kai prieš du metus aplankė Vilnių.

Šie koncertai nebūtų įvykę be minėtosios Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje Ritos Valiukonytės, padėjusios muzikantams įsigyti bilietus, susirasti vietą nakvynei, išspręsti kitus logistinius klausimus. Lietuviškos muzikos sklaida rūpinasi ir valstybė – koncertams dalinį finansavimą skyrė Lietuvos kultūros taryba.

„Šie koncertai ypatingi ne tik dėl to, kad Lietuvos atlikėjai gros svarbiuose britų muzikos festivaliuose. Jie įrodo, kad užmegztos pažintys, pristatant Lietuvos muziką pasauliui, atneša rezultatų. Tiek J.Simpsonas, tiek S.Collinsas patys pasirinko lietuvių atlikėjus savo kuruojamiems festivaliams. Tikimės, kad po šių metų koncertų kitais metais jie vėl norės pakviesti Lietuvos atlikėjus ir klausytojai Britanijoje vis labiau atras lietuvišką muziką“, – viliasi LMIC muzikos eksporto projekto „Music Lithuania“ vadovė Rimantė Sodeikienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.