M.Mikutavičiaus daina „Trys milijonai“ kritikams atrodė netikusi

Sukūrus dainą „Trys milijonai“, kai kurios radijo stotys nesutiko jos groti, nes daina buvo per daug sentimentali, o muzikos pasaulio žmonės ją vertino kritiškai – neva kūrinyje per daug žodžių, pasakoja dainos autorius Marijus Mikutavičius.

M.Mikutavičius apie „Tris milijonus“: „Radijo stotys atsisakė groti.“<br>T.Bauro nuotr.
M.Mikutavičius apie „Tris milijonus“: „Radijo stotys atsisakė groti.“<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simonas Bendžius (LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt)

Sep 21, 2015, 9:23 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 3:18 PM

„Aš labai nenorėjau, kad tai būtų – vienas, du, trys, skrieja kamuolys, tribūnos rėkia „Žalgiris“, – LRT radijui sakė dainininkas.

„Tris milijonus“ teko parašyti ne savo noru, prisimena M. Mikutavičius.

„Tiesiog, man nežinant, mūsų prodiuseris pasakė – M.Mikutavičius sukurs himną. Buvau pastatytas prieš faktą ir turėjau tai padaryti. Tada pradėjau kurti ir su „Happyendless“ vaikinais sukūrėme“, – pasakojo atlikėjas.

Tai buvo padaryta dar 2000 m., o daina buvo skirta Sidnėjaus olimpinėms žaidynėms.

„Iš pradžių tėvų namuose, nuėjęs į savo kambarį, pradėjau bliauti priedainio motyvą. Pirmiausia sugalvojau priedainį (kažkokia paukščių kalba), tada atsisėdau prie pianino ir pabandžiau pagroti, vėl sudainavau priedainį. Jis man patiko, todėl užtvirtinau“, – teigė M. Mikutavičius.

Anot jo, paskui buvo pradėti rašyti posmai, kurie gimė įvairiose vietose: Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos pastate, Latvijoje plaukiant kateriu.

„Dalis posmų buvo pridėta žvejojant – besėdint Molėtų rajone ant lieptelio ir begaudant karšius. Daina susidėjo keturiose vietose“, – tikina M.Mikutavičius.

Jis priduria, kad tuo metu kūrinys susidūrė su sunkumais, kuriuos turėjo įveikti, nes ne visiems tuo metu buvo akivaizdu, kad tai – gera daina.

„Atsimenu, nunešėme ją į vieną radijo stotį, bet dainos netgi negrojo. Sakė – ji pernelyg patetiška ir jausminga. (Ten dirbo tokia aštri programų direktorė.) Ją grojo kita radijo stotis.

Tada kolegos, muzikos pasaulio žmonės sakė, kad dainoje per daug teksto, kad ją bus sunku dainuoti, jos niekas neįsimins, nes per daug žodžių“, – pasakojo dainos autorius.

Jo teigimu, išpopuliarėti „Trims milijonams“ padėjo aplinkybės: dainą dažnai transliavo LRT televizija visos olimpiados metu, o Lietuvos krepšininkams nedaug pritrūko iki pergalės prieš amerikiečių krepšinio rinktinę.

„Tada frazė, kad tik per klaidą netapome čempionais, kai kurių žmonių galvose įgavo simbolinę ir kone nostradaminę, orakulišką prasmę. Klausė – kaip tai įžvelgei. Nė velnio neįžvelgiau, tiesiog taip sukrito aplinkybės“, – juokėsi M. Mikutavičius.

Atlikėjas įsitikinęs, kad ši daina – gera, o į ją pavyko sudėti visas emocijas, kurias patiria sportininkas ar bet kuris kitas tikslo siekiantis žmogus.

„Norėjau įdėti visas emocijas, kurios užplūsta: tai yra ir nusivylimas, ir tikėjimas savimi, ir viltis, ir abejonė, taip pat – tikėjimas komanda ir visa kita. Dėl to tekstas ir buvo rašomas skirtingose vietose, nes labai nenorėjau, kad tai būtų – vienas, du, trys, skrieja kamuolys, tribūnos rėkia „Žalgiris“.

Norėjau, kad tai būtų epinė daina, net jeigu ji būtų nepatogi skanduoti. Ji turėtų turėti emocinį svorį. Atrodė, kad tai pavyko“, – sakė M.Mikutavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.