V. Baumilai – neįprastas išbandymas: „Man tai šioks toks šokas“

„Dainos iš „Eurovizijos“ konkurso tikrai nebus“, – pažadėjo atlikėjas Vaidas Baumila, tapsiantis viena didžiausių šeštadienį Kulautuvoje rengiamo dainuojamosios poezijos festivalio „Akacijų alėja“ staigmenų.

V.Baumilą nustebino kvietimas į bardų festivalį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Baumilą nustebino kvietimas į bardų festivalį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Jul 11, 2015, 12:12 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 8:30 PM

Kulautuvoje penkioliktą kartą rengiamo festivalio vienas sumanytojų ir nuolatinis dalyvis Virgis Stakėnas žino, kaip nustebinti ir sudominti.

Didžiulę minią žiūrovų kasmet priviliojantis nemokamas festivalis džiugina ne tik žinomų bardų dainomis, bet ir netikėtais svečiais bei įdomiomis tradicijomis.

Ir veteranai, ir jaunimas

Festivalio dalyviams dalijami „Akacijų“ ordinai – nuo 2006-ųjų jų įteikta 138. Festivalis turi savo himną ir šlovės muziejų.

Pernai festivalyje koncertavo Rusijos scenos žvaigždė, grupės „Mašina vremeni“ lyderis Andrejus Makarevičius. Šįmet užsienio atlikėjų nebus, tačiau lietuvių pasirinkimas įdomus ir spalvingas.

Vienas įdomiausių projektų – festivalyje debiutuosianti legendinio Vytauto Kernagio Dainos teatro interpretacija, parengta jaunosios kartos režisieriaus ir bardo Vido Bareikio.

Net sunku patikėti, bet tik dabar pirmą kartą festivalyje koncertuos rašytojas Juozas Erlickas, po šešerių metų pertraukos atvyks dainininkė Veronika Povilionienė, pasirodymą surengs aktorius Vladas Bagdonas, pirmą kartą „Akacijų alėjoje“ muzikuos poetiško liūdesio deivė Alina Orlova ir būrys jaunųjų atlikėjų.

Scena – ir reperiams

Tačiau labiausiai intriguoja festivalio atvirumas nuo dainuojamosios poezijos lyg ir nutolusiems žanrams – net kiek chuliganiški eksperimentai, kurie ankstesniais metais žiūrovams paliko puikų įspūdį.

Festivalis bardų žanrą yra pakvietęs išmėginti Jurgą Šeduikytę, Deivį, Mantą Jankavičių, Tomą Sinickį ir kitus popmuzikos bei roko atlikėjus.

Šįmet į bardo vaidmenį įsijausti bandys pophitų kūrėjas Edgaras Lubys, taip pat – M.A.M.A. apdovanojimų ceremonijoje geriausia Lietuvos hiphopo grupe išrinkti improvizuotojai „Jama & W“.

Rankų kilnoti neragins

Bene didžiausias netikėtumas – tokioje scenoje dainuosiantis V.Baumila, šįmet atstovavęs Lietuvai „Eurovizijos“ konkurse.

Dainininkas dažniausiai įsivaizduojamas kaip įkaitusios minios šokdintojas, bet V.Stakėnas sako žinantis, kad Vaidas geba tapti ir kukliu baladžių atlikėju.

„Kai tave pakviečia Virgis, Lietuvos kantri muzikos tėvas, niekaip negali atsisakyti. Man pačiam tas kvietimas sukėlė šiokį tokį šoką, nes nesu Lietuvos bardų šeimos narys. Bet turbūt Virgis žino, ką daro“, – juokėsi V.Baumila.

Festivaliui jis paruošė ramesnių kūrinių programą, kurią atliks su pianistu.

„Turbūt šis festivalis nėra tinkamiausia vieta lakstyti ir šaukti – pakelkit rankas.

Šio festivalio scenai „eurovizinė“ daina „This Time“ niekaip netiktų – iš bardų muzikos laukiama daugiau prasmės, nei yra tame kūrinyje“, – svarstė Vaidas.

Dainuojamosios poezijos koncertuose jis yra dainavęs prieš dešimtmetį ir seniau kartu su mokyklos ansambliu. Tačiau vėliau pasuko į kitokią muziką.

Bet šią vasarą pats jau surengė keletą akustinių koncertų ir pripažįsta – juos tikrai renkasi mieliau nei klubinius pasirodymus su daugiau energijos, apšvietimo ir efektų, bet mažiau gyvos muzikos.

„Kulautuva – gražus miestelis, kurį žinau nuo vaikystės. Važiuosiu ne tik pats padainuoti, bet ir gerai laiko praleisti, būtinai pasiklausysiu V.Bareikio, A.Orlovos – šie kūrėjai man labai patinka“, – debiuto bardų citadelėje jau laukia Vaidas. .

Lietuvoje festivalių – per akis

Norintys muzikos klausytis gamtoje šį savaitgalį yra išpaikinti pasirinkimo. Be „Akacijų alėjos“ ir Žagarės vyšnių festivalio, įvairiuose Lietuvos kampeliuose vyksta dar keletas.

Vakar Bijūnuose (Aukštadvaryje) prasidėjo alternatyviosios muzikos festivalis „LEMPAfest“, kuriame koncertuoti pakviesta britė Judith Ude, viena įdomiausių jaunų Lietuvos grupių „Garbanotas bosistas“, atlikėjai iš Baltarusijos ir Latvijos.

Tuo pat metu Zarasuose vyksta elektroninės muzikos festivalis „Meska Music“. Dauguma Zaraso saloje grosiančių atlikėjų ir didžėjų – gerai žinomi lietuviai nuo „Electronic I“ iki Jurgio Didžiulio.

Šeštadienį ir sekmadienį Naisiuose (Šiaulių r.) jau šeštą kartą rengiamas nemokamas blaivus festivalis „Naisių vasara“. Greta daugybės įvairių pramogų bus Lietuvos žvaigždžių koncertų – koncertuos Andrius Mamontovas, Mantas Jankavičius, Ieva Narkutė, „Thundertale“ ir kiti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.