Naujas Girmantės muzikinis posūkis – liaudies dainos su orkestru

„Liaudies dainos yra muzika, kurią girdėjau nuo gimimo ir pagaliau galėsiu atiduoti jai duoklę“, – sako dainininkė Girmantė Vaitkutė. Jau kurį laiką ji kartu su Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos orkestru ruošia ypatingą programą „Negirdėta Lietuva“, kurioje lietuvių liaudies dainos atsiskleis dar negirdėtais sąskambiais.

G.Vaitkutė džiaugiasi, galėdama priminti klausytojams liaudies muziką.<br>L.Ciūnio nuotr.
G.Vaitkutė džiaugiasi, galėdama priminti klausytojams liaudies muziką.<br>L.Ciūnio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2016, 9:24 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 9:43 AM

„Viskas prasidėjo prieš keletą metų, kai išgirdau senovės rusų liaudies dainas, perdainuotas džiazo, ritmenbliuzo ir kitų stilių motyvais. Man tai pasirodė gražu ir nuo tada turėjau svajonę pabandyti mūsų liaudies muziką „įvilkti“ į kitokį rūbą“, – pasakoja ji.

Tokia galimybė atsirado, kai orkestras nusprendė pakviesti kurti programą kartu. „Mes ilgai svarstėme, ką pakviesti iš jaunosios kartos atlikėjų. Nusprendėme būtent Girmantę – vieną iš šiuo metu populiariausių šalies jaunosios kartos atlikėjų, pasižyminčią ne tik puikiais vokaliniais duomenimis, bet ir užburiančią visus savo nepaprastu nuoširdumu“, – motyvus paaiškino orkestro direktorė Angelė Abišalienė.

Liaudies muzika atlikėjai Girmantei, pasirodo, yra ypač artima. „Liaudies dainos ir muzika mūsų šeimoje perduodama iš kartos į kartą – aš netgi dabar moku dainą, kurią dainavo mano močiutės močiutė. Man tai yra labai gražu, nors daugelis žmonių to baidosi“, – tikina dainininkė.

Kita vertus, pasak jos, vyksta ir tam tikras folkloro muzikos renesansas, kai vis dažniau galima pamatyti įvairių grupių ar projektų, kurie bando liaudies dainas pateikti šiuolaikiškai. „O mes šioje programoje pabandysime į liaudies muziką pažvelgti per džiazo muzikos formas“, – sako atlikėja.

Anot jos, programa turėtų būti ypatinga jau vien dėl to, kad kūrinius aranžuoja vienas geriausių Lietuvoje aranžuotojų Jievaras Jasinskis.

„Tik šioje programoje Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos orkestras ir atlikėja Girmantė kvies iš naujo išgirsti muziką, kurioje sugulusi visa mūsų šalies istorija – kartais džiugi, kartais skausminga, tačiau sava ir artima“, – Girmantei antrina ir orkestro direktorė A.Abišalienė.

Jau turėję vieną trumpą pasirodymą, o rytoj pasirodysiantys kovo 11-ąjai skirtame šventiniame renginyje, orkestras ir Girmantė turi aiškų tikslą – pilna programa, kurią galėtų išgirsti kuo platesnis klausytojų ratas. „Labai džiaugiuosi, kad turėsiu progą skleisti tokią muziką, gal kažkas išgirdęs pakeis nuomonę ir pagalvos „o, juk mūsų liaudies muzika iš tiesų labai graži!“ – viliasi dainininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.