Albumo apžvalga. Enya „Dark Sky Island“

Albumo viršelis.
Albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2016, 1:22 PM, atnaujinta May 28, 2017, 3:15 PM

Per 80 milijonų albumų pardavusi Enya – viena populiariausių Airijos dainininkių (nusileidžianti tik grupei U2). „Dark Sky Island“ – albumas, kurio jos gerbėjams teko ilgokai palūkėti, mat ankstesnis šios išskirtinės atlikėjos darbas pasirodė prieš aštuonerius metus.

Laukti buvo verta – „Dark Sky Island“ visiškai pateisina lūkesčius.

Kaip neskubėjo Enya (ilgos pertraukos metu daug keliavusi ir nusipirkusi namus Prancūzijoje), taip niekur neskuba ir jos muzika. Ir taip – jau beveik tris dešimtmečius. Švelnus kaip angelo balsas, „choras“, sudarytas iš šimtus kartų studijoje vienas ant kito suklotų Enyos vokalo įrašų, liūliuojantys sintezatoriai – dainininkės pasirinktas skambesys visiškai nesikeičia visą jos karjerą.

Niekam ir nereikia, kad keistųsi. Enyos muzika kartais kritikuojama, kaip pernelyg vangi ir lengva, tačiau netrūksta ir roko bei alternatyvios muzikos kūrėjų, kurie ją dievina. Atmosfera, kurią sukuria Enya, tokia nežemiška, jog nestebina pasakojimai apie tai, jog ji gyvena pilyje, o sutikęs ją beveik tikiesi, jog ji ne vaikšto, o sklando virš žemės paviršiaus.

„Dark Sky Island“ – dar viena įtaigi tokios muzikinės mistikos dozė. Jau pirmoji daina „The Humming“ nešą vieną įsimintiniausių Enyos sukurtų melodijų, „So I Can Find My Way“ ir „I Could Never Say Goodbye“ užlieja švelniu liūdesiu, tačiau „Even In The Shadows“ primena, kad dainininkei nėra svetimi ir kiek linksmesni ritmai. Beveik viskas, kaip įprasta, sugrota ir sudainuota pačios atlikėjos – tik viename kūrinyje pasigirsta kviestinio muzikanto kontrabosas.

Pora kūrinių vėl sudainuota Enyos prodiuserės Romos Ryan išgalvota kalba – daug prasmės ieškoti nereikia, tai daugiau elfiška „Žiedų valdovo“ ir panašių filmų stiliaus egzotika. Iš esmės čia niekas nenustebins – Enyos muzika išlieka kaip šilta antklodė, spragsinti židinio liepsna, būdas suaugusiems nukeliauti į vaikystės pasakas ir bent valandą atsidurti miglotose svajonėse. Muzika pamąstymams, sapnams ir gal net laidotuvėms – ir niekas kitas pasaulyje vis dar nemoka sukurti nieko panašaus.

Įvertinimas – 9 iš 10.

Enyos vaizdo klipas „Echoes In Rain“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.