Simonas Donskovas: „Nerijos“ jubiliejus nustebino net mane patį“

„Tokių koncertų daugiau gali nebebūti“, – atsiduso Simonas Donskovas. Jis šį savaitgalį Vilniuje su kitais grupės „Nerija“ vokalistais paminės jos 45-metį.

Po koncertų, surengtų Kauno ir Klaipėdos salėse, legendinės „Nerijos“ jubiliejų didžiausioje Vilniaus arenoje kartu švęs atlikėjai (iš kairės): S.Donskovas, B.Petrikytė, V.Pauliukas, N.Tallat-Kelpšaitė, A.Čapas, L.Žemaitytė ir E.Kučinskas.<br>T.Bauro nuotr.
Po koncertų, surengtų Kauno ir Klaipėdos salėse, legendinės „Nerijos“ jubiliejų didžiausioje Vilniaus arenoje kartu švęs atlikėjai (iš kairės): S.Donskovas, B.Petrikytė, V.Pauliukas, N.Tallat-Kelpšaitė, A.Čapas, L.Žemaitytė ir E.Kučinskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Feb 7, 2016, 9:50 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 11:28 PM

Tai, kas sekmadienį vyks Vilniaus „Siemens“ arenoje, yra praeities ilgesio, gerų prisiminimų ir pagarbos Lietuvos estradai šventė.

„Nerijos“ pavadinimas galbūt mažai ką sako jaunimui, bet vyresnei kartai tai – kolektyvas, išugdęs ne vieną ryškiai spindėjusią ir tebespindinčią žvaigždę.

Jubiliejaus koncertų serijos pabaigoje į sostinės sceną žengs net septynios iš jų – Edmundas Kučinskas, Simonas Donskovas, Vitalijus Pauliukas, Nijolė Tallat-Kelpšaitė, Antanas Čapas, Laima Žemaitytė ir Birutė Petrikytė.

Turėjo būti ir aštuntoji, bet „Nerijos“ jubiliejaus idėja degęs, koncertus režisuoti ir vesti ketinęs Stasys Povilaitis mirė pernai spalį.

Prisiminimai spaudžia ašarą

Jubiliejaus koncertuose yra epizodų, kai kiti „Nerijos“ vokalistai dainuoja Stasio dainas, o jo balsas sklinda iš ekrano.

Prieš savaitę M.A.M.A. ceremonijoje kartu su S.Povilaičiu tokiu būdu padainavo Rūta Ščiogolevaitė.

„Sunku apie tai kalbėti. Atsakingai žiūriu į mirtį – ruošiuosi tam faktui, analizuoju procesą.

Kai mirė mano pabrolys Vytautas Kernagis, kai mirė mano mama, viską supratau ir priėmiau. O Stasio mirties niekaip negaliu priimti ir susitaikyti.

Atrodo, jis tuoj prieis, numes cigaretę ir kartu eisime dainuoti. Per M.A.M.A. repeticiją, kai buvo ruošiamasi Rūtos pasirodymui su Stasio balso įrašu, apsiverkiau ir išėjau iš salės.

Per pačią ceremoniją buvo labai jautru – žmonės atsistojo, buvo matyti, kad nežino, liūdėti ar džiaugtis“, – pripažino S.Donskovas.

Nepatinka tik dūmai

Su Vytauto Lukočiaus orkestru „Vilnius Sinfonietta“ dainuojantys buvę „Nerijos“ vokalistai džiūgavo, kai buvo nuspręsta tokią šventę surengti ir Vilniuje.

Viena priežasčių – šie pasirodymai jiems patiems primena svajonę.

„Pasakysiu taip – man 66-eri, visko esu matęs, mane sunku nustebinti. Bet nustebino. Šiuose koncertuose pasirūpinta kiekviena smulkmena, reikia tik ateiti ir padainuoti.

Be to, Kauno arenoje buvo anšlagas. Ne visos pasaulio žvaigždės tai pasiekia. Po to koncerto buvo toks jausmas – net jei konkurso „Mis pasaulis“ laimėtoja man ateitų ir pasiūlytų ką nors pikantiška, atsakyčiau: vaikeli, gal po savaitės.

Trikdo tik dūmai scenoje – padainavęs iškart bėgu nuo jos, nes turiu obstrukcinį bronchitą. Jei norite mane nuvaryti nuo scenos, pakanka septynių žvakių“, – juokėsi S.Donskovas.

Jis tvirtina, kad vis dar jaudinasi prieš kiekvieną pasirodymą – net po daugiau nei keturių dešimtmečių, praleistų scenoje.

„Matyt, esu senamadiškas – negaliu „įjungti durniaus“. Ar Endriejave, ar Čikagoje – prieš pasirodymą man neramu“, – sakė dainininkas.

Grupės garbei vadino vaikus

Prieš savaitę per M.A.M.A. ceremoniją „Nerijai“ buvo įteiktas apdovanojimas už nuopelnus lietuviškai muzikai.

Dainininkai pažadėjo, kad jis atsidurs Lietuvos estrados muziejuje, jei toks kada nors bus įkurtas, ir pabrėžė, jog labiausiai jo nusipelnė du jau išėję žmonės – S.Povilaitis ir 1979-aisiais miręs „Nerijos“ vadovas Romualdas Bieliauskas.

Jubiliejaus koncertuose netrūksta jautrių natų.

Pavyzdžiui, L.Žemaitytė už savo garsiosios dainos „Žaisliukai“ žodžius taip pat dėkoja S.Povilaičiui.

Beje, šios dainos muziką parašė R.Bieliauskas ir skyrė dukrai, kurią ansamblio garbei pavadino Nerija. Dabar ji gyvena JAV, garsėja erotiškomis fotosesijomis ir vadina save Nerija Biel.

Kad „Nerija“ jos nariams buvo daug daugiau negu darbas, liudija ir dar vienas ansamblio garbei pavadintas vaikas – A.Čapo sūnus Nerijus.

50-mečio švęsti nesitiki

Kita vertus, „Nerijos“ dainininkų jubiliejiniai susitikimai tikrai nėra gedulingi.

Scenoje ir užkulisiuose skamba daug juoko – S.Donskovas užsiminė, kad linksmiausios yra grupės moterys. Sklando ir pravardės – A.Čapas vadinamas direktoriumi, o S.Povilaitis būdavo vadinamas megažvaigžde.

„Mes, vyrai, jau ramesni, kai kurie su žmonomis į koncertus atvažiuoja. Aš, žinoma, be žmonos, to betrūko“, – kvatojosi estrados veteranas.

Patyrę dainininkai nevengia aptarti ir jaunų atlikėjų, kurių prisižiūrėjo ir per M.A.M.A. ceremoniją.

S.Donskovas buvo maloniai nustebintas. Prieš penkerius metus jam atrodė, kad scena pilna silpnų balsų ir vogtų dainų.

„Būčiau su bet kuriuo jaunu atlikėju drąsiai varžęsis, o dabar jau nedrįsčiau. Mes, senukai, turime būti savo vietoje.

Atsirado daug gerų vokalistų, o ir muzikos visai kitas lygis, pavara, žvilgsniai, kvapas ir energetika. Man atrodo, reikalai smarkiai pagerėjo“, – svarstė S.Donskovas.

Grupė „The Rolling Stones“ groja jau 54 metus ir neketina sustoti, bet S.Donskovas labai abejoja, ar po penkerių metų galėtų įvykti „Nerijos“ 50-mečio koncertai.

„Tai būtų svajonė, aš tikrai sutikčiau, bet manau, kad nebeturėsiu jėgų.

Jei Dievas duos, jei būsiu geros formos, jei bus toks renginys, gal galėsiu porą dainų padainuoti, bet jau ramesnių.

Ateina toks amžius, kai jai reikia mažinti apsukas, nes jei nemažini, labai greitai gali atsidurti dienraščio užuojautų skyrelyje“, – kalbėjo S.Donskovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.