Albumo apžvalga. Aistė Smilgevičiūtė ir „Skylė“ „Vilko vartai“

Albumo viršelis.
Albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2016, 4:34 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 1:30 PM

Ar įmanoma prilygti prieš šešerius metus išleistam albumui „Broliai“, apdainavusiam partizanų kovas ir pelniusiam didžiulį pripažinimą? Grupė „Skylė“ dėl šio klausimo nekvaršina sau galvos. Albumas „Vilko vartai“ – kitoks, bet daug muzikinių ir poetinių malonumų nešantis darbas.

Grupės lyderis Rokas Radzevičius sako, kad šis albumas – labiau moteriškas. Tiesos yra, nors nepasakysi, kad gražus jo žmonos A.Smilgevičiūtės balsas čia visiškai dominuoja. Albumą pristatanti daina „Aš gaudau svajas“ – įsimenanti, su dramatiškais gitaros kirčiais ir „Skylės“ taip mėgstamais herojiškais muzikiniais motyvais. Bet ji nebūtinai atspindi tai, ką išgirsite kituose 16-oje kūrinių.

Jei ankstesnis „Skylės“ darbas turėjo aiškią idėją, šįkart ją sunkiau užčiuopti. Aistė tvirtina, kad dainos yra apie vidinius žmogaus ramsčius, bet tai – labai nekonkretu. Geriau koncepcijos neieškoti, tiesiog mėgautis muzika, o ji – gana įvairi.

Dainos „Trečias brolis dangus“, „Skrisk sesute“ pradžiugins tuos, kurie norėjo kiek trankesnio, „rokinio“ „Skylės“ skambesio ir didingų priedainių. Tarmiškai sudainuota „Opelė“, prūsų kalba atliktas Perkūno šlovinimas „Ukadebbaisis“, lietuviškos sutartinės interpretacija „Tolyja“ – tuos, kuriems patinka „Skylės“ neslepiama meilė folklorui.

Yra net to, ką galima drąsiai pavadinti muzikine erotika – Roko ir Aistės duetas „Švelnumas“ su užuominomis apie nuodėmės meną galėjo būti sukurtas miegamajame (nors iš tikrųjų tekstą parašė Rimvydas Stankevičius), o liaudies daina „Mudu abudu“ yra irgi puikiai žinome apie ką.

Lašelį mistikos ir ilgesio praeičiai visada turėjusi „Skylė“ vis dar sukuria nemažai akimirkų, kai gali pasijusti kaip per linksmybes smuklėje prieš porą šimtmečių. Tačiau bene gražiausi albumo kūriniai – ramesni, švelnūs, trapūs, lyriški. Tokie kaip „Mėnesiena“ ar „Rasa krito“ – šių dainų magija nusipelno susikaupimo ir atidumo.

Albume yra dainų, kurių užuomazgos siekia net 1991-uosius. Prabėgus 25 metams, „Skylė“ atrodo stipri kaip niekad – apsiginklavusi ne tik tipiškais roko instrumentais, bet ir akordeonu, kanklėmis, fleita, grupė praėjusių metų pabaigoje keliavo per Lietuvą, kviesdama įžengti pro „Vilko vartus“.

Priežasčių tai daryti nereikia ilgai ieškoti – su turtingomis aranžuotėmis ir puokšte puikių melodijų „Vilko vartai“ yra bene lengviausiai klausytojams suprantamas grupės albumas, nors tai tikrai nereiškia, kad jis yra banalus ar paprastas.

Jei anksčiau kai kurie grupės sumanymai kartais būdavo suvokiami tik muzikos ir poezijos gurmanams, dabar „Skylės“ muzika turėtų atrasti kur kas daugiau ausų.

Įvertinimas – 9 iš 10.

Prieš porą dienų pristatytas grupės klipas „Vilko vartai“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.