Šventės su muzika: 5 lietuviškos dainos, skirtos šioms Kalėdoms

Muzikos atlikėjai visame pasaulyje gerbėjams kasmet dalija Kalėdų dovanas – specialiai šiai šventei sukurtas dainas. Lietuviai – ne išimtis.

Katažinos ir Irūnos daina tapo tikru Kalėdų superhitu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Katažinos ir Irūnos daina tapo tikru Kalėdų superhitu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
„2 Donatai“.<br>I.Boiko nuotr.
„2 Donatai“.<br>I.Boiko nuotr.
D.Šimkus-Dūmas įrašė dviprasmišką Kalėdų dainą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Šimkus-Dūmas įrašė dviprasmišką Kalėdų dainą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
E.Lubys savo kūriniu prisidėjo prie vienuolių iniciatyvos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
E.Lubys savo kūriniu prisidėjo prie vienuolių iniciatyvos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Kitava“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Kitava“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 25, 2015, 12:29 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 12:22 PM

Būrys Lietuvos muzikos atlikėjų šių Kalėdų nuotaiką įamžino specialiuose kūriniuose. Lrytas.lt kviečia švenčių savaitgalį išgirsti penkias dainas, skirtas 2015-ųjų Kalėdoms.

Dainų kūrėjas ir atlikėjas Edgaras Lubys prieš pat šventes pristatė naujausią savo dainą „Viltį nešk“, kuri, anot paties dainininko, atspindi artėjančių Kūčių ir Kalėdų dvasią.

Šis kūrinys gimė paprašius broliui Benediktui, kuris drauge su kitais Klaipėdos Šv.Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno broliais įsteigė uostamiestyje Šv.Pranciškaus Onkologijos centrą. Čia vėžiu sergantiems žmonėms teikiama dvasinė, psichologinė ir kita pagalba. Daina „Viltį nešk“ tapo himnu kasmet vienuolių organizuojamo „Vilties bėgimo“, kurio metu renkamos lėšos Onkologijos centrui.

„Džiaugiuosi galėdamas savo kūryba prisidėti prie tokios kilnios misijos ir žinios vėžiu sergantiems žmonėms, kad jie ne vieni, kad yra vieta, kur jie ras ne tik pagalbą, bet ir supratimą, dvasinę paramą, kuri taip reikalinga užklupus šiai ligai“, – pasakoja E.Lubys.

Modernizuoto folkloro grupė „Kitava“ prieš pat Kalėdas pristatė dainą „Meilė sniege“ ir viliasi, kad ji klausytojams padės pajusti jaukią ir šiltą švenčių nuotaiką.

Naujoji daina – apie meilės paieškas, laiko tėkmę, žiemą. Šventės be sniego, bet meilės ir sniego klausytojai ras „Kitavos“ dainoje.

„Tai laiko ir jausmo padiktuota muzikinė dovana visiems, mylintiems jaukumą, nuoširdumą, tikrumą“, – sako grupės vokalistė Rasa Stoškuvienė. Nors daina šiek tiek kitokia nei yra įpratę grupės klausytojai, tačiau ji artima lietuviškajam folklorui.

Lietuvos superbrunečių – Irūnos Puzaraitės ir Katažinos Zvonkuvienės – kalėdinis vaizdo klipas „Švęsim Kalėdas kartu“ vos per tris savaites peržiūrėtas 2 milijonus kartų.

Koncertų lankytojai jau visą dainą dainuoja atmintinai, nors ji paskelbta tik gruodį. Internete plinta įvairių gerbėjų perfilmuotos versijos – kūrinys it bacila uzurpuoja vis daugiau lietuviškųjų interneto platybių.

Genialumas tikriausiai eilinį sykį slypi paprastume – tarp standartinių, žiemos liūdesiu persunktų įprastų kalėdinių dainų šis duetas nuskambėjo itin šviežiai.

Neseniai savo debiutinį albumą „Viskas pusiau“ pristačiusi grupė „2 Donatai“ šventėms skyrė nuotaikingą kalėdinę dainą „Žiemą gerai“.

Tiesa, vos prieš keletą mėnesių baigęs rašyti dainą D.Čižauskas sako, kad norėjo dainą pristatyti tada, kai gatvėse bus kalnai sniego, nes pasak atlikėjo, tuomet ir daina klausytųsi visiškai kitaip. Tačiau lietuviška žiema planus vertė koreguoti.

Grupės nariai pripažįsta, kad Kalėdos jiems yra šeimos šventė, kurios stengiasi niekada neparduoti. Donatas Balvočius tikina jau gavęs pačią geriausią dovaną prieš mėnesį. Lapkričio pabaigoje Donatas tapo tėvu, o tai jam ne tik geriausia Kalėdų, bet ir visų metų dovana.

Yra sukurta daug kalėdinių dainų, tačiau buvęs realybės šou „Kelias į žvaigždes“ dalyvis Donatas Šimkus-Dūmas šįmet pristatė šventinį kūrinį su dviprasmiška potekste. Kaip sako pats atlikėjas, pasiklausius turi kilti įvairių klausimų.

„Labai norėjosi prisidėti prie kalėdinės nuotaikos kūrimo. Šis kūrinys labai dviprasmiškas. Iš pradžių tai gali atrodyti kaip įprasta daina apie žiemos šventes, tačiau joje užkoduota ir meilės žinutė. Tai daina apie meilės paieškas“, – sako realybės šou garsenybė.

Dūmas juokauja, kad daina „Gražiausia eglutė“ gali būti ir apie Kalėdų medį, ir apie merginą, kurios vardas Eglė.

„Pats šiuo metu savo eglutės neturiu, todėl ieškau pačios gražiausios“, – šypteli pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.