Suomių vunderkindas J.E. Kalevi Vilniuje švęs svarbų jubiliejų

J.E.Kalevi – vienas įdomiausių jaunų Europos atlikėjų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
J.E.Kalevi – vienas įdomiausių jaunų Europos atlikėjų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-16 10:31, atnaujinta 2017-06-01 14:34

Lygiai dvi savaitės liko iki suomių muzikos trubadūro Jaakko Eino Kalevi pasirodymo kultūros bare „Kablys“. Išskirtinės išvaizdos ir unikalaus skambesio muzikos talentas J.E.Kalevi kovo 30 d. grįžta į Vilnių patikrinti, kaip atrodo eksperimentinio pop scena Lietuvoje.

„Mano pasirodymuose galite tikėtis nuogybių, smauglių ir giljotinos“, – prieš jubiliejinį pasirodymą Vilniuje savo humoro jausmą subtiliai demonstravo atlikėjas.

Visa J.E. Kalevi kūryba yra muzika galvai, muzika sielai ir muzika kojoms.

Šis „disco-ne-disco“ atlikėjas kažkuo kitoks. Ne tik šukuosena, bet ir požiūriu. Tai iškelia jį iš minios. Net nacionalinis britų transliuotojas BBC įtraukė jo kūrinius į savo grojaraščius – nedaug suomių atlikėjų gali tuo pasigirti. Beje, jis vienintelis suomių atlikėjas, kurio kūrinį yra oficialiai perdaręs mūsiškis Manfredas.

Daugiau nei prieš penkioliką metų paties atlikėjo pirkta bosinė gitara „Ural“ – vizitinė J.E.Kalevi kortelė. Ji pagaminta Sovietų Sąjungoje, o gitaros vertė anuomet buvo 35 eurai. Nors su ja pakankamai sudėtinga groti, jos skambesys girdimas beveik visuose puikaus atlikėjo, kompozitoriaus ir multi-instrumentalisto J.E.Kalevi įrašuose.

Kai Jaakko Eino buvo dvylika, jis surengė pirmąjį viešą pasirodymą gyvai. Tai buvo muzikinės karjeros pradžia ir pirmosios jo grupės „Masterpiece“ laikai. Debiutinis jų pasirodymas, įrašytas į seną VHS analoginio vaizdo kasetę, vyko jaunimo namuose. Tada šio straipsnio herojus grupėje grojo gitara ir tą vakarą atliko du kūrinius.

Jam talkino Lietuvą jau pažįstantys jo vaikystės draugai Henris Lindstromas ir Long–Sam. Beje, Henris iki šiol lydi jį koncertuose ir yra atsakingas už gyvą būgnų skambesį. Jis taip pat kovo 30 d. atvyks į Vilnių.

Dabar J.E.Kalevi sąskaitoje ne tik įtakingos britų muzikos leidyklos „Domino Records“ etiketė, sienas griaunanti sėkmės istorija, puikūs įrašai, kolaboracijos, nuotykiai Suomijoje ir už jos ribų, kritikų pagyros, madingiausių festivalių afišos, „šoukeisai“, nuosava leidybinė kompanija „JEKS Viihde“, netgi prestižinio „Nordic Music Prize“ žiuri simpatijos ir geriausio praėjusių metų albumo visoje Skandinavijoje nominacija. Akivaizdu – visa Suomijos muzikos industrija nekantrauja pamatyti, kaip jo karjera klostysis toliau, nors jis jau kuris laikas savo gimtinę iškeitęs į Berlyną.

Sutapimų virtinė – pirmasis J.E.Kalevi ir grupės „Masterpiece“ pasirodymas įvyko 1996 m. kovo 30 d. Lygiai dvidešimt metų prabėgo nuo šio debiuto. Patvirtinta, kad J.E.Kalevi viešnagės Vilniuje metu švęs šį svarbų jubiliejų. J.E.Kalevi pažadėjo paimti elektrinę gitarą į rankas ir kultūros baro „Kablys“ scenoje atlikti gyvai abu debiutinius grupės „Masterpiece“ kūrinius.

Šiuo metu J.E.Kalevi ir jam scenoje talkinantis būgnininkas vieši egzotiškoje Meksikoje. Čia suomis savaitgalį surengė dar vieną įsimintiną pasirodymą festivalyje „Nrml“. Šį pasirodymą visam pasauliui tiesiogiai internetu transliavo bene įtakingiausia muzikos turinio platforma internete „Boiler Room“.

Tiesa, tai jau nebe pirmas kartas, kai J.E.Kalevi pasirodė gyvai po šios platformos vėliava. Nieko nuostabaus – jo vardą jau senokai trimituoja įtakingos radijo stotys ir interneto gigantai.

J.E.Kalevi koncertų geografija itin plati. Vien praėjusiais metais jis aplankė Ispanijos, Prancūzijos, Šveicarijos, Belgijos, Jungtinės Karalystės, Škotijos, Airijos, Olandijos, Italijos, Graikijos, Vokietijos, Danijos, Švedijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kinijos, Japonijos, Australijos ir gimtosios Suomijos koncertų sales ir festivalius.

„Roskilde“, „The Great Escape“, „Field Day“, „Sonar“, „Flow“, „Best Kept Secret“, „Primavera Sound“, „Spot“, „Iceland Airwaves“, „Eurosonic Noorderslag“, „Waves Vienna“ – tai tik keliolika Europos festivalių, kurių afišose šmėžavo Jaakko Eino Kalevi vardas.

2015 metų rugsėjį žinoma britų grupė „Unknown Mortal Orchestra“ pasikvietė J.E.Kalevi „apšildyti“ jų koncertų turą po Europą. Jis sutiko ir jam pavyko – britų spauda puikiai apie jį atsiliepė.

Į Vilnių J.E.Kalevi atvyks koncerto dieną iš Gdansko. Jo pasirodymas Vilniuje įvyks trečiadienio vakarą ir „Kablys“ dainuos kartu su juo. Po pasirodymo Vilniuje, suomis ir jį lydinti komanda keliaus į Rygą. J.E.Kalevi pasirodymas taip pat numatytas ir tą patį savaitgalį vykstančiame svarbiausiame regiono festivalyje „Tallinn Music Week“. Čia jis atstovaus Suomijos muzikos scenai ir jau minėtą „Flow“ festivaliui, kuris jau daug metų vyksta rugpjūčio mėnesį Helsinkyje.

Kitą savaitę paaiškės, kas „apšildys“ J.E.Kalevi pasirodymą. Sklando gandai, kad tai bus roko ir elektroninę muziką jungiantys scenos naujokai iš Šakių.

J.E.Kalevi kūrinys „Flexible Heart“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.