Albumo apžvalga. Vidas Bareikis „Klausimai“

V.Bareikis.<br>T.Bauro nuotr.
V.Bareikis.<br>T.Bauro nuotr.
Albumo viršelis.
Albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 21, 2016, 11:00 AM, atnaujinta May 24, 2017, 8:42 PM

Kas nutiko V.Bareikiui? Tai trečiasis režisieriaus ir atlikėjo albumas – ir labiausiai neįprastas iš visų trijų. Jei anksčiau buvusio grupės „Suicide DJs“ nario solinę kūrybą buvo galima dėti ant bardų lentynėlės, dabar nebepavyks – tai, ką jis šįkart daro, yra gana netikėta.

Pirmiausia, pasikeitė pati muzika – pilna elektroninių garsų, pusę albumo Vidas apskritai dainavimą iškeitė į repą. Muziką jis įrašė padedamas žinomų prodiuserių – Leono Somovo, Tomo Narkevičiaus – Fingalick, „G & G Sindikato“ nario Donato Juršėno-Donciavo ir „Sielos“ lyderio Aurelijaus Sirgedo.

Skirtumas iškart jaučiasi – jei anksčiau dalis V.Bareikio įrašų atrodė namudiniai, dabar neprikibsi – kai kurios dainos, pavyzdžiui, „Bradas Pitas“ ir „Techno Bar“, puikiausiai tiktų ir popmuzikos estetams „Lemon Joy“ arba, likimo ironija, Vido tikriausiai nelabai mėgstamam Egidijui Dragūnui.

Tekstai – atskira tema. V.Bareikis visą karjerą su savimi tamposi sunkvežimį ironijos, o šiame albume ji kartais net virsta pykčiu. Didžiausias albumo hitas – „Babkės“, kuriame Vidas repuoja apie prodiuserių bandymą pasukti kūrėjo muziką į komercijos pusę ir užsidirbti pinigų „auksinėms tapkėms“. Surimuota taip taikliai, kad net keli žinomi Lietuvos pramogų verslo veikėjai po šios dainos paskambino Vidui, nė kiek neabejodami, jog parašyta apie juos. Išgirdo, kad ne, nors kas ten žino.

Viršelyje neįvardyta, bet albumo pabaigoje įrašyta daina „Marozas“ šaiposi iš neįmantraus nemažos lietuvių dalies skonio ir poreikių, „Liūdna LT rap'erio daina“ – iš ne mažiau juokingos Lietuvos reperių kasdienybės, kurioje nekvepia prabanga ir pinigais, „Monikos pasaulis“ – iš mūsų pramogų verslo tuštybės. Ryškesnis šūvis pro šalį – „Užmiesčio turtuoliai“, daina apie prakutusius žmones, kuri yra tokia pikta, kad jau kvepia pavydu, o tai jau – nieko gero.

Bet ne viskas čia – humoras. Yra ir tamsios, nuoširdžiai gražios romantikos (duetas su dainininke Bjelle „Jie nebesusitiko“), net dainų, kurios galėtų būti tais pačiais Vido nelabai mėgstamais lietuviškais pophitais („Techno Bar“).

„Niekada nenustok klausęs“ – skelbia užrašas viršelyje. Būtų neblogai, jei V.Bareikis pats savęs paklaustų, kuo nori būti – aršiu menininku, socialiniu komentatoriumi ar populiariu dainininku. „Klausimai“ bando suderinti šiuos tris dalykus, o tai vargu ar įmanoma.

Įvertinimas – 7 iš 10. Vaizdo klipas „Techno Bar“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.