Koncertų rengėjai: rusų atlikėjų vizitų Lietuvoje turėtų mažėti

Lietuvos arenų afišos vis mažiau skiriasi nuo Vakarų Europos didmiesčių. Koncertų rengėjai džiaugiasi, kad šiemet mūsų šalį aplankys dar daugiau užsienio žvaigždžių.

F.Kirkorovas ir daugybė kitų Rusijos žvaigždžių keliauja linksminti lietuvių, bet antroje metų pusėje šis traukinys turėtų sulėtėti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
F.Kirkorovas ir daugybė kitų Rusijos žvaigždžių keliauja linksminti lietuvių, bet antroje metų pusėje šis traukinys turėtų sulėtėti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jaunimo dievinama amerikiečių grupė „Imagine Dragons“ į mūsų šalį užsuks pirmą sykį.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Jaunimo dievinama amerikiečių grupė „Imagine Dragons“ į mūsų šalį užsuks pirmą sykį.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Mariah Carey Kaune koncertuos balandį.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Mariah Carey Kaune koncertuos balandį.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Jan 26, 2016, 9:11 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 5:01 AM

Lietuvoje jau pakanka žmonių, kurie nedvejodami iš piniginės traukia 40 ar 50 eurų ir eina į pamėgtų atlikėjų koncertą.

Tai pastebintys koncertų rengėjai sako, kad bilietų kainos – dažnai vis dar mažesnės nei Londone ar Paryžiuje, tačiau prisivilioti garsių Vakarų dainininkų ir grupių tampa vis lengviau.

„Lietuvos rytas“ metų pradžioje nusprendė pažvelgti, kokiais muzikiniais malonumais 2016-aisiais galės mėgautis mūsų šalies publika. Akivaizdu – norint išgirsti viską, kas įdomu, reikės nemažai pinigų.

Jei prieš penkerius metus kas būtų pasakęs, kad Lietuvoje koncertuos, pavyzdžiui, Robbie Williamsas, tai būtų atrodę nelabai įtikima.

Pernai jis dainavo Kaune, o šiemet jau suplanuota daugiau nei dešimt žinomų Vakarų dainininkų pasirodymų. Tarp jų – ir Lietuvoje jau ne sykį viešėjusių, ir užsuksiančių pirmą sykį.

Jaunimas jau turi pinigų

Dar neseniai koncertų rengėjai baiminosi į mūsų šalį kviesti dainininkus, kurie šiuo metu dominuoja internete ir yra jaunimo numylėtiniai.

Ryškiausių žvaigždžių honorarai – didžiuliai, o moksleivių ir studentų perkamoji galia atrodė ribota.

„Ar paaugliai sugebės iškaulyti iš tėvų 150 litų bilietui?“ – dar prieš keletą metų šis klausimas užtrenkė duris ne vienam atlikėjui, kurį buvo galima pasikviesti į Lietuvą.

Bet dabar ledai pralaužti – po sėkmingų jaunimo dievukų Lanos Del Rey ir „OneRepublic“ pasirodymų koncertų rengėjai atsigręžė į jaunimą.

Pavyzdžiui, paskutinę sausio dieną didžiausioje Vilniaus arenoje koncertuos amerikiečiai „Imagine Dragons“, išgarsėję vos prieš keletą metų.

„Bilietai į jų koncertą puikiai perkami. Į mūsų Rumšiškėse rengiamą festivalį „Granatos Live“ irgi kviečiame jaunus užsienio atlikėjus – šįmet tai bus Ella Eyre ir Jess Glynne iš Didžiosios Britanijos. Šie sprendimai pasiteisina. Geras pramogas jau gali sau leisti ir jaunimas“, – sakė koncertus rengiančios kompanijos „Bravo Events“ vadovas Vaidas Zdancevičius.

Į jaunimą nusitaikė ir vieno didžiausių pasaulio koncertų rengėjų „Live Nation“ filialas Lietuvoje. Birželį Vingio parke jis rengia Švedijoje jau keletą metų sėkmingai vykstantį festivalį „Summerburst“, kuris taps didžiausiu elektroninės šokių muzikos renginiu Lietuvos istorijoje.

Jau dabar paskelbta, kad jame gros pasaulio šokių muzikos lyderiai Davidas Guetta, Kygo, dar keletas garsių didžėjų – iš viso žadama net 20 ryškių vardų.

Dviejų dienų bilietas kainuoja 69 eurus. Bet tai lietuvių negąsdina.

„Jau dabar bilietus įsigijusių skaičius yra penkiaženklis. Idėja visiškai pasiteisino. Iki renginio beveik pusė metų, bet jau žinome, kad festivalį rengsime ir 2017-aisiais“, – sakė „Live Nation“ atstovas Aleksandras Karablikovas.

Pirmoji proga pamatyti

Keletas ryškių žvaigždžių Lietuvą 2016-aisiais aplankys pirmą sykį. Šeštadienį Vilniuje koncertavo kaukėta JAV metalo grupė „Slipknot“, o balandį Kaune dainuos net dvi JAV popscenos dievaitės – Mariah Carey ir Janet Jackson.

Dėl pastarosios koncerto prieš porą savaičių kilo detektyvas, kai J.Jackson paskelbė, kad dėl operacijos turės atidėti dalį savo koncertų.

Prieš kelias savaites netgi pasklido gandas, kad gydytojai dainininkei įtaria vėžį ir jai gali apskritai tekti nutraukti karjerą.

Tačiau metų pradžioje J.Jackson paneigė šias šnekas, įdėdama įrašą, kuriame patikino, kad sveiksta, neserga vėžiu ir tikrai balandžio mėnesį dainuos Europos miestuose. Tarp jų – ir Kaune.

Tūkstančiai metalo gerbėjų sulauks svajonės išsipildymo – vasarą į Kauną atvyks 40 metų gyvuojanti britų grupė „Iron Maiden“, laikoma vienais žymiausių šio žanro atlikėjų per visą muzikos istoriją.

Soulo ir ritmenbliuzo klausytojai džiūgauja, kad į Vilnių vasarą pirmąkart atvyks Joss Stone – prieš dešimtmetį į žvaigždes įsiveržusi mergina, kurios balsas žavi ir „The Rolling Stones“ dainininką Micką Jaggerį.

Grįžta pramintais takais

Šiais metais bus ir nemažai koncertų, kurių rengėjai žaidžia saugiai, kviesdami atlikėjus, kurie jau buvo Lietuvoje ir sulaukė daug žiūrovų.

Pavyzdžiui, Kaune grosiančios vokiečių roko grupės „Scorpions“ viešnagių Lietuvoje skaičius artėja prie dešimties, porą sykių ji Vilniuje net surengė atsisveikinimo koncertus. Tačiau tada vyresnių žiūrovų itin mėgstama grupė persigalvojo ir šį kartą atvyksta su programa, skirta jos karjeros 50-mečiui.

Į Vilnių pavasarį atvyksiantys britų elektroninės muzikos triukšmadariai „The Prodigy“ mūsų šalyje viešės trečią kartą – kaip ir lyriškasis italų dainius, moterų širdžių daužytojas Erosas Ramazzotti, kuris Vilniuje jau turi mėgstamą restoraną.

Ketvirtą sykį į Lietuvą užsuks stilingas britų popmuzikos duetas „Hurts“, antrą – kitas populiarus britas Mika. Tiesa, prieš keletą metų jis koncertavo Klaipėdoje, o šįkart kvies pasimatyti Kaune.

Antrą sykį į Lietuvą atvyks visame pasaulyje garsus operos dainininkas Jose Carrerasas. Tiesa, šįkart jis dainuos didelėje Vilniaus arenoje, o prieš keliolika metų jo koncertą Kaune galėjo pamatyti tik nedidelis būrys žmonių – tąsyk pusiau uždarą jo pasirodymą rengė vėliau nužudytas verslininkas Šabtajus Kalmanovičius.

Festivalis „Kaunas Jazz“ į „Žalgirio“ areną gegužę irgi pakvietė atlikėjus, šiame renginyje daug komplimentų sulaukusius prieš 14 metų, – JAV vokalo virtuozų grupę „Take 6“.

Grigališkojo choralo stiliumi roko ir popmuzikos hitus giedantis vokiečių „Gregorian“ Lietuvoje irgi jau viešėjo keletą sykių, bet šįkart į Kauną ir Klaipėdą, skelbiama, atvyksta atsisveikinti.

Arenas pildys ir lietuviai

Visi „Lietuvos ryto“ kalbinti didieji šalies koncertų rengėjai sakė, kad šį sąrašą dar turėtų papildyti bent 5–6 garsūs Vakarų atlikėjai, su kuriais šiuo metu deramasi.

Bent keletą garsių vardų dar tikrai paskelbs ir vasaros festivaliai, kurių praėjusiais metais buvo tiek daug, kad nemaža dalis patyrė nuostolių.

Prognozė aiški – festivalių skaičius tikrai mažės, tačiau užsienio atlikėjus jie vis tiek kvies.

„Festivalių tiek, kad populiarių lietuvių atlikėjų visiems tiesiog nebeužtenka, jų vardai kartojasi. Todėl būtent užsienio žvaigždės yra svarbiausias koziris“, – sakė pajūryje rengiamo didžiausio Lietuvoje Karklės festivalio organizatorius Marius Tumšys.

Tiesa, didelių koncertų arenose rengėjai dairosi ne tik į užsieniečius. Vis daugiau lietuvių atlikėjų drąsiai žengia į didžiausias šalies sales.

Užkulisiuose jau dabar kalbama, kad ketvirtus metus iš eilės koncertų seriją arenose surengs Marijus Mikutavičius.

Antrus metus iš eilės tai darys Leono Somovo ir Jazzu duetas.

„Nors arenų nuoma nepigi, šiuo metu yra net keletas pajėgių organizatorių, kurie susidomėję galimybe surengti tokias gastroles“, – „Lietuvos rytui“ sakė dueto vadybininkas Lauras Lučiūnas.

Pavasarį didžiausioje Kauno arenoje koncertą pirmą sykį surengs Lietuvos reperiai – Lilas ir Innomine, taip pat – Donatas Montvydas.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, koncertus arenose nori surengti ir Kastytis Kerbedis bei dar keletas Lietuvos atlikėjų. Rusiškas traukinys turėtų sulėtėti

Per pastaruosius dvylika mėnesių Lietuvoje taip pagausėjo Rusijos atlikėjų koncertų, kad net pakvipo suplanuota šios šalies popkultūros ataka.

Antai vasario pabaigoje per vieną savaitę Vilniuje koncertuos net keletas Rusijos žvaigždžių – nuo reperio Bastos iki „Eurovizijos“ laimėtojo Dimos Bilano. Grupė „Ruki vverch“ ir Vera Brežneva netgi susirungs tą patį vakarą – vasario 27-ąją koncertuos šalia esančiose Vilniaus „Siemens“ ir „Compensa“ arenose. Beje, D.Bilanas ketino dainuoti vasario 23-iąją – sovietinės armijos šventės dieną, tačiau vėliau perkėlė šį pasirodymą į vasario 22-ąją, kad neerzintų lietuvių.

Į Lietuvą ruošiasi ir Filipas Kirkorovas, „Ivanuški International“, Polina Gagarina bei daugybė kitų Rusijos garsenybių.

Patys koncertų rengėjai aiškina, kad tai – ne politika, bet tiesiog publikos poreikių tenkinimas.

„Porą metų rusų atlikėjai į Lietuvą užsukdavo rečiau, todėl tokių koncertų alkis labai išaugo. Bet jau dabar į dalį rusų koncertų bilietai perkami labai prastai. Antroje metų pusėje tokių renginių turėtų sumažėti“, – prognozavo koncertų rengėjai.

Ryškiausi 2016 m. Vakarų atlikėjų koncertai

Sausio 31 d. „Imagine Dragons“ (Vilnius, „Siemens“ arena)

Vasario 5 d. Tricky (Vilnius, menų fabrikas „Loftas“)

Vasario 14 d. Jose Carrerasas (Vilnius, „Siemens“ arena)

Vasario 24 d. „Scorpions“ (Kaunas, „Žalgirio“ arena)

Kovo 5, 6 d. „Gregorian“ (Klaipėda, „Švyturio“ arena, ir Kaunas, „Žalgirio“ arena)

Kovo 11 d. „Hurts“ (Vilnius, koncertų salė „Compensa“)

Kovo 16 d. Mario Biondi (Vilnius, koncertų salė „Compensa“)

Kovo 28 d. Erosas Ramazzotti (Vilnius, „Siemens“ arena)

Balandžio 9 d. Mariah Carey (Kaunas, „Žalgirio“ arena)

Balandžio 15 d. „The Prodigy“ (Vilnius, „Siemens“ arena)

Balandžio 22 d. Janet Jackson (Kaunas, „Žalgirio“ arena)

Gegužės 1 d. „Take 6“ (Kaunas, „Žalgirio“ arena)

Gegužės 23 d. Mika (Kaunas, „Žalgirio“ arena)

Birželio 11, 12 d. šokių muzikos festivalis „Summerburst“ su Davidu Guetta, Kygo ir kitais (Vilnius, Vingio parkas)

Birželio 23 d. „Iron Maiden“ (Kaunas, „Žalgirio“ arena)

Liepos 12 d. Joss Stone (Vilnius, LDK valdovų rūmų kiemas)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.