Savaitgalio muzikos festivalių dvikova: kurį pasirinksite jūs?

Miesto bruzdesys ar gamtos prieglobstis? Du šiandien prasidedantys Lietuvos muzikos festivaliai siūlo pramogautojams labai skirtingus renginius ir reginius.

Festivalio „Loftas Fest“ žvaigždės – alternatyviojo hiphopo atlikėjai iš Didžiosios Britanijos „Young Fathers“.<br>Festivalio rengėjų nuotr.
Festivalio „Loftas Fest“ žvaigždės – alternatyviojo hiphopo atlikėjai iš Didžiosios Britanijos „Young Fathers“.<br>Festivalio rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Aug 28, 2015, 4:24 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 11:33 AM

Ant vienos svarstyklių lėkštės – aštuonioliktą kartą rengiamas baltų kultūros ir savitos muzikos festivalis „Mėnuo Juodaragis“, viliojantis į Zarasus.

Ant kitos – raginimas linksmintis Vilniuje, kur ketvirtą sykį vyks muzikanto Viktoro Diawaros rengiamas miesto festivalis „Loftas Fest“.

Tačiau konkurencija čia nė nekvepia. Mat šie du savaitgalio receptai – labai skirtingi.

Domina ir užsieniečius

Baltų tradicijas su alternatyviąja muzika suderinęs „Mėnuo Juodaragis“ yra tvirtai užsiėmęs savo nišą. Jį giria ir šeimos su vaikais, kurie festivalyje randa gausybę įdomių pramogų ir veiklos.

Šįmet festivalyje tikimasi sulaukti maždaug 5 tūkstančių žiūrovų, tačiau jo sumanytojas Ugnius Liogė sako, kad tai nėra riba.

„Kasmet turime nemažai svečių iš užsienio. Baltų kultūra juos labai domina.

Potencialas didelis, bet reikėtų daugiau dėmesio skirti reklamai užsienyje, informacinei medžiagai keliomis kalbomis.

Tam šiuo metu mes neturime laiko ir pajėgumų“, – prisipažino U.Liogė.

Festivalyje šiemet gros apie 50 grupių ir atlikėjų – nuo folkloro iki avangardo. Atvyks žinomų muzikantų iš Kolumbijos, Norvegijos, Italijos, Ispanijos, Austrijos ir kitų šalių.

Tarp žinomų Lietuvos atlikėjų – metalistai „Thundertale“, folkloro žvaigždė Veronika Povilionienė, bardas Domantas Razauskas.

„Didžiausi atradimai man – Kolumbijos ir Belgijos grupė „La Chiva Gantiva“, kurios muzika – netgi nelabai „juodaragiška“, su intensyviais Lotynų Amerikos akcentais. Bet pamačiau juos Ispanijoje ir labai patiko“, – juokėsi U.Liogė.

Jis ragina atkreipti dėmesį ir į grupę „Kirlian Camera“ iš Italijos, kuri labai retai lankosi Rytų Europoje.

Elektroninės „dark wave“ muzikos grupė gyvuoja 35 metus ir yra vienas brangiausių festivalio pirkinių, nors dėl galimybės pirmąsyk pagroti Lietuvoje jie ir kiek sumažino savo honorarą.

Ragins pažinti bites

Pagrindinė festivalio tema šįmet – bitės, kurios nuo seno užima išskirtinę vietą baltų kultūroje, simbolizuoja bičiulystę ir meilę.

Lietuvos bitininkai pasakos apie bites ir jų vaidmenį folklore, kvies konstruoti avilius.

„Konsultavomės su bitininkais, kad ši programos dalis būtų saugi.

Visos bitės bus stikliniuose aviliuose, tad galima nesibaiminti“, – sakė U.Liogė.

Festivalio žiūrovų laukia ir žvejyba, sporto varžybos, ekskursijos, pirtis, kino ir paskaitų palapinė, teatro vaidinimai, tradicinis renginio amatų kiemas. Čia bus pristatomi baltų rūbai, senoji kalvystė, žiedinių šarvų, peilių, stiklo karolių gamyba, juvelyrika, senasis gintaro apdirbimo būdas.

Vilioja modernius miestiečius

Visai kitoks sostinės Naujamiesčio kvartale rengiamas festivalis „Loftas Fest“.

Buvusios gamyklos patalpose įsikūręs menų fabrikas „Loftas“ ir jo prieigos savaitgalį virs modernios, miestietiškos muzikos oaze.

„Mūsų auditorija aiški. Tai muzikos naujovėmis besidomintys žmonės, kuriems patraukli miesto festivalio idėja.

Esame didžiausiame Lietuvos mieste vykstantis festivalis, iš kurio labai paprasta parvykti namo, išsimiegoti, nusiprausti. Tai – vienas mūsų išskirtinumų“, – idėją aiškino V.Diawara.

Ankstesniais metais festivalyje yra groję Kelis, „Hercules & Love Affair“, „Darkside“, „Toro Y Moi“ ir kiti gerai žinomi atlikėjai.

Šiais metais ryškių vardų irgi bus.

Pavyzdžiui, šį vakarą „Lofte“ koncertuos „Young Fathers“ – alternatyviojo hiphopo atlikėjai iš Didžiosios Britanijos, jau pelnę už geriausią britišką metų albumą kritikų teikiamą prestižinį „Mercury“ apdovanojimą. Taip pat – sparčiai populiarėjanti JAV grupė „Fort Frances“.

Elektroninės muzikos gerbėjus nudžiugins šio žanro žvaigždės Krafty Kuts ir Lapalux, o hiphopo klausytojus – ekstravagantiškas, homoseksualumo neslepiantis JAV reperis Le1f.

Koncertus surengs ir žinomi lietuviai – „G & G Sindikatas“, Beissoul ir Einius, „Garbanotas bosistas“, „ba.“ ir kiti.

Džiaugsmas ausims ir akims

Į festivalio programą įtraukti gausūs meno performansai, skulptūrų ir nuotraukų parodos, instaliacijos – iš viso juos ruošia apie 30 menininkų iš įvairių šalių.

Festivalyje savo darbus pristatys ir apie 50 mados ir dizaino kūrėjų – iš Lietuvos ir Latvijos. Jų darbus bus galima ne tik apžiūrėti, bet ir įsigyti.

„Lietuviai pripratę, kad muzikos festivaliai vyksta gamtoje. Mūsų idėja visus pakviesti į miesto širdį prieš keletą metų atrodė keista.

Bet dabar ji vis geriau vertinama. Be to, tokie miesto festivaliai vis labiau populiarėja ir kituose Europos didmiesčiuose – mes pataikėme ant bangos“, – džiaugėsi V.Diawara.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.