Karklės gundymams neatsispiria net Marijonas Mikutavičius

Lietuvoje muzikos festivalių lankytojai tikrai turi iš ko rinktis. Tačiau vienas festivalis jau keletą metų yra užsitikrinęs lyderio pozicijas – jis šiandien prasideda Klaipėdos rajone.

Britai „Rudimental“ – ryškiausios šį savaitgalį vyksiančio Karklės festivalio žvaigždės.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Britai „Rudimental“ – ryškiausios šį savaitgalį vyksiančio Karklės festivalio žvaigždės.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2015-08-14 12:19, atnaujinta 2017-10-20 15:39

Buvusi „Žilvičio“ stovykla Karklės kaime jau šeštą rugpjūtį taps tūkstančių besilinksminančių žmonių prieglobsčiu. Jų laukia bene įspūdingiausias šios vasaros Lietuvos festivalių žemėlapyje muzikos atlikėjų sąrašas.

„Karklė Live Music Beach“ kartą pasikvietė groti Andrių Mamontovą ir jo vardo net nepaskelbė programoje – tai vienintelis renginys Lietuvoje, leidęs sau tokį akibrokštą.

Šiame festivalyje yra grojusi brangiausia šalies grupe tituluojama „Sel“, šįmet jau ne pirmą sykį koncertuos kitų festivalių trokštamas, tačiau sunkiai įperkamas ar sudominamas Marijus Mikutavičius – tai tik pora išskirtinių Karklės istorijų.

Prisiviliojo ir jaunimo dievukus

Be keleto garsių užsieniečių festivalis neišsiverčia jau keletą sezonų iš eilės. Šįmet bene svarbiausias jo masalas jaunimui – britai „Rudimental“, dėl kurių, kalbama užkulisiuose, aštriai konkuravo net keletas Lietuvos didelių renginių organizatorių.

Paprastai kalbant – tai šių dienų jaunimo dievukai. Prieš trejus metus daina „Feel The Love“, įrašyta su vokalistu Johnu Newmanu, išgarsėjusius britus BBC titulavo geriausia festivalių grupe. Soulo ir „drum'n'bass“ muziką derinantys britai išsiskiria įspūdinga energija, įsimenančiomis dainomis ir puikiu pažinčių ratu – rudenį bus išleistas antrasis grupės albumas „We The Generation“, kuriame dainuos Edas Sheeranas, Ella Eyre, Lianne La Havas ir kiti populiarūs vokalistai.

Greta šių Britų muzikos apdovanojimo laimėtojų festivalyje koncertuos jau daug sykių Lietuvoje viešėję islandai – elektroninės muzikos stebukladariai „GusGus“, kartą groję net sostinės Katedros aikštėje.

Taip pat – britų šokių muzikos žvaigždė, hito „Changed The Way You Kiss Me“ atlikėjas Example'as, ketinęs dar šį pavasarį koncertuoti Vilniuje, bet tada pakeitęs planus ir atvykstantis į Lietuvos pajūrį.

Nemažai gerbėjų Lietuvoje turi ir prieš keletą metų TV šou „Lietuvos balsas“ viešėjęs britas Marlonas Roudette'as – buvęs grupės „Mattafix“ narys. Elektroninės muzikos gerbėjus turėtų nudžiuginti kanadiečių atlikėjas Tiga, vokiečių didžėjus Tensnake, buvęs garsiosios britų grupės „The Prodigy“ narys Leeroy Thornhillas – visi jie surengs pasirodymus Karklėje.

Nuo hiphopo iki K.Smorigino

Lietuvos atlikėjų parinkimas irgi įspūdingas – greta M.Mikutavičiaus festivalyje pasirodys Leonas Somovas ir Jazzu, Alina Orlova, „G & G Sindikatas“, Jurga Šeduikytė, Mantas Jankavičius, „Lemon Joy“ ir kiti mūsų šalies scenos lyderiai.

Be to, festivalis ir vėl sublizgėjo originaliais pasirinkimais. Kopų scenoje koncertuos ne tik jaunimo mėgstami atlikėjai, bet ir vyresnei kartai puikiai žinomas aktorius ir bardas Kostas Smoriginas.

Tai irgi įdomus Karklės išskirtinumas – festivalyje yra koncertavęs ir britų reperis Tinie Tempah, ir romantiškieji suomių rokeriai HIM. Jokio prisirišimo prie vieno stiliaus ar bandymo orientuotis į konkretaus skonio publiką, ko siekia nemažai kitų Lietuvos festivalių.

Pavargusių nuo muzikos lauks daugybės sporto šakų varžybos, naktinis kino teatras, biblioteka ir daugybė kitų pramogų.

Linksmybes griovė gamta

Į pajūrį festivalis sugrįžta kiek pasikeitęs. Pernai „Karklė Live Music Beach“ nuotaiką smarkiai apdaužė gamta. Pliaupianti liūtis palapinių miestelį pavertė plaukiančia upe, geidžiamiausia preke tapo guminiai batai, kai kuriuos pasirodymus sugadino audra – atlikėjams tiesiog buvo nesaugu koncertuoti.

Nors oro tiksliai nuspėti neįmanoma, festivalio rengėjai sulaukė daug kritikos, nemažai žiūrovų mašinas iš festivalio zonos link namų suko, jam dar neįpusėjus.

Šįmet sinoptikai žada karštą ir giedrą savaitgalį, tačiau dvi festivalio erdvės bus įkurtos po stogu – angaruose, kuriuose vienu metu galės linksmintis net 8 tūkstančiai žmonių.

Į festivalio stovyklavietę žiūrovai bus įleidžiami jau šiandien 11 valandą ryto, žadama pasirūpinti ir efektyvesniu eismo reguliavimu, kad atvykstantiems nereikėtų keletą valandų laukti eilėse.

Koncertų erdvės po atviru dangumi suskirstytos į tris skirtingas erdves – paplūdimio zonoje karaliaus elektroninė muzika ir hiphopas, Kopų scenoje – ramesnė muzika, o „Žilvičio“ stovyklos stadione pasirodymus rengs pagrindinės festivalio žvaigždės.

Gundo ne tik muzika

Iš pradžių buvo skelbta, kad po pernykščio žiūrovų antplūdžio šįmet jų skaičius bus smarkiai apribotas – parduodama tik dešimt tūkstančių bilietų.

Didelė jų dalis buvo išgraibstyta, dar nepaskelbus nė vieno festivalyje grosiančio atlikėjo. Vėliau pranešta, kad bilietų skaičius didinamas iki 12 tūkstančių.

Galima tai vertinti kaip reklamos žaidimus – sklando gandai, kad vasarą bilietai į renginį nebuvo graibstomi taip, kaip laukta, o nuo 61 euro kainuojantys bilietai trims festivalio dienoms jaunesniems žiūrovams tiesiog atrodo brangoki. Festivalio rengėjai atsako, kad bilieto kaina mažesnė būti negali – atlikėjų honorarai kasmet kyla, dėl jų pešantis vis gausėjantiems festivaliams, o šįmet programa – bene brangiausia per visą renginio istoriją.

Tačiau būtų keista, kad gero oro prognozė šią savaitę nebūtų bent dalies dvejojančių apsispręsti ir traukti į Karklę – mat renginys turi daugiau kozirių, nei šįmet tikrai gerai sudėliota programa.

„Ten tiesiog pati geriausia atmosfera“, – sakė Karklės gundymams neatsispiriantis Marijus Mikutavičius, iki šiol nepamirštantis, kaip viena ausimi nugirdo A.Mamontovo pasirodymą, tais metais, kai pastarasis Karklėje grojo kaip įslaptintas svečias.

Tai viena Karklės sėkmės priežasčių – būti vieninteliu tokio masto muzikos festivaliu Lietuvoje, vykstančiu ant jūros kranto.

Į Karklę keliaujama ne tik išgirsti mėgstamų atlikėjų muzikos, bet ir tiesiog savaitgalį praleisti pajūryje – galbūt net kiek pigiau, nei kainuotų nakvynė nuomojamame Palangos kambaryje ir papildomos pramogos, už kurias reikėtų mokėti.

Laisva festivalio atmosfera, saulėlydžiai ir proga padūkti paplūdimyje – tai, ko Karklei patyliukais pavydi kitų festivalių rengėjai. „Karklė Live Music Beach“ Baltijos jūros pakrantėje sukūrė gerai apgalvotą pramogų savaitgalį, kuris jaunos dvasios lietuviams išlieka vienu patraukliausių vasaros pasiūlymų.

Festivalis „Karklė Live Music Beach“. Rugpjūčio 14-16 d. Karklė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?