Planetariume – 50 dainininkės Rasos Kaušiūtės balso atspalvių

Užmigti ant laurų — ne dainininkės Rasos Kaušiūtės būdui. Liepą triumfavusi tarptautiniame atlikėjų konkurse Slovėnijoje, ji meta sau naują iššūkį ir Vilniaus planetariume ruošia projektą „Muzika iš kino filmų po žvaigždėtu skliautu“.

R.Kaušiūtė.<br>D.Rudžinskaitės nuotr.
R.Kaušiūtė.<br>D.Rudžinskaitės nuotr.
R.Kaušiūtė.<br>D.Rudžinskaitės nuotr.
R.Kaušiūtė.<br>D.Rudžinskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 6, 2015, 8:28 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 2:14 PM

Tiek daug susikaupimo, dainavimo technikos ir emocinės įtampos reikalaujančių kūrinių viename koncerte profesionaliai dainininkei dar neteko atlikti.

— Kaip kilo mintis imtis šio projekto?

— Mintys brendo kelerius metus. Prisikaupė nemažai dainų mano „slaptoje“ kolekcijoje, kurias norėjau atlikti, bet nebuvo tam tinkamos progos. Be to, troškau surengti koncertą pritariant klasikiniams instrumentams ar orkestrui.

Mėgstu dramatiškas, gilias emocijas perteikiančias dainas. Daugelis jų — iš kino filmų. Pamaniau, kodėl gi neatlikus tų kūrinių taip, kaip svajoju, ir ne bet kur, o po žvaigždėmis!

— Tad kokia ta „slaptoji“ jūsų mėgstamiausių kūrinių kolekcija, kuria palepinsite į koncertą susirinkusius žiūrovus? Kaip dėliojote repertuarą?

— Visos projekto dainos yra glaudžiai susijusios su mano gyvenimu, buvo reikšmingos skirtingais jo etapais ir sukelia ryškius tam tikrų jausmų bei įvykių prisiminimus — nuo paauglystės iki šių dienų. Neabejoju, kad artimų sau temų koncerte suras ir skirtingos kartos.

Projekto vizitinė kortelė — Sam Smith atliekama daina „Writing’s on the wall“ iš netrukus Lietuvoje vyksiančios filmo „007 Spectre“ premjeros apie agentą Džeimsą Bondą.

Abejingų nepalieka mistinio detektyvo „Twin Peaks“ pagrindinė daina „Falling“. Sudainuoti ją — vienas didžiausių manęs laukiančių iššūkių.

Skambės daina „Salted wound“ iš filmo „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“, dainininkės Adelle išgarsinta „Love Song“ iš filmo „Užrašų knygutė“, romantiškoji „Kissing you“ iš filmo „Romeo ir Džiuljeta“, kurią atlikti svajojau ištisą dešimtmetį.

Miuziklų žavesį priminsime skambant dainoms iš legendinio „Mulen Ružo“, žavingosios „Mamma Mia!“ ir kitų nuostabių filmų.

Atsirinkti buvo išties nelengva, koncertas „išaugo“ iki dviejų dalių. Atliksiu ir vieną savo kūrybos dainą „It was you“, nuskynusią daug laurų įvairiuose konkusuose ir, manau, turinčią „dainų iš kino filmų“ dvasios. Bus lietuviškos šios dainos versijos premjera.

— Kodėl svarbia šio projekto dalimi tapo klasikinis trio – smuikininkas, violončelisto ir pianistas?

— Klasikinė muzika man artima nuo studijų Muzikos ir teatro akademijoje laikų. Pagal išsilavinimą esu klasikinio choro dirigentė, tad nenuostabu, kad „gryni“ instrumentai vis dar mane traukia. Natūralių instrumentų skambesys geriausiai atskleidžia mano balso savybes, lyrinę, dramatinę mano asmenybės pusę. Dabar ji prašyte prašosi išleidžiama į laisvę!

Kai praėjusią žiemą išgirdau gerai žinomų smuikininkės ir violončelisto duetą, ilgai negalėjau pamiršti to įspūdžio bei jausmo, kai groja išties puikūs muzikantai. Norėčiau tą puikų jausmą padovanoti ir savo koncerto žiūrovams.

Pianistas Daumantas Slipkus, su kuriuo bendradarbiaujame jau daugybę metų, ne tik pats susidomėjo mano idėja, bet ir surado nuostabius muzikantus, kurių technika bei muzikalumu žaviuosi per kiekvieną repeticiją. Tai smuikininkas Linas Valickas bei violončelistas Tomas Ramančiūnas, profesionalų žinomi ir vertinami ne tik Lietuvoje, bet ir svetur, laimėję įvairiuose konkursuose. Taip susiformavo šis klasikinis trio.

— Turbūt ne per drąsu sakyti, kad su tokiu pritarimu klausytojus palepinsite penkiasdešimčia balso atspalvių?

— Tai – mano tikslas, labai to norėčiau. Kiekvieną dainą, kuri nuskambės koncerte, nebus lengva atlikti nei fiziškai, nei emociškai. Juk tai dainos iš kino filmų, tarsi maži vaidmenys, į kuriuos įsikūnysiu. Bus nepaprastai įdomu.

—Pasirinkote gana neįprastą vietą – Vilniaus planetariumą. Kodėl būtent ten?

—Prieš metus toje magiškoje vietoje atlikau savo autorines dainas ir jaučiausi puikiai. Žvaigždės, dangaus kūnai, eksponuojami Planetariumo Žvaigždžių salėje, pakylėja virš kasdienybės, skatina susimąstyti apie aukštesnes vertybės, žmogaus būtį bei paskirtį šioje žemėje.

Tikiu, kad šios vietos aura padės kuo geriau perteikti pasirinktų kūrinių iš kino filmų dvasią. Tad labai laukiu visų lapkričio 26 d. 19 val. Vilniaus planetariume, koncerte „Muzika iš kino filmų po žvaigždėtu skliautu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.