Atskleista 18-ojo festivalio „Mėnuo Juodaragis“ tema – bitės

Paskutinį vasaros savaitgalį, rugpjūčio 28–30 d., į atsinaujinusią Didžiąją Zaraso salą sugrįžta šiuolaikinės baltų kultūros ir nepriklausomos muzikos festivalis „Mėnuo Juodaragis“. Aštuonioliktą kartą organizuojamo festivalio programą jungianti tema – bitės.

„Mėnuo Juodaragis“ puoselėje šiuolaikinę baltų kultūrą, savitumą ir kūrybišką tautiškumą.<br>V.Balkūno nuotr.
„Mėnuo Juodaragis“ puoselėje šiuolaikinę baltų kultūrą, savitumą ir kūrybišką tautiškumą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 23, 2015, 11:54 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 12:40 PM

„Bitės baltams – ypatinga gamtos kūrinijos dalis, nusakanti gražiausius žmonių santykius – bičiulystę, veikiančią darną, dievišką tvarką, – sako festivalio vadovas Ugnius Liogė. – Korių galaktikose suneštas saldus medus žymi meilę ir sveikatą, gamtos galią ir darbštumą, bitės dažnai minimos sutartinėse, mituose ir tebesaugo ne vieną mokslinę paslaptį.“

Festivalis kvies į susitikimus su bitininkais, į kūrybinius spiečius, siūlys lipdyti korius, konstruoti avilius, lieti vašką, kopinėti medų, skanauti bičių duoną, Juodaragio midų, pažinti senąsias tradicijas ir atrasti daug užburiančio muzikinio dūzgesio.

Trijose festivalio scenose skamba savita įvairių žanrų muzika – nuo tradicinio folkloro iki sunkiojo roko, nuo klasikos iki avangardo. Festivalyje šiemet pasirodys per 50 grupių. Tarp žymiausių užsienio svečių – roko, soul ir latino muzikos kokteilį sprogdinantys kolumbiečiai „La Chiva Gantiva“, britų neofolko klasikai „Sol Invictus“, paslaptingieji ispanai „Sangre de Muerdago“, samių šamanai „Vassvik“ iš Norvegijos, tamsiosios bangos veteranai „Kirlian Camera“ iš Italijos, spalvingas duetas „Asea Sool“ iš Gruzijos, ukrainiečių etnoroko žvaigždės „Atmasfera“, taip pat kolektyvai iš Austrijos, Gudijos, Latvijos.

Lietuvos muzikai atstovaus Nojus (buvusi „Airija“), Sauliaus Petreikio Orkestras, Domantas Razauskas su grupe, „Thundertale“, „Atalyja“, „Kūlgrinda“, „Kamanių šilelis“, „Ugniavijas“, „Marga Muzika“, „Ir visa tai kas yra gražu yra gražu“, „Driezhas“, „Vilkduja“, gausus būrys kitų alternatyvios, dainuojamosios, etninės, elektroninės muzikos kūrėjų.

Šiuolaikinę baltų kultūrą, savitumą ir kūrybišką tautiškumą puoselėjantis festivalis įdomios veiklos pasiūlys ir dideliam, ir mažam. Amatų kieme savo gebėjimus rodys ir žiniomis dalinsis geriausi senųjų tradicijų meistrai, vyks paskaitos, kinofilmų pristatymai, žygiai bei ekskursijos, sporto turnyrai, teatro vaidinimai, poezijos skaitymai, viktorinos, užsiėmimai vaikams. Maloniai nuteiks skaidrus Zaraso vanduo ir smėlėti paplūdimiai, vaizdingi salos kloniai, kuriuos įženklins ekomenio instaliacijos, ugnies skulptūros, kvies lauko kavinės, pirtys, įvairios turiningos pramogos ir malonūs netikėtumai.

„Praėjusiais metais „Mėnuo Juodaragis“ rengtas su glausta koncepcija, todėl negalėjo sutalpinti visų norinčių, – teigia organizatoriai. – Šiemet renginys grįžta į pasiilgtą Zaraso salą, kurioje baigta įrengti nauja infrastruktūra, bilietų skaičius neribotas, tad visi lankytojai gaus progą šauniai praleisti paskutines vasaros dienas. Tikimės, festivalis bus kaip didelis šventiškai dūzgiantis avilys, kaip viena didelė šeima.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.