Muzikantas Davidas Bowie mirė – pralaimėjo kovą su vėžiu

69 metų atlikėjas Davidas Bowie mirė. Dainininko gyvybę sekmadienį pasiglemžė vėžys.

Davidas Bowie mirė. Prieš porą dienų atlikėjui suėjo 69 metai.<br>Reuters nuotr.
Davidas Bowie mirė. Prieš porą dienų atlikėjui suėjo 69 metai.<br>Reuters nuotr.
Su žmona Iman 2010 metais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Su žmona Iman 2010 metais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Bowie buvo didis britų talentas: atlikėjas, dainų kūrėjas, grojo daugybe instrumentų, prodiusavo, kūrė aranžuotes, tapė ir išbandė aktorystės meną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Bowie buvo didis britų talentas: atlikėjas, dainų kūrėjas, grojo daugybe instrumentų, prodiusavo, kūrė aranžuotes, tapė ir išbandė aktorystės meną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Gražuolę manekenę Iman atlikėjas vedė 1992 metais.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Gražuolę manekenę Iman atlikėjas vedė 1992 metais.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Tikrasis D.Bowie vardas buvo Davidas Robertas Jonesas. Jis gimė Anglijoje, Brikstone, 1947 metų sausio 8-ąją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tikrasis D.Bowie vardas buvo Davidas Robertas Jonesas. Jis gimė Anglijoje, Brikstone, 1947 metų sausio 8-ąją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

BNS ir lrytas.lt

Jan 11, 2016, 8:07 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 11:36 AM

Dainininko atstovas išplatino pranešimą: „Po 18 mėnesių drąsios kovos su vėžiu Davidas Bowie šiandien užgeso ramiai, apsuptas savo šeimos“.

Artimieji paprašė gedulo metu gerbti privatumą.

Žinią apie rokerio, kuriam buvo 69 metai, mirtį anksti pirmadienį ryte patvirtino ir jo atstovas Steve'as Martinas.

Daugiau jokių detalių nepateikiama.

D.Bowie 69 metai suėjo penktadienį, tą pačią dieną, kai jis išleido naują albumą, pavadintą „Blackstar“.  

Pats atlikėjas pastaruosius dešimt metų retai pasirodydavo viešumoje ir nerengė koncertų.

Paskutinis jo koncertų turas baigėsi dar 2004-aisiais. Jis buvo nutrauktas, kai dainininkas scenoje pajuto krūtinės skausmus, netrukus jam buvo atlikta širdies operacija.

Po šio įvykio atrodė, kad D.Bowie apskritai pasitraukė iš muzikos pasaulio – kartais pasirodydavo ypatinguose renginiuose, tačiau visiškai nebendravo su žiniasklaida ir nekūrė naujų dainų. Dainininkas mieliau laiką leido ne įrašų studijoje, o su žmona (praeityje garsiu modeliu Iman) ir 2000-aisiais gimusia dukra Alexandria.

Todėl 2013-aisiais išleistas albumas „The Next Day“ (po dešimties metų pertraukos) buvo lyg žaibas iš giedro dangaus – apie jį tada D.Bowie paskelbė per savo gimtadienį.

Nors milijonai gerbėjų svajojo, kad dar 1969-aisiais hitu „Space Oddity“ išgarsėjęs legendinis roko atlikėjas surengtų gastroles, buvo iškart pranešta, kad D.Bowie neketina grįžti į sceną.

Šį pažadą dainininkas ištesėjo – jo nepavyko pasikviesti nė vienam festivaliui ar arenai.

Sugrįžęs į muzikos pasaulį, D.Bowie nedavė nė vieno interviu – dažniausiai vietoj jo su žurnalistais bendravo ilgametis bičiulis, prodiuseris Tony Visconti.

Buvęs pantomimos artistas D.Bowie visą savo gyvenimą mėgo provokuoti publiką. Į istoriją jau pateko jo sukurtas spalvingas Ziggy Stardusto personažas, kurio vaidmenį Davidas scenoje atliko ne vienus metus, flirtas su biseksualiu įvaizdžiu, kūriniai apie šlovę ir visuomenės ydas, ne kartą pakeistas muzikos stilius – nuo roko iki „disco“.

Buvo ir daug nelinksmų biografijos puslapių – pavyzdžiui, aštuntajame dešimtmetyje narkotikų iškamuotas D.Bowie svėrė tik maždaug 40 kilogramų, sykį turėjo aiškintis dėl Londono geležinkelio stotyje neva parodyto nacių saliuto.

Naujausias albumas „Blackstar“ irgi laužė standartus – anot D.Bowie, tai su džiazo muzikantais sukurta muzika, kuri nėra džiazas.

Lapkritį išleistas dainos „Blackstar“ vaizdo klipas užminė daug mįslių. Švedų režisieriaus Johanno Rencko susuktame klipe D.Bowie akis dengė raištis, jis mojavo juoda knygų, buvo rodomi keisti šokėjų judesiai, moteris su uodega, iš kosmoso nukritęs astronautas.

Be to, vienas su D.Bowie dirbusių muzikantų prasitarė, kad šios dainos tekstas yra apie „Islamo valstybę“.

Dainininko atstovai suskubo tai paneigti, tačiau abejonė išliko. Panašu, kad noro provokuoti D.Bowie nebuvo praradęs ir po 50 karjeros metų.

D.Bowie gimė Londono Brikstono rajone 1947 metų sausio 8 dieną ir buvo pavadintas Davidu Robertu Jonesu. Brikstone jis pragyveno iki šešerių metų, o tada su tėvais persikraustė į Bromlio priemiestį.

1966 metais, kai jam buvo devyniolika, į rokerius nusitaikęs vaikinas persivardijo Davidu Bowie, kad jo nepainiotų su Davy Jonesu, pagrindiniu grupės „The Monkees“, kuri varžėsi su „The Beatles“, vokalistu.

Muzikantas, kuris karjeros pradžioje gilinosi į budizmą, sėmėsi įkvėpimo iš tibetiečių lamos Chögyamo Trungpos, mokiusio beprotiškos išminties, bei studijavo pantomimą, subrendo glamūrinio roko laikais aštuntojo dešimtmečio pradžioje.

Karjeros pradžioje jis pasižymėjo pribloškiančia androginiška išvaizda ir garsėjo tuo, jog keičia ne tik savo išorę, bet ir balsą.

Didžiosios sėkmės jis sulaukė pirmaisiais devintojo dešimtmečio metais, kai pasirodė jo stilingas albumas “Let's Dance“, taip pat surengus didelio užmojo gastroles Amerikoje.

„Visą savo karjerą aš išties dirbau su ta pačia tema“, – 2002 metais interviu AP sakė sakė D.Bowie.

„Kelnės gali keistis, bet tikrieji žodžiai ir temos, kurias aš rinkausi rašyti, yra tai, kas siejasi su vienuma, pametimu, baime ir nerimu, — ryškiausiais gyvenimo momentais“, – sakė jis. 

Savo paskutiniame albume „Blackstar“ muzikantas iš popmuzikos pasuko į naujojo džiazo sritį, neatsisakydamas savo polinkio į inovacijas.

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas D.Bowie mirtį įvertino kaip „didelę netektį“.

„Išaugau klausydamasis ir žiūrėdamas popmuzikos genijų Davidą Bowie. Jis buvo perkūrimo meistras, kuriam tai puikiai pavykdavo. Didelė netektis“, – sakė premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.