Iš arčiau: kodėl verta išgirsti į Lietuvą atvykstančius „Rhye“?

Daugeliui „Rhye“ gerbėjų Lietuvoje žinia apie grupės vizitą tapo džiugia staigmena.<br>Koncerto rengėjų nuotr.
Daugeliui „Rhye“ gerbėjų Lietuvoje žinia apie grupės vizitą tapo džiugia staigmena.<br>Koncerto rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 17, 2015, 12:06 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 5:17 PM

Vos daugiau nei mėnuo liko iki Los Andželo dueto „Rhye“ pasirodymo Vilniuje. Renginio organizatoriai „8 Days A Week“ džiaugiasi, kad šį prieš porą metų nuostabų albumą „Woman“ išleidusį duetą į Vilniaus menų fabriką „Loftas“ sugebėjo pasikviesti pačiu laiku. Daugeliui dueto gerbėjų Lietuvoje ši žinia buvo netikėta, bet itin maloni staigmena.

Dueto „Rhye“ lyderis ir nepamirštamo balso savininkas – kanadietis Mike'as Miloshas. Jis – tikras „indie“ scenos veteranas, puikus instrumentalistas ir žinomas aktualios elektronikos kūrėjas bei prodiuseris.

Mike'o balsą kai kurie kritikai lygina su „Grammy“ laimėtojos Sade ir „The XX“ vokalais, nors pats autorius mano, kad jis nedainuoja lyg moteris.

„Meilė yra nuostabi. Seksas yra gražus ir gali būti ne tik purvinas žodis. Aš nemanau, kad abu šiuos dalykus reikia pateikti taip groteskiškai. Aš nuoširdžiai ir sąžiningai bandau išreikšti savo patirtis, įspūdžius ir romantiškus jausmus muzika. Ir visiškai nesvarbu, kokia ji: graži, gera, bloga ar liūdna. Albumas „Woman“ yra apie tą tikrą, tyrą, nesuvaidintą ir nuoširdų jausmą“, – viename interviu kalbėjo dainininkas.

M.Miloshas būdamas vos trejų susipažino su styginiais instrumentais ir pradėjo groti violončele. Kiek vėliau pamėgo džiazą ir ilgą laiką buvo didelis šio stiliaus gerbėjas.

Universitete jis mokėsi groti mušamaisiais ir sėkmingai baigė vokalo studijas. Tada grojo keliose įvairaus stiliaus grupėse.

Savo solinės karjeros pradžioje iškart įleido šaknis į elektroniką ir kurį laiką gyveno Berlyne. Jo sąskaitoje – net keturi gerai įvertinti studijiniai solo albumai „You Make Me Feel“ (2004 m.), „Meme“ (2006 m.), „iii“ (2008 m.) ir „Jetlag“ (2013 m.) ir kol kas puikiai besiklostanti karjera. Tą patį galima pasakyti ir apie jo asmeninį gyvenimą.

Įdomu tai, kad „Jetlag“ albumo įrašuose jam talkino žinoma aktorė ir gyvenimo moteris Alexa Nicolas. Ji suvaidino epizodinius vaidmenis kultiniuose serialuose „Mad Men“ ir „The Walking Dead“, įgarsino keletą populiaraus animacinio serialo „Family Guy“ serijų ir tapo M.Milosho mūza, nuolat lydinti jį kelyje.

Jau treji metai, kai Michael ir Alexa yra vyras ir žmona. Abu dievina fotografiją bei keliones, augina du šunis Mayą ir Sky ir jau keletą metų gyvena Los Andžele. Patvirtinta, kad Alexa lydės savo mylimajį šiame koncertų ture ir rugpjūtį atvyks į Lietuvą.

Kita dueto „Rhye“ pusė – žinomas danų prodiuseris, garso inžinierius, remiksų autorius bei multiinstrumentalistas Robinas Hannibalas. Jis, kaip ir M.Miloshas, iškeitė Europą į Los Andželo saulę ir jau kuris laikas su žmona gyvena Kalifornijoje. Danas labiausiai pažįstamas iš grupės „Quadron“, kuri jau kartą viešėjo Lietuvoje.

2010 metais jis pakvietė M.Miloshą atvykti į Kopenhagą ir pasiūlė perdaryti „Quadron“ kūrinį „Slippin“. Taip gimė vienas pirmųjų „Rhye“ kūrinių „Major Minor Love“, kuriame girdimas aukštas Mike'o balsas. Pats rezultatas taip patiko Robinui, kad visai netrukus naujai iškeptas duetas dar kartą susitiko Los Andžele. Čia mažuose apartamentuose vyko įrašų sesija, kurios metu buvo įrašyta didžioji dalis debiutinio albumo „Woman“ medžiagos ir taip suformuotas „Rhye“ duetas.

R.Hannibalas taip pat rašo dainas belgų vokalistei Selah Sue, britų atlikėjai Jessie Ware, švedų grupei „Little Dragon“, Kalifornijos hiphopo atlikėjui Kendrikui Lamarui ir daugeliui kitų. Jis – tikras muzikos profesionalas, kuris sukūrė išskirtinę „Rhye“ debiutinio albumo „Woman“ garso estetiką. Didžiausi jo talento gerbėjai – „Grammy“ laimėtojas Pharrellas Williamsas, Adele, Prince'as ir „The Roots“ būgnininkas bei prodiuseris Questlove.

Birželį apkeliavę esminius vasaros festivalius Jungtinėse Amerikos Valstijose, „Rhye“ nariai šiuo metu džiaugiasi trumpomis atostogomis. Dueto balsas M.Miloshas, jį lydinti žmona Alexa bei dar 5 grupės nariai gyvenimą „ant lagaminų“ pratęs tik rugpjūčio mėnesį. Todėl visiškai nenuostabu, kad koncertas Vilniuje vyks trečiadienio vakarą – po vienintelio koncerto Baltijos šalyse muzikantų komanda išvyks į Kelną, kur „Rhye“ laukia „c / o pop“ festivalio pagrindinė scena.

Po koncerto Vokietijoje „Rhye“ rugpjūtį dar spės pasirodyti Lenkijos, Danijos, Norvegijos, Švedijos ir Suomijos festivaliuose bei koncertų salėse, o rudenį aplankys ir ką tik „sold out“ paskelbusį „Pitchfork Music Festival“.

Vienas labiausiai laukiamų šios vasaros koncertų Vilniuje su Los Andželo duetu „Rhye“ įvyks rugpjūčio 19-ąją menų fabrike „Loftas“.

„Rhye“ vaizdo klipas „Open“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.