Žymūs lietuviai pasidalijo prisiminimais apie „Motorhead“ lyderį

„Motorhead“ dainininko Lemmy (kairėje) gedi ir jo koncertą rengęs T.Balaišis-Sėkla (viduryje) bei grupės gerbėjas M.Starkus.<br>AP, R.Neverbicko ir J.Stacevičiaus nuotr.
„Motorhead“ dainininko Lemmy (kairėje) gedi ir jo koncertą rengęs T.Balaišis-Sėkla (viduryje) bei grupės gerbėjas M.Starkus.<br>AP, R.Neverbicko ir J.Stacevičiaus nuotr.
„Motorhead“ dainininkas Lemmy mirė sulaukęs 70-ies. Jis laikomas audringo rokenrolo gyvenimo būdo simboliu.<br>AP nuotr.
„Motorhead“ dainininkas Lemmy mirė sulaukęs 70-ies. Jis laikomas audringo rokenrolo gyvenimo būdo simboliu.<br>AP nuotr.
T.Balaišis-Sėkla 2000-aisiais rengė vienintelį istorijoje „Motorhead“ koncertą Lietuvoje.<br>R.Neverbicko nuotr.
T.Balaišis-Sėkla 2000-aisiais rengė vienintelį istorijoje „Motorhead“ koncertą Lietuvoje.<br>R.Neverbicko nuotr.
M.Starkus iki smulkmenų prisimena „Motorhead“ koncertą Vilniuje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Starkus iki smulkmenų prisimena „Motorhead“ koncertą Vilniuje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Motorhead“ koncerto Vilniuje plakatas su autografais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Motorhead“ koncerto Vilniuje plakatas su autografais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2015-12-29 12:16, atnaujinta 2017-09-26 20:14

Antradienį pasaulį apskriejusi žinia apie britų grupės „Motorhead“ lyderio Lemmy mirtį sukrėtė ir daug jo gerbėjų Lietuvoje.

Tarp jų – ir žinomus Lietuvos muzikos bei pramogų pasaulio žmones, kurie prisimena vienintelę britų metalo simbolių viešnagę Lietuvoje.

70-metis Ianas Kilmisteris (tikrasis Lemmy vardas) mirė nuo vėžio pirmadienį – praėjus vos porai dienų po išgirstos diagnozės.

Kimaus balso vokalistui, kurio gyvenimo būdas buvo itin audringas, vėžys buvo diagnozuotas šeštadienį, praėjus dviem dienoms po jo 70-ojo gimtadienio.

„Mūsų galingas, kilnus draugas Lemmy užgeso šiandien po trumpos kovos su itin agresyviu vėžiu, – sakoma grupės oficialioje „Facebook“ paskyroje. – Jis sužinojo apie šią ligą gruodžio 26-ąją ir buvo savo namuose, sėdėdamas prie savo mėgstamo kompiuterinio žaidimo, grįžęs iš „The Rainbow“, su savo šeima. Negalime nusakyti savo sukrėtimo ir liūdesio tam nėra žodžių.“

Šiais metais „Motorhead“ teko nutraukti ir atšaukti keletą koncertų, nes Lemmy pasijuto prastai ir negalėjo dainuoti.

Tačiau į alkoholį dešimtmečius įnikęs rokeris gerbėjams atrodė tiesiog nesunaikinamas padūkusio gyvenimo būdo simbolis.

Dabar atrodo simboliška, kad paskutinis grupės internete patalpintas klipas – dainai „When The Sky Comes Looking For You“ („Kai dangus ateina tavęs ieškoti“).

„Motorhead“ 2000-ųjų gruodį grojo Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose – kartu su suomių violončelininkų grupe „Apocalyptica“.

„Ką padarysi, nebeprikelsi. Džiugu, kad bent sykį pavyko „Motorhead“ pasikviesti į Lietuvą. Koncertas buvo geras.

Pačiam Lemmy spaudžiau ranką, bet daugiau pabendrauti neteko, tad nelabai ką ir yra papasakoti“, – lrytas.lt sakė vienas „Motorhead“ koncerto rengėjų Tomas Balaišis-Sėkla.

Kartu su juo šį koncertą rengė Ugnius Liogė, dabar organizuojantis žinomą festivalį „Mėnuo Juodaragis“.

Portalui lrytas.lt jis pasakojo, jog „Motorhead“ nariai į Vilnių tada atvyko labai pavargę.

„Tais metais grupė net nebaigė suplanuotų gastrolių – dėl silpnos Lemmy sveikatos. Todėl daug bendrauti neteko – bet nusifotografavome kartu, turiu grupės autografus.

Jokio didelio rokenrolo užkulisiuose nebuvo. Grupė, beje, tada tris valandas pavėlavusi atvyko iš Baltarusijos – todėl ir koncertas smarkiai vėlavo.

Koncertas buvo gana smarkiai pelningas, rūmai buvo pilni. Man keista, kad po to „Motorhead“ niekas į Lietuvą nekvietė. Ten buvo visokių keistų istorijų – žmonių salėje buvo ženkliai daugiau, nei parduota bilietų. 2000-ieji, nebuvo aiškios sistemos, kilo įtarimų, kad kažkas dar nelegaliais bilietais prekiavo.

Įspūdis – didelis, tikrai didžiuojuosi, kad tos grupės koncertą pavyko surengti. Iki šiol „Motorhead“ – viena mano mėgstamiausių metalo grupių, tebeturiu tada grupės atsiųstus albumus ir jų klausausi“, – pasakojo U.Liogė.

Jis prisiminė ir anekdotiškų situacijų užkulisiuose – susipyko „Motorhead“ ir prieš juos grojusios grupės „Apocalyptica“ vadybininkai, skraidė įspėjimai, kad koncertas išvis gali neįvykti.

„Buvo labai daug aparatūros, krovėme iki paryčių – patys su visais pagalbininkais. Pati grupė po koncerto dar nusifotografavo su gerbėjais, stovėjo eilė prie durų. Įsiminė, kad ilgiausiai teko laukti būgnininko parašo, nes jis buvo labai įnikęs į kompiuterinius žaidimus.

Nors apie grupės vakarėlius sklando legendos, Vilniuje to nebuvo. Muzikantai nenakvojo Lietuvoje, sėdo į savo autobusą ir išvažiavo. Jokių priekaištų nesulaukėme – parūpinome viską, ko jiems reikėjo“, – pasakojo U.Liogė.

„Šiandien „Motorhead“ yra daug. Bet taip būna visuomet žmonių pasaulyje, kai tokia diena ateina. Suprantama. Tačiau mano gyvenime, kaip ir milijono kitų paauglių, kurių maištingos sielos mokėsi gyvenimo praėjusio amžiaus priešpaskutiniame dešimtmetyje, šis žmogus buvo ypatingas.

Su savo muzika, pasaulėžiūra, kieta stovėsena scenoje, pasitikėjimu savimi. Su visa ta „gimęs pralaimėjimui gyveni dėl pergalės“ filosofija. Tai buvo taip svarbu. Ypač draudimų pilnoje Sovietų Sąjungoje. Pirmas tušinuku išmoktas rašyti metalo grupės šriftas ir nupieštas matematikos sąsiuviny logo. Pirmas paties įsigytas vinilas („Bomber“, kažkokia bulgariška versija), pirmieji originalūs (vengriški, bet vis – ne su „serebrianke“ namuose trafaretu atspausti) marškinėliai.

Daugiau nei pusė amžiaus scenoje gyvenant beprotiškai pašėlusį gyvenimą. Normalu, kad mums atrodė, kad Lemmy gyvens amžinai ir toliau leis tuos savo vienodus, nesibaigiančios energijos albumus. Nepavyko. Bet jis sugebėjo išgerti visą gyvenimo butelį iki dugno. Ir juo dar užsigerti. Buvo gerai“, – feisbuke rašė TV laidų vedėjas Martynas Starkus.

Portalui lrytas.lt jis sakė, kad „Motorhead“ koncertą prisimena iki smulkmenų.

„Nepamenu kito koncerto, kurio būčiau laukęs su tokiu jauduliu. Kai Lemmy išėjo į sceną ir pradėjo groti, minia metalistų pajudėjo kaip siena – tiesiog prispaudė, trūko oro.

Buvo toks neįtikėtinas jausmas. Koks buvo koncertas? Man bet kas, ką jis grojo, buvo gerai. „Motorhead“ viena mano mėgstamiausių visų laikų grupių.

Šiandien gedžiu, bet ir šypsausi. Nes kaip smagiai jis išėjo – visai neseniai atšventė gimtadienį su Slashu (buvęs garsios JAV grupės „Guns N'Roses“ gitaristas – Red.) ir kitais gerais veikėjais, o tada bum – ir nėra. Dabar jis danguje, kur jau yra kiti mirę „Motorhead“ nariai Philas Tayloras ir Michaelas Burstonas. Turbūt jiems ten neliūdna“, – lrytas.lt sakė M.Starkus.

Paskutinis „Motorhead“ vaizdo klipas „When The Sky Comes Looking For You“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.