Matėme savo akimis: minia lietuvių šėlo su roko legendomis AC/DC

Keli šimtai kilometrų – ne kliūtis, kai nori išgirsti vieną geriausių roko grupių pasaulyje. Daugybė gerbėjų iš Lietuvos linksminosi AC/DC koncerte Lenkijoje.

Grupės AC/DC gitaristui A.Youngui – 60, vokalistui B.Johnsonui – 67-eri, tačiau iš jų elgesio scenoje to nepasakysi.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Grupės AC/DC gitaristui A.Youngui – 60, vokalistui B.Johnsonui – 67-eri, tačiau iš jų elgesio scenoje to nepasakysi.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Skamp“ narys V.Diawara su žmona Živile irgi mėgavosi grupės koncertu.
„Skamp“ narys V.Diawara su žmona Živile irgi mėgavosi grupės koncertu.
AC/DC koncerto akimirka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
AC/DC koncerto akimirka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
AC/DC koncerto akimirka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
AC/DC koncerto akimirka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
AC/DC koncerto akimirka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
AC/DC koncerto akimirka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
AC/DC koncerto akimirka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
AC/DC koncerto akimirka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Ramūnas Zilnys, specialiai lrytas.lt, Varšuva

Jul 28, 2015, 5:04 PM, atnaujinta Oct 23, 2017, 11:32 AM

Svarbiausias metų roko koncertas, vykęs netoli Lietuvos. Niekam nekilo abejonių, kad jis šeštadienį surengtas Varšuvoje.

42 metus grojančių Australijos roko gigantų AC/DC įrašai parduoti daugiau nei 200 milijonų egzempliorių tiražu, jų koncertai – visuomet madingo rokenrolo simbolis, populiarumas – toks, kad kartais juokaujama, jog šie rokeriai yra sudarę sandėrį su velniu.

Miniai žmonių, kurie traukė pasiklausyti roko dievų, AC/DC yra aistra, religija, priežastis, dėl kurios suaugę vyrai ir moterys koncerte puošiasi švytinčiais plastikiniais ragais ir šokinėja kaip paaugliai.

Pamatyti tai savo akimis bent sykį būtina bet kuriam tikram roko gerbėjui.

Pokyčiai. AC/DC į Varšuvos nacionalinį stadioną atvyko kitokie negu prieš penkerius metus, kai grojo Lenkijoje.

Su 43 metus gyvuojančia grupe dėl silpnaprotystės atsisveikino gitaristas Malcolmas Youngas (jo vietą užėmė sūnėnas Stevie), o šįmet dėl bėdų su teisėsauga išmestas lietuvių kilmės būgnininkas Philas Ruddas.

Dabartinėje AC/DC grupėje yra tiktai vienas jos įkūrėjas – M.Youngo brolis, grupės vizitine kortele tapęs gitaristas Angus Youngas.

Šou. AC/DC pasirodymo pradžią 50 tūkstančių gerbėjų akivaizdoje paskelbė ekrane į žemę trenkęsis meteoritas ir fejerverkų pliūpsniai.

Scena – arkos su ragais formos. Užuomina į ragus, su kuriais scenoje mėgsta pasirodyti A.Youngas (taip per bisą buvo ir šį sykį). Dideli ekranai iš arti rodė muzikantus ir su dainomis susijusias projekcijas – pavyzdžiui, dainą „Thunderstruck“ lydėjo tamsius debesis raižantys žaibai.

Antroje koncerto pusėje scenos gilumoje lingavo gigantiška pripučiama moteris – dainos „Whole Lotta Rosie“ herojė, AC/DC koncertuose rodoma jau dešimtmečius. Per paskutinę dainą „For Those About To Rock“ minią kurtino į sceną išvežtų patrankų šūviai – irgi jau klasika tapęs grupės AC/DC šou elementas.

Muzika. Nors pernai išleido albumą „Rock Or Bust“, AC/DC puikiai supranta, kad į jų koncertus renkamasi išgirsti senų dainų.

Jų dviejų valandų koncerte gerbėjai gavo per akis. „Back In Black“, „Hells Bells“, „Rock’n’Roll Train“, „T.N.T.“, „You Shook Me All Night Long“, „Highway To Hell“ – toks kūrinių sąrašas yra rojus AC/DC gerbėjams, kuriems darniai kartu plėšti priedainius nesutrukdytų ir aštuoni prieš koncertą išgerti bokalai alaus. Sprendžiant iš veidų, nemaža dalis žiūrovų tokį „apšilimą“ ir padarė.

Žvaigždė. Su kepuraite nesiskiriantis 67-erių vokalistas Brianas Johnsonas ir šiandien spiegia beveik taip pat čaižiai, kaip ir 1980-aisiais, kai pakeitė nuo apsinuodijimo alkoholiu mirusį ankstesnį AC/DC dainininką Boną Scottą.

Tačiau tikrasis grupės lyderis dabar – A.Youngas. Raudono aksomo mokinuko uniforma su kaklaraiščiu, iš rokenrolo legendos Chucko Berry nusižiūrėta šuoliuojanti eisena, į visas puses besitaškantis prakaitas ir stulbinama energija – visa tai yra tapę rokenrolo simboliais.

Per pauzes tarp dainų scena užtemdavo, A.Youngas lėkdavo pakvėpuoti deguonies iš baliono, o tada lakstė toliau – taip aršiai, kad negalėjai patikėti, jog jam šįmet sukako 60.

Koncerto pabaigoje jis jau ne tik bėgiojo ir šokinėjo, bet ir grojo voliodamasis ant platformos, pakilusios virš žiūrovų, maudėsi konfeti lietuje, dainą „Let There Be Rock“ baigė pritrenkiama keliolikos minučių soluote, priminusia, kodėl Angus laikomas vienu geriausių visų laikų roko gitaristų.

Įgarsinimas. Tiesiog siaubingas. Stadione muzika aidėjo taip, kad pusę AC/DC dainų buvo sunku atpažinti. Šį koncerto aspektą į šuns dienas išdėjusi lenkų žiniasklaida pripažino, kad prieš keletą metų atidarytame stadione žvaigždžių koncertai taip skamba visada – tai ne muzikantų ar įgarsintojų, o statinio akustikos problema.

Lietuviai. Degalinės pakeliui į Varšuvą buvo pilnos lietuviškai kalbančių AC/DC gerbėjų su grupės marškinėliais, stadione lietuvių kalba irgi skambėjo kiekviename žingsnyje, o prie pat scenos plaikstėsi jų iškelta trispalvė.

Koncerto rengėjų skaičiavimais, iš Lietuvos į koncertą keliavo mažiausiai 6–7 tūkstančiai žiūrovų. Tarp jų – muzikantai Viktoras Diawara, Arina, „Sel“ lyderis Egidijus Dragūnas ir daug kitų žinomų atlikėjų.

„Išsinuomojome autobusą ir važiuojame. Visi mes iš Kauno grožio chirurgijos klinikos, iš viso – 31 žmogus“, – klegėjo prie stadiono sutikti tautiečiai.

Vienos autobusus nuomojančios įmonės vairuotojas pasakojo, kad vien iš jo darbovietės į AC/DC koncertą išvažiavo šeši pilnutėliai autobusai.

Pinigai. Pigiausi bilietai į AC/DC koncertą kainavo apie 60 eurų. Visi bilietai buvo išpirkti – net ir į riboto matomumo vietas, iš kurių grupę buvo galima stebėti tik ekrane.

Su lentelėmis „pirksiu bilietą“ prie stadiono vaikščioję gerbėjai liko nieko nepešę. Juodojoje rinkoje bilieto į koncertą kaina siekė 900 eurų.

Gerbėjų kišenes tuštino ir suvenyrai – už AC/DC marškinėlius teko pakloti 30–40 eurų, už koncerto programėlę – 20 eurų.

Ateitis. AC/DC nė sykio nėra koncertavę Baltijos šalyse, nors kartą buvo bandyta grupę kviesti į Taliną. Tačiau organizatoriai tiesiog negalėjo pasiūlyti pakankamo honoraro.

Neatrodo, kad tai kada nors įvyks. Bet AC/DC gerbėjai gali pasiguosti, jog progų pamatyti grupę netoliese dar turėtų būti – paklausti, ar šios gastrolės nėra paskutinės, muzikantai griežtai tai neigia.

Iš pirmų lūpų

Viktoras Diawara, grupės „Skamp“ narys

„Esu matęs AC/DC koncertą anksčiau – tai buvo geriausias mano matytas reginys. Šį kartą jie irgi nenuvylė – norėčiau 60-ies lakstyti po sceną taip, kaip Angus. Įgarsinimas, tiesa, buvo kone tragiškas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.