Popmuzikos genijų Prince'ą lydėjo keistenybės ir tragedijos

Amerikiečių dainininką Prince'ą, kuris ketvirtadienį mirė savo namuose, dievino milijonai, tačiau didžiąją savo karjeros dalį jis jautėsi nesuprastas, o jo elgesys kartais atrodė keistas net ir ištikimiems gerbėjams.

Prince'as 1985-aisiais.<br>AP nuotr.
Prince'as 1985-aisiais.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2016, 6:21 AM, atnaujinta May 28, 2017, 2:10 AM

57-erių žvaigždė mirė savo namuose greta Mineapolio miesto – komplekse „Paisley Park“, kuriame buvo įsirengęs ir įrašų studiją.

Kaip skelbia JAV žiniasklaida, policija ir gelbėjimo tarnybos sulaukė skambučio ketvirtadienio rytą. Atvykę medikai niekuo negalėjo padėti – namų lifte be gyvybės ženklų rasto dainininko nepavyko atgaivinti dirbtiniu kvėpavimu.

Daugiau nei 100 milijonų įrašų pardavęs dainininkas sukūrė galybę populiarių kūrinių, koncertavo didžiausiose arenose ir stadionuose, tačiau jo elgesys ryškiai išsiskyrė net ir pramogų pasaulyje, kur netrūksta keistenybių.

Prince'as Rogersas Nelsonas (tikrasis atlikėjo vardas) garsėjo kaip savo privatumą itin saugantis žmogus, per keliolika paskutinių karjeros metų davęs tik keletą interviu.

Beje, jų metu žurnalistams buvo griežtai draudžiama įrašyti Prince'o balsą ir net užsirašyti jo mintis popieriuje – dainininkas pageidavo, kad pokalbiai su juo būtų atpasakojami iš atminties.

Vieną paskutinių išsamių dainininko interviu prieš penkerius metus gavo britų žurnalistas Peteris Willisas. Jis pasakojo apie neįprastą Prince'o elgesį. Dainininkas jį pakvietė į savo namuose esantį nuosavą naktinį klubą, kuriame valandą garsiai leido muziką, senus koncertų vaizdo įrašus ir ragino šokti, nors patalpoje nebuvo nieko, išskyrus jį ir porą pritariančiųjų vokalisčių.

Atlikėjas taip pat demonstravo savo religinių knygų kolekciją, o tada netikėtai pakvietė į studiją pagroti būgnais, tačiau labai nenoriai atsakinėjo į klausimus ir griežtai atsisakė kalbėti apie savo praeitį.

Atsisveikindamas jis atsisakė nusifotografuoti su žurnalistu, pareiškęs, kad nuotraukoje „akys bus raudonos“.

2001-aisiais Prince'as tapo Jehovos liudytoju, įkvėptas muzikanto Larry Grahamo. Dvasingumą dainininkas visada laikė svarbiu įkvėpimo šaltiniu – kritikai juokauja, kad visos jo sukurtos dainos yra apie Dievą arba apie seksą.

158 centimetrų ūgio dainininkas į sceną kelis dešimtmečius ėjo su batais aukšta pakulne. Teigiama, kad dėl nuolatinio strykčiojimo tokia avalyne jis patyrė sveikatos problemų – 2005-aisiais medikai rekomendavo klubo operaciją. Bet atlikėjas neva atsisakė, nes bijojo, kad jam būtų perpiltas kraujas, o tai draudė tikėjimas.

Pastaruosius keliolika metų Prince'as buvo visiškas blaivininkas ir nevalgė jokio gyvulinės kilmės maisto.

Komplimentai, kad atrodo perpus jaunesnis, jį džiugindavo, tačiau, pavyzdžiui, dainininkas kažkodėl buvo įsitikinęs, kad išsaugoti vešlius plaukus jam padėjo grojimas elektrine gitara.

Nors į jo koncertus net ir didžiausiose arenose visada būdavo išperkami bilietai, Prince'as mėgdavo rengti netikėtus koncertus nedideliuose klubuose, apie kuriuos gerbėjai sužinodavo paskutinę akimirką.

2014-aisiais jis apstulbino žiniasklaidą, kai spaudos konferenciją ir netikėtą koncertą surengė ne restorane ar koncertų salėje, o kukliame savo bičiulės, jaunos britų dainininkės Lianne La Havas bute.

Jaukų koncertą jis surengė ir prieš keletą dienų. Po to, kai praėjusią savaitę dainininką skraidinęs privatus lėktuvas turėjo neplanuotai leistis dėl blogos jo savijautos (Prince'as buvo skubiai nugabentas į ligoninę, kurioje praleido kelias valandas), dainininkas savaitgalį surengė pasirodymą savo studijoje, į kurį pakvietė apie 70 žmonių.

Dainininkas jiems pareiškė, kad jaučiasi gerai, tiesiog kelias savaites kovoja su gripu. Prieš kelias dienas jis buvo pastebėtas ir vienoje Mineapolio įrašų parduotuvėje.

Prince'as nemėgo muzikos įrašų sklaidos internetu, buvo įsitikinęs, kad dėl jos atlikėjai netenka pelnyto uždarbio. Prince'as net tvirtino, kad interneto era baigiasi – dainininko reikalavimu iš „YouTube“ ir kitų populiarių svetainių buvo nuolat šalinami jo įrašai. „Nes iš jų aš vis tiek nieko neuždirbu“, – skundėsi atlikėjas.

Buvo ir yra žmonių, tvirtinančių, kad Prince'as buvo labai sudėtingo ir net agresyvaus būdo žmogus.

1990-aisiais airių dainininkė Sinead O'Connor įrašė Prince'o sukurtą dainą „Nothing Compares 2U“. Jos versija išpopuliarėjo visame pasaulyje – Prince'ui tai nelabai patiko.

Vėliau dainininkė ne kartą pasakojo, kad Prince'as pakvietė ją susipažinti į savo studiją, o tada pradėjo elgtis agresyviai – pareiškė, kad ji pernelyg daug keikiasi, tada jai net sudavė.

Dainininkė tvirtino, kad penktą ryto ji vargais negalais pabėgo iš Prince'o namų, o šis ją vijosi šaukdamas, kad jie būtinai turi dirbti kartu.

Asmeniniame gyvenime Prince'ui teko ne vienas skaudus smūgis.

1996-aisiais Valentino dieną dainininkas vedė savo grupės šokėją Mayte Garcia, kuriai skyrė dainą „The Most Beautiful Girl In The World“ („Gražiausia mergina pasaulyje“).

Tačiau poros gyvenimą sukrėtė net dvi tragedijos. 1996-ųjų spalį porai gimė sūnus Boy Gregory, kuris gyveno vos savaitę – gimė su reta genetine liga, kaukolės deformaciją lemiančiu Pfeifferio sindromu.

Netrukus po to Mayte vėl pastojo, tačiau patyrė persileidimą. Po trejų metų pora išsiskyrė – vėliau M.Garcia teigė, kad santykius atšaldė nesėkmingi bandymai turėti vaikų.

„Tai buvo keisčiausi santykiai mano gyvenime“, – vėliau prisipažino Mayte.

Šiurpokai dabar atrodo Prince'o interviu, kurį jis po sūnaus mirties (apie ją tuo metu niekas nežinojo) davė televizijos laidų vedėjai Oprah Winfrey.

Prieš kameras dainininkas šypsojosi, džiaugdamasis pasakojo apie pirmagimį ir net rodė jo žaidimų kambarį, nė neužsimindamas, kad vaiko nebėra.

Vėliau Mayte paaiškino, kad jiems tiesiog buvo per sunku kalbėti apie netektį.

Vėliau Prince'as penkerius metus buvo susituokęs su kanadiečių verslininke Manuela Testolini – pora draugiškai išsiskyrė 2006-aisiais.

Apie dainininko asmeninį gyvenimą pastaruoju metu buvo žinoma nedaug – paskutinė į gerbėjų ir žiniasklaidos radarą patekusi jo draugė buvo jauna dainininkė Bria Valente, su kuria Prince'as išsiskyrė prieš keletą metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.