Estijos prezidentas tapo didžėjumi: linksmino festivalio svečius

Estijos prezidentas T.H. Ilvesas tapo muzikos festivalio žvaigžde

T.H.Ilvesas stojo prie didžėjaus pulto.<br>R.Zilnio nuotr.
T.H.Ilvesas stojo prie didžėjaus pulto.<br>R.Zilnio nuotr.
Po pasirodymo T.H.Ilvesas kantriai dalijo autografus.<br>R.Zilnio nuotr.
Po pasirodymo T.H.Ilvesas kantriai dalijo autografus.<br>R.Zilnio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys, specialiai lrytas.lt, Talinas

Apr 1, 2016, 8:10 PM, atnaujinta May 30, 2017, 7:28 PM

Estijos vadovo Toomo Hendriko Ilveso aistra populiariajai muzikai – gerai žinoma. Šį savaitgalį prezidentas ją įrodė net keletą kartų.

Taline šiuo metu vyksta aštuntą sykį surengtas talentų ir muzikos verslo festivalis „Tallinn Music Week“. Jame pasirodo per 200 grupių iš įvairių šalių, kurių koncertus klubuose, kavinėse, knygynuose, parduotuvėse ir kitose erdvėse per savaitgalį stebės apie 25 tūkstančius žiūrovų.

Tarp jų – ir apie tūkstantį festivalių rengėjų, įrašų leidėjų, kritikų, agentų, radijo ir televizijos žurnalistų, kurių dėmesio trokšta sulaukti visi festivalio dalyviai.

Tarp jų ir lietuviai – mūsų šaliai šįmet „Tallinn Music Week“ atstovauja grupės „Garbanotas bosistas“, „Keymono“, „Sheep Got Waxed“, atlikėjai Fingalick, Deep Shoq, Endie ir Kameu.

Šįmet festivalis dar labiau išsiplėtė – po jo vėliava vyksta dizaino, kulinarijos renginiai ir debiutuojantis kūrybingumo forumas, aprėpiantis daugybę skirtingų temų, nuo politikos iki technologijų.

Kasmetė festivalio tradicija – atidarymo kalba, kurią sako Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas. Tačiau prisiekęs melomanas ja šį kartą neapsiribojo.

Ketvirtadienio vakarą koncertų erdvėje „Kultuurikatel“ jis netikėtai pakilo į sceną ir pristatė latvių atlikėjo ShipSea (Lietuvoje gerai žinomo dueto „Instrumenti“ nario) koncertą.

„Paprastai aš nepristatau muzikantų, bet šįkart darau išimtį, nes tai – puikus menininkas, kurio muziką jums tikrai reikia išgirsti“, – sakė prezidentas, visą koncertą stovėjęs pirmoje žiūrovų eilėje.

Penktadienio vakarą jis dar kartą nustebino festivalio svečius – dalyvavo specialioje vakarienėje, kurioje buvo ragaujami garsaus estų virtuvės šefo pagaminti patiekalai.

Čia prezidentas surengė specialų pasirodymą, kurio metu stojo prie didžėjaus pulto ir linksmino „Tallinn Music Week“ svečius mėgstamiausiais savo įrašais.

Prieš kiekvieną dainą prezidentas išsamiai pasakojo jos istoriją, dar kartą primindamas savo muzikinę erudiciją. Tai priminė įdomią paskaitą – iš T.H.Ilveso lūpų svečiai išgirdo pasakojimus apie „grunge“ stiliaus protėvį Neilą Youngą, roko grupę „The Kinks“, ekscentrišką atlikėja Plasticą Bertrand'ą, JAV pankus „New York Dolls“ ir daugybę kitų.

Šiuo pasirodymu prezidentas dar sykį pristatė pernai išleistą įdomų albumą – kūrinių, kurie jį kadaise įkvėpė, rinkinį „Teenage Wasteland“.

Visas jį pardavus gautas pelnas skiriamas labdarai – vaikams, sergantiems sunkiomis ir chroniškomis ligomis.

Vakarėlio metu buvo parduodami paskutiniai šio albumo egzemplioriai – rinkinys sulaukė didelio populiarumo. Prezidentas ragino jį įsigyti, pažadėjęs kiekvieną nupirktą diską papuošti savo autografu. Po pasirodymo prie jo išsirikiavo ilga autografo ir nuotraukos su „rokenroliniu“ prezidentu norinčiųjų eilė.

„Tai – dainos, kurios mane įkvėpė, kai buvau maždaug nuo trylikos iki dvidešimt penkerių.

Idėją pamėtėjo mano buvęs apsaugos vadas, kuris dar žinomas kaip didžėjus. Taip, mes, Estija, esame maža šalis, todėl visi privalo turėti du darbus.

Jis pastebėjo, kad kiekvienai gyvenimo situacijai iliustruoti žinau po dainą. Taip viskas ir prasidėjo. Jis mane įkalbinėjo porą metų, kol galiausiai sutikau“, – apie ypatingą leidinį pasakojo T.H.Ilvesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.